Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull_6P14P_clasaA

Vizitator

Postări Recomandate

Din ce ne povestesti nu prea ai inteles cum functioneaza schema.

Sa o luam pe rand: cei 2 semireg. de 10k pusi in circuitul din postul #18 ajuta la reglarea amplitudinii tensiunii negative furnizate tuburilor finale. Mai exact unul pentru amplitudine si celalalt pentru balans, in caz ca tuburile finale nu sunt identice, ajuta la egalarea curentilor de repaus prin cele 2.

Daca te uiti atent pe schema rezistentele din G2-urile finalelor au un 680R dar cu steluta, eh steluta aia denota faptul ca nu sunt batute in cuie valorile lor.

Prin rezistentele din catozi de 10R ar trebui sa ai cam 45-50mA. Asa ca reglajele se fac din aproape in aproape, incepand cu un 3k9 sa zicem pe G2-uri si punand peste ea un 2k7 sau similare pana se ajunge la cei 160V G2 doriti si cu negativarea reglata sa citim un 500mV in catozi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 104
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cibserg

12

• sebi_c

10

• gheo23

8

• zbodeoc

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc pentru raspuns. Partea de reglaj am inteles cum functioneza si care este rolul fiecarui semireglabil in parte. Ba chiar am facut echilibrarea asa cum ati sugerat. Doar ca mi se parea prea putin 10mA prin rezistentele din catozi. O sa modific atunci rezistorii din grila 2.

Totusi 45-50mA mi se pare cam mult pentru aceasta lampa. Eu m-as limita la cca. 30 mA.

Posted Image

Link spre comentariu

Revin cu nelamuriri asupra aceleiasi scheme.

-curent in catozii 6p15p - cca. 22,5 mA

-aplic tensiune de cca 2Vpp la intrare rezulta la iesire din defazor cca 8.5Vpp cu NFB sau cca, 11Vpp fara NFB.

-tensiunea pe sarcina rezistiva de 8 ohm este de maxim 17,5Vpp sinus nelimitat, adica cca. 4,5W putere in sarcina. Putin dupa parerea mea.

Care sa fie problema? Nu este suficienta tensiunea de atac de cca 10Vpp? 

Mai mult nu am reusit sa obtin din defazor. Daca aplic mai mult de 2Vpp, nu mai obtin sinus la iesire. Se deformeaza alternanta negativa prima data si api intra in limitare si cea pozitiva. Ma refer la semnalul de atac.

Am notat pe schema cateva valori care mi s-au parut importante.

Posted Image

Editat de cibserg
Link spre comentariu

Dark_angel zice bine, adica si eu as face la fel, macar un 10W/finala, la un 300V ar veni 30mA prin fiecare. Daca tot e clasa A....

In cazul asta si tensiunea de negativare a finalelor ar fi ceva mai mica.

Am rulat rapid o mica simulare cu acest defazor, se pare ca in bucla deschisa pentru 2Vpp la intrare ies cam 38Vpp pe grila finalelor. Nu inteleg de unde raman doar 10Vpp in schema dvs.

Posted Image    Posted Image
Link spre comentariu

Propun ca reglajele sa fie efectuate in bucla deschisa.Cel putin eu nu mai conectez reactie negativa globala la nici un amplif.

Atacul este insuficient ptr. finale.Rezulta o amplificare de x5 al etajului defazor mult prea mic.Incercati sa mariti tensiunea pe bara si reglarea rezistentelor de 91 si 100 k din anozi astfel incat limitarea sa fie simetrica.

In general un defazor bun in privinta distorsiunilor trebuie sa fie capabil a livra de 2-2,5 ori mai mult semnal nelimitat vizavi de semnalul cerut de finale. Astfel la un nivel moderat defazorul are un THD sub 1%.

Link spre comentariu

Prin conectarea condensatorului la masa cel mult se obtine o simetrie mai buna a semnalelor ce ies din defazor la testele in bucla deschisa. Daca vrea sa aplice RN globala cred ca e mai la indemana asa cum e conectat in schema lui nea Vali, totusi acolo e un diferential si semnalul corector trebuie sa vina pe intrarea inversoare cumva.

Poate pur si simplu a nimerit un 6n2p ceva mai "consumat" si cu unul nou toate lucrurile ar reveni la normal.

Link spre comentariu

Intr-o simulare facuta cu un model de 6N2P NOS "scos" pe uTracer rezultatele sunt ca cele ale colegului @Kosmin,parerea mea este ca s-ar putea sa avem doua situatii care ar duce la rezultatele masuratorilor dv.:

- cea de mai sus sugerata de @Kosmin,adica tub uzat si

- poate dintr-o greseala,condensatorul de decuplare la masa a G1 tub T2 sa nu fie acolo unde trebuie,deci trebuie verificat cu atentie inca odata realizarea practica.

Masuratorile practice ar fi bine sa fie facute fara prezenta reactiei negative in circuit,adica exact ca in simulare, cum a fost recomandat si de colegul @simson, calibrarea nivelului de semnal pe intrare la limita de cliping,dupa care va "jucati" cum doriti cu reactia negativa.

Posted Image

Link spre comentariu

L?z?roiu avand in vedere tuburile finale(6P14P) si negativarea fix? thd trebuie determinat pentru maxim 10Vef la ie?irile din defazor

aten?ie dac? ne uitam atent la finala 6p15p remarc?m/g?sim o diferen?? substan?ial? de negativare

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da! Chiar 4,3Vef in catalog pentru 6P14P.Cu aceasta valoare se obtin 5,7W in clasa A SE.Dar...nu cumva transformatorul nu este adaptat ? Si ar mai fi ceva.Tensiunea G2...cat este la puterea aia de 4,5W ?

"Ar fi pentru un Raa de 6K66 (6P14P-push-pull) o putere de numai 6W in clasaA sau de numai 9W in clasaAB1 .Pe scurt ,daca se trece la 2000Ω in loc de 1666Ω adica Raa de 8KΩ(specific 6p14p push-pull) puterea devine 8W in clasaA sau 12W in clasaAB1. Raa devine important in obtinerea puteri in clasaA-PP (desigur toate puterile exprimate mai sus nu tin cont de pierderile datorate transformatorului de iesire).Aviz amatorilor de Push-Pull-clasaA cu tuburi finale 6p14p(6p14p-ev ,EL84 ,EL84M ,etc) si nu numai("atentie la Raa !"),cu alte cuvinte un Raa prea mic nu avantajeaza clasaA push-pull ca putere obtinuta in sarcina. "

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări