Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

'Semafor cu LED-uri'-un mic proiect

Vizitator michaelscofield

Postări Recomandate

E primul meu proiect ce include schema corecta,dupa care realizarea cablajului.Am mai vrut sa fac cu afisare a timpului ramas pana se schimba culoarea,ceea ce necesita inca un timer555,si am ramas la schema asta mai simpla pana la urma,fiind totusi la inceput.Am facut schema intr-un program(PADS) si am ajuns la ceva de genul(a doua imagine).Inainte sa trec la realizarea PCB-ului,trebuie sa am o schema completa si functionala,dar am cateva nelamuriri:Circuitul se alimenteaza de la o baterie de 9V.Cand fac cablajul,ce conector trebuie sa pun(pt alimentare)?De asemenea am pus2 condensatoare in paralel intre alimentare si circuitLa integratul 555,am pinul5(Voltage Control) pe care l-am conectat cu un condensator de 10n la masa(timerul functionand ca circuit astabil).Si nu am gasit sa cumpar decat in capsula cu 14 pini..La numaratorul 4017 am pinul 12(Carry Out ) care nu e conectat deloc.Ce fac cu el?Pinii ascunsi de la 4017 sunt de alimentare si de masaAstea sunt neclaritatile pe care le am,la o prima vedere.*Daca inlocuiesc cele 8 diode cu un 4072,va functiona la fel?...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

3

Top autori în acest subiect

Primul scop este sa functioneze corect in acest fel..LED-urile de culoare rosu,galben si verde.Sunt pe 2 directii,dupa cum se vede in figura.Despre adaptarea schemei,prima oara m-am gandit sa includa si afisarea secundelor ramasa...Dar mi s-a parut mai complicat.Alta adaptare, nu-mi trece prin mintePCB-ul(realizarea traseelor...) mi-l realizeaza o firma specializata.Eu doar sa lipesc componentele dupa.

Link spre comentariu

O sa testez putin acest montaj si vedem ce stie :da

Cat despre adaptari, hehee pai cate nu se pot face cu minunatiile alea 2 ( 555 si 4017 ), pot comanda pana la 10 leduri diferite, sau poti face diferite combinatii cu zeci de leduri alimentate de tranzistori, poti chiar comanda cu cele 2 prin intermediul unor relee si becuri normale cu filament la diferite tensiuni, si multe multe alte combinatii :101

LE: Iata un test:

Link spre comentariu

Pare sa functioneze.M-am mai lamurit de ceva.Ar mai fi 2 chestii:Cum conectez un 555E cu 16 pini in locul unuia cu 8 pini?Si,la 4072 e ok daca ramane pinul Carry/Out neconectat?(In ce program ai facut simularea).Saptamana asta trebuie sa finalizez schema,dupa care sa ma apuc de PCB.Daca ai o idee de adaptare,ar fi binevenita totusi

Link spre comentariu

Simularea este facuta cu Crocodile, dar poate fi facuta cu orice alt simulator.La acel 555 in caz ca nu gasesti decat cu 16 pini ( desi se gaseste totusi si celalalt la magazinele on-line ), cauti datasheet-ul variantei cu 16 pini si acolo vei gasi conexiunile.Numaratorul este 4017 si nu 4072, si devreme ce pinul 12 ( despre acela este vorba ) nu este prezentat in schema postata de tine este simplu de dedus faptul ca nu va fi necesara conectarea sa aici, oricum simularea functioneaza fara el asadar e ok.Oricum nu iti ramane decat sa incerci, componentele sunt ieftine asa ca nu ai ce pierde, cat despre alte adaptari, pai deja am zis mai sus ce se mai poate face cu el, si sunt si pe net zeci de variante, posibilitatile sunt destul de multe ca sa poata fi discutate toate aici.Bafta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

O parere despre realizarea traseelor??Mi s-a spus ca traseele de masa si de GND sa fie mai groase(de 1mm),dar care sunt de fapt acestea

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări