Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Absorbtie, material, frecventa.

Vizitator

Postări Recomandate

Mi s-a aprins un beculet astazi:Daca capacitatea de absorbtie a unui material, este strict legata de frecventa undei pe care acesta trebuie s-o absoarba, de ce nu am vazut nicaieri discutandu-se posibilitatea prin care, in incintele acustice, in locul unui singur material sa se incerce sandwich-uri de materiale?Citeam un articol de pe Univercity of Southern California, despre un experiment d-asta. Si intr-adevar, s-a descoperit ca materialul care absoarbe frecvente joase, nu absoarbe in acelasi mod frecvente medii...Poate n-are nici o logica ce spun, nu stiu...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

4

• CBI

3

• flancfuster

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Raspunsul e foarte simplu. Grosimea stratului de material fonoabsorbant trebuie sa fie cel putin egal cu lungimea de unda a frecventei absorbite. Astfel, la frecvente joase e aproape imposibil sa faci absorbtie in incinta. Ca sa-ti dau un exemplu, la 200hz lungimea de unda este aprox. 1.7m, ceea ce inseamna ca grosimea stratului de material fonoabsorbant ar trebui sa fie mai mare de 1.7m. Putem vorbii despre absorbtie la frecvente de peste 1khz (34cm). E Adevarat insa ca anumite materiale absorb mai bine decat altele, solutiile alese sunt in general dependente de pret. Cel mai des se foloseste minet pt. ca e ieftin. Folosirea de sandwitch-uri ar fi costisitoare.

Link spre comentariu

toate materialele au sau ar trebui sa aibe de la fabricant un grafic care sa prezinte carateristica(sau factorul de absorbtie) raportat la domeniul de frecvdaca la 200hz lambda este de 170cm,asta nu inseamna ca daca pun un material de 4cm grosime nu face nimic.Face,dar mai putin,nu ca la 2000hz de ex.ci daor are un FA mai micSunt discutate putin aceste aspecte si prin cartile d specialiate,si nomikos ,are o mare logica,nu este nimic eronat in ceea ce spui,daor ca multi nu-si mai bat capul cu asa ceva...si din pacate fiecare recurge la solutii in fctie de experintaincintele scumpe au implementate combinatii de care spui,si nu numai la absrobtia undelor stationare,ci si la eliminarea vibratiilor peretilor cutiei(tot pe principiul sandwich-uilor din materiale diferite ca grosime si compozitie).Ciocane si tu o lada de mdf executat clasic in regim de amator si ciocane o cutie de la o boxa din gama superioara.Chiar daca nu se vede pe afara,nu toate sunt lemn chior.Sa ne zica sharky ce senzatia a avut cand a ascultat si ciocanit wilson alexandria :limb:pe acest principiu se pare ca merge si troelsgravesen,foloseste mai multe materiale in ideea ca tranzitia undelor intre materiale cu densitati diferite ar avea un succes mai mare in absorbtia lor la aceleasi frecv sau diferitepe mine unul ma deranjeaza enorm sunetul boxy al unei cutii,nu stiu de ce...

Link spre comentariu

DA, ai dreptare, dar absorbtia unei frecvente de 200hz in 4cm de absorbat e neglijabila poate chiar impsosibil de cuantificat la minet sau ceva asemanator. In 4cm de plumb probabil se poate cuantifica absorbtia si la 40Hz. :ciuda:

Link spre comentariu

pe acest principiu se pare ca merge si troelsgravesen,foloseste mai multe materiale in ideea ca tranzitia undelor intre materiale cu densitati diferite ar avea un succes mai mare in absorbtia lor la aceleasi frecv sau diferitepe mine unul ma deranjeaza enorm sunetul boxy al unei cutii,nu stiu de ce...

Tocmai citeam pe un alt forum ca si lipiciul este foarte important intr-o astfel de combinatie!!!
Link spre comentariu

bre adi

intre

In 4cm de plumb probabil se poate cuantifica absorbtia si la 40Hz

si

Compozitie:

* Strat de polietilenã expandatã (antivibratie) caserat cu film negru gofrat, grosime 3 mm

* Lama de plumb 0,35 mm grosime, greutate 4 kg/m2

* Strat de polietilenã expandatã (antivibratie) caserat cu film negru gofrat, grosime 3 mm

Aplicatii: utilizat pentru pereti fonoizolanti unde puterea reflectantã a plumbului este necesar sã fie combinatã cu buna absorbtie a poliuretanului.

e o mica mare diferenta totusi

plumbul simplu e pt adaugat masa si redus vibratiile,nu absorbit undele stationare(la fel ca si antifonu auto,placile bituminoase)

am aflat si eu de materialele alea,dar nu sunt numai pb

dar am inteles ideea

eu v-am lasat pe asta seara

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări