Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaj

figher_ionut

Postări Recomandate

Salutare!!! Am inceput sa construesc un cablaj pt un amplificator de la 100w.

E prima oara cand fac cu cablaj mai complicat si am deschis acest subiect pt a fi ajutat cu sfaturi ,pareri si pt corectarea unor ventuale greseli.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• figher_ionut

19

• Marian

9

• remus68

8

• ratza

2

Top autori în acest subiect

Circuitul de la intreare unde-i? Plus de asta MJE-urile alea de jos vad ca sunt puse doar asa la numar..Si nici schema nu este tocmai stralucit facuta.Intr-un cablaj trebuie sa tii cont de cativa factori:-Circuitul de la intrare sa fie cat mai departe de cele de la iesire-Traseele sa fie cat mai scurte-Se va evita folosirea buclelor ( trasee in semicerc, arc de cerc, etc ) pe cat posibil-Se vor dimensiona traseele corespunzator, in sensul ca circuitul de intrare ( cel cu tranzistorii mici ) este de mica putere deci trasee ceva mai subtiri, in schimb cel de alimentare si de la iesire sunt de putere deci acelea vor fi ceva mai groase.-Se va incerca pastrarea unei simetrii pe cat va fi posibil in amplasarea si pozitionarea componentelor pe placa, astfel iti va fi si mai usor in rutarea traseelor si va ajuta si la o estetica mai placuta.Si mai sunt destui factori de care sa se tina cont pentru realizarea unui PCB profi, insa teoria merge pana la o limita unde se cere practica, asadar refa totul de la inceput tinand cont de ce am zis, si multa bafta.

Link spre comentariu

mju-urile inca nu am apucat sa le conectez,si ce sti se pare inergula la schema ?daca e gresita cumva spunemi ,macar sa nu ma chinui degeaba.Am auzit ca e foarte populara aceasta schema si din aia am aleso.Defapt e modificata sa admita finali npn.

Link spre comentariu

Nu ca mi se pare neaparat ceva in neregula la schema doar ca mi se pare prea inghesuita, pune schema originala daca se poate pentru comparatie.

Nu conteaza ca nu ai apucat sa conectezi MJE-urile, oricum nu ai mai avea cum sa o faci, ai inghesuit totul si ai amestecat blocurile intre ele, refa totul din nou, insa intai pune schema originala pentru comparatie, apoi apuca-te si lucreaza ceva mai ingrijit si atent, insa dupa cum vad eu esti incepator in proiectia de PCB-uri si nu este deloc indicat sa incepi din prima cu un asemenea cablaj care nu-ti tocmai simplu, incearca ceva cat mai usor pana intelegi principiile de baza apoi incet incet avanseaza in complexitate, stii vorba ceea nu poti invata un copil sa alerge direct, trebuie intai sa stie sa mearga :da

Link spre comentariu

sincer o alta varianta mai buna decat cea care am incercato nu mai e.Sunt cateva bucle dar nu cred ca afecteaza cu ceva.Si in plus componentele sunt dispuse simetric ,nush de ce spui ca le-am incurcat.Daca pun si prefinalii pe radiator are ceva?

Link spre comentariu

Nu se poate sa spui asa ceva, sa consideri ca varianta ta este cea mai buna in principiu este extrem de gresit, nici cei mai avansati n-ai sa-i auzi ca vor spune asta, indiferent de cat de experimentat, sau mai bine zis, mai bun se considera cineva, intotdeauna va fi altcineva si mai bun.

Ionut te rog nu te supara pe mine, eu doar incerc sa ajut ai cuvantul meu :nas:

Si eu am fost la stadiul asta cand nu cunosteam mare lucru despre cablaje, faceam cum credeam eu ca e bine dar mi s-a dovedit ca era gresit, daca asta numesti tu simetrie ( cablajul postat ) atunci mai ai de lucru la definitia acestei notiuni.

Trebuie sa separi fiecare bloc in parte pe placa, intrarea cu toate traseele si componentele la locul ei, driverele la fel, superdioda de asemenea, si tot asa fiecare etaj sa fie bine definit si separat de celelalte insa fara a intinde traseele prea mult, totul trebuie sa fie cat mai compact, simetric si bine pozitionat, deoarece un cablaj slab conceput iti va da zgomot mare pe fundal, oscilatii parazite, sau chiar mai rau.

Ti-am zis, este cred eu prea mult sa incepi cu un asemenea cablaj, intai studiaza mai mult pe cele facute de colegii avansati la sectiunea de amplificatoare spre exemplu, incearca sa retii lucrurile in comun de la fiecare in parte, principiile de baza, modul cel mai adeea intalnit de pozitionare ale componentelor si etajelor respective, apoi incepe cu ceva simplu, un amplif tot pe tranzistori dar mult mai simplificat si de mica putere, fa-i cablajul aceluia si eventual si constuieste-l ca sa inveti fenomenele ce se produc intr-un amplificator audio apoi poti avansa usor catre lucruri mai pretentioase.

LE: daca o sa am timp zilele urmatoare o sa incerc eu o varianta de cablaj pentru aceasta schema si o voi pune aici.

Link spre comentariu

Multumesc pt aceste sfaturi utile.Nu am vrut sa spun ca cablajul pe care l-am inceput este cel mai bun,am vrut sa spun doar ca este cea mai buna alternativa la care mam gandit.Mam referit strict la mine si la ce ma dus pe mine capu.Am mai facut pana acuma niste cablaje pt tda-uri la care mam bibilit ceva timp.Dupa toate astea am zis sa incerc schema asta pt ca chiar vreau sa realizez acest amplif.Nu vreau sa imi faci tu cablajul,vreau doar sa ma ajuti cu cateva sfaturi.Iti dau cuvantul meu ca nu il voi lasa in paragina si ma voi stradui pana va iesi calumea.As vrea sa ma ajuti doar cu o imagine in care sa incercuesti pe schema structurile :superdioda,partea de preamplificare etc... cand ai timp.Pana la urma voi ramne la varianta originala ,doar ca va trebui sa mai achizitionez un final 2sa1943Multumesc mult!!! :da :jytuiyu

Link spre comentariu

Se va evita folosirea buclelor ( trasee in semicerc, arc de cerc, etc ) pe cat posibil

:rade: Nu asta inseamna bucla...

Pentru exemplificare, vezi ce inseamna bucla de masa.

Link spre comentariu

Se va evita folosirea buclelor ( trasee in semicerc, arc de cerc, etc ) pe cat posibil

:rade: Nu asta inseamna bucla...

Pentru exemplificare, vezi ce inseamna bucla de masa.

Eu m-am referit strict la buclele alea formate de traseele de pe cablajul prezentat de el si nu la bucla de masa :ciuda:
Link spre comentariu

:39 Poate desena cablajul si in cerculete concentrice sau oricum o vrea ca nu aceea e BUCLA ...

Bucla ca e de masa sau nu, aia este de evitat! Daca nu ai habar ce e aia BUCLA, nu mai induce lumea in eroare aiurea...

Eu m-am referit strict la buclele alea formate de traseele de pe cablajul prezentat

Pe cablajul prezentat nu are nici o bucla.
Link spre comentariu

Nu faptul ca deseneaza un traseu de circuit imprimat in forma ovala, de U sau oricum altfel i s-ar spune este periculos... chiar deloc.

BUCLA despre care se tot vorbeste in documentatii si indicatiile de proiectare a cablajelor este cu totul altceva.

Traseul de masa desenat in bucla este periculos pentru raportul semnal/zgomot al unui (pre)amplificator dar la fel de periculos este si traseul in bucla al unui circuit de alimentare (de exemplu - in postarea anterioara, bucla de masa era data NUMAI ca exemplu...). De ce? Simplu: daca un circuit care consuma un curent important va avea un traseu comun cu un circuit care consuma foarte putin si mai are amplificare/sensibilitate mare, va influenta negativ functionarea acestuia din urma.

Este valabil si la desenarea cablajului unui amplificator de putere.

Cine stie sa deseneze corect un cablaj, va realiza o dispunere "stelara" inclusiv la circuitul de alimentare, nu numai la cel de masa.

fighter_ionut, continua desenarea acelui cablaj si posteaza-l.

Daca vor fi probleme grave in ceea ce priveste trasarea gresita a anumitor trasee, vei fi corectat.

Este bine sa grupezi piesele pentru a realiza trasee cit mai scurte si nu te astepta sa-ti iese cablajul "din prima". Ia o foaie cu patratele si realizeaza mai multe variante pina vei obtine una cit mai compacta.

La gruparea componentelor este bine sa eviti apropierea condensatoarelor electrolitice de radiatoare sau rezistente de putere care disipa caldura - asta pentru a avea un montaj cit mai fiabil care sa necesite cit mai rar inlocuirea de componente (se stie ca electroliticilor nu le place deloc sa functioneze la temperaturi ridicate).

nu e prima tema cand incerci sa ma ridiculizezi

:rade: La timpeniile care le scrii, dind indicatii anapoda, se vede ce si cit stii... Nu este normal sa fii lasat sa dai indicatii gresite unor useri care vor sa realizeze ceva.

viewtopic.php?f=66&t=78061&start=30

(in paranteza fiind, chiar stii ce face condensatorul ala in linkul de mai sus? ...poti raspunde la intrebarea pusa citeva postari mai jos? Raspunde in cadrul acelui topic, nu facind offtopic aici! ...daca stii...)

Link spre comentariu

Ca să fie clar pentru toată lumea: chestiile alea de pe cablaj NU SÎNT BUCLE. Nici cîrlionţi. Marian, ai fi uimit să vezi cîte chestii de genul ăla găseşti pe o placă de bază, care lucrează la sute de MHz. Chiar şi atît de hulitele unghiuri la 90 de grade sînt prezente într-un număr uriaş.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări