Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull_6P14P_clasaA


Vizitator

Postări Recomandate

ClasaA-"PURA" implica o modulatie simetrica si nelimitata a curentului anodic (PP-pentru fiecare tub final in parte).

Asa cum se poate observa in diagrama/schita de mai jos puterea obtinuta la anozi pe un Raa=6k66 in clasaA-"PURA" prin intermediul unui etaj PP-6P14P fiind de numai 6W (desigur poate fi trasata o dreapta de sarcina mai favorabila-situatie in care puterea obtinuta in clasaA-"PURA" poate deveni 8W sau putin mai mult).

Modulatia simetrica si nelimitata a curentului anodic-pentru situatia prezentata fiind de 84mA virf la virf pentru fiecare anod/tub in parte(din aceste motive am ales un Ia0=42mA la limita puteri disipate maxime anodice pentru repaos).Puterea obtinuta in AB1 sau AB2 fiind mai mare.

In anumite situatii ar fi de preferat un tub final mai puternic pentru clasaA-"PURA" (sau chiar configuratia SE-daca tot ne "limitam" la 6-8W in clasaA).Ce ar mai fi de remarcat din diagrama -tensiunea mica de atac g1(tub final) necesara la fiecare iesire din defazor(8Vvv)pentru puterea obtinuta in clasaA si de retinut ar mai fi regimul permanent negativ al grilei de comanda in raport cu catodul tub final .

Practic "puterile" in sarcina clasaA-"PURA" config PP sau SE nu sint usor de obtinut.

 

PS.Amplificatorul meu de "zi cu zi" fiind un Push-Pull_6P14P-EV de numai 2x8W in sarcina la iesire clasaA-"PURA".

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 104
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cibserg

    12

  • sebi_c

    10

  • gheo23

    8

  • zbodeoc

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar fi pentru un Raa de 6K66 (6P14P-push-pull) o putere de numai 6W in clasaA sau de numai 9W in clasaAB1 .Pe scurt ,daca se trece la 2000Ω in loc de 1666Ω adica Raa de 8KΩ(specific 6p14p push-pull) puterea devine 8W in clasaA sau 12W in clasaAB1. Raa devine important in obtinerea puteri in clasaA-PP (desigur toate puterile exprimate mai sus nu tin cont de pierderile datorate transformatorului de iesire).Aviz amatorilor de Push-Pull-clasaA cu tuburi finale 6p14p(6p14p-ev ,EL84 ,EL84M ,etc) si nu numai("atentie la Raa !"),cu alte cuvinte un Raa prea mic nu avantajeaza clasaA push-pull ca putere obtinuta in sarcina.

Link spre comentariu

...Va rog sa exemplificati cu o schema, eventual cablaje.

O sa exemplific...,

.........................................................................................................................................................................

Pote cineva se intreaba , -de unde 1666Ω ?! aici download/file.php?id=63379&mode=view ,"uite de unde mai jos"(prima img) ,sau cum a aparut acel 1666Ω ?!(in chenarul dreptunghiular rosu-gros ,dreapta sus prima img ,sau calculati pentru orice segment doriti din dreapta verde inchis Δ(U)/Δ(I) rezultatul va fi acelasi 1666 constant.) sau de ce Raa devine 6K66 ?!(tot mai jos-in a doua img.)

__Asta nu inseamna ca Raa=6k66 in cazul clasaA-PP-6P14P este "solutia buna" !!!( "solutia buna" fiind un Raa de 8k-9k pentru aceasta situatie raportat la puterea obtinuta in sarcina clasaA-PP).

Link spre comentariu

Eu nu inteleg chiar tot - si nici nu-mi propun - dar graficele sint foarte frumoase, felicitari sincere!Nu inteleg unde apar in rationament frecventele si distorsiunile, probabil pentru ca abrevierea PSF inseamna altceva pentru mine. Lampile din familia EL84 suna foarte si SE si PP, am vazut si preamplificare facuta cu EL84, am vazut si-un amplif hexagonal de la Manley (Stingray) foarte deosebit - vreau sa spun ca EL84 e o lampa versatila si buna.

Link spre comentariu

Iata "Raa_ul meu"=11k2 pentru 6P14P push-pull clasaA cu care obtin 8W in sarcina la iesire-garantat pe canal("la mine" puterea de 8W pe canal fiind asociata cu un SPL 95db-1W/1m incinte/boxe pe canal).Pentru clasaAB1 fiind recomandat Raa=8k-9k(6P14P push-pull) cu Ua=280V-300V tuburi finale.Sau ca un compromis clasaA-AB1(6P14P push-pull) se mai poate utiliza Raa=10k.Pentru cine doreste putere maxima(6P14P push-pull) recomand Raa=8k si un alt regim Ua-mai mare-tuburi finale(6P14P-EV , marcaj rusesc 6П14П-ЕВ).

Un Raa de 6k6 nu este "nimerit" tuburilor 6П14П push-pull ,acest Raa 6k6 fiind "nimerit" 6П3C push-pull clasaA-AB1 atunci cind Ua se invirte in jurul +300V sau chiar mai mult.

Link spre comentariu

Eu nu inteleg chiar tot - si nici nu-mi propun - dar graficele sint foarte frumoase, felicitari sincere!

Nu inteleg unde apar in rationament frecventele si distorsiunile, probabil pentru ca abrevierea PSF inseamna altceva pentru mine. Lampile din familia EL84 suna foarte si SE si PP, am vazut si preamplificare facuta cu EL84, am vazut si-un amplif hexagonal de la Manley (Stingray) foarte deosebit - vreau sa spun ca EL84 e o lampa versatila si buna.

Stiu si eu ?, ce poate sa insemne PSF pentru fiecare ?!

__Amplificatorul Push-Pull in clasa A tubul final(oricare din cele doua tuburi finale) se afla in zona activa de functionare pe intreaga perioada a formei de unda din intrare(ca asta inseamna clasaA , oricare din anozii- nu va ajunge "blocat" in clasaA ,pentru semialternanta negativa de atac primita pe grila de comanda tub final ,curentul anodic al oricarui tub final cel mult va ainge pragul de blocare/0mA pentru virful maxim ca amplitudine dat de semialternanta negativa de atac ,bineinteles atita timp cit nu se va intra in limitare...) , asadar aceasta forma de unda din intrare este reprodusa integral si continuu de oricare din tuburile finale in clasaA ,astfel distorsiuni de racordare NU EXISTA ,NU AVEM (ca tot veni vorba de distorsiuni...) .Eu am mai adaugat "PURA" la clasaA datorita faptului ca pentru nici unul din tuburile finale nu se intra in regim pozitiv cu grila de comanda in raport cu catodul("PURA" -o chestiune de considerent personal).

Link spre comentariu

Si totusi intre SE si PP clasa A exista diferente de sunet, dar ambele ,dupa parerea mea suna foarte bine , mai bine decit clasa AB care chiar daca la masuratori acesta arata bine, i-i lipseste ceva...

Link spre comentariu

Diferenta majora intre clasaA si clasaAB push-pull(mai jos img.).

In clasaA SE semnalul este amplificat continuu de tubul final si nu exista compunere ,si in clasaA PP semnalul este amplificat continuu de fiecare tub final dar apare compunerea ,in clasaAB PP semnalul este amplificat dis_continuu de fiecare tub final si devine continuu prin compunere.

O clasificare(in ordinea preferintelor mele):

1.clasaA-SE continuu fara compunere

2.clasaA-PP continuu cu compunere

3.clasaAB-PP dis_continuu prin compunere continuu

Desigur tot ce am spus mai sus nu este pentru (sau alti cunoscatori) ,am spus la modul general(in zona fiind si multi "incepatori" in tuburi electronice).

Link spre comentariu

Domnul Valderama, ma tem ca se supara moderatorii daca dezvolt mai departe ce inseamna pentru mine PSF. In materie de clase de functionare, si pentru ca nu vreau sa sonorizez stadioane - in sensul ca am terminat cu asta, eu nu-mi mai fac de lucru decit cu clasa A, sonorizare pentru sufragerie, sa zicem. Clasele cu lipire de unda ma sperie! ... si eu nu ma sperii tocma' usor... :-)

Link spre comentariu

Domnul Valderama, ma tem ca se supara moderatorii daca dezvolt mai departe ce inseamna pentru mine PSF. ...

Poate ar fi util sa dezvoltati ,moderatorii nu cred ca se vor supara(daca se pastreaza decenta).
Link spre comentariu

Sa ne intelegem: PSF-ul (dumitale) e crucial, abia dupa ce-i stapinit la perfectie poa' sa foloseasca cineva PSF-ul meu. E primul pas pe care trebuie sa-l faca cineva care se apuca de proiectare cu lampi, nu defazoare, topologii, scheme, review-uri, pareri pro/contra pe calitatea condensatoarelor si a altor componente. Cu PSF-ul incep si cataloagele cu tuburi, nu degeaba. Am vazut citiva meseriasi buni care au realizat amplificatoare foarte bune si complicate pentru ca in final sa se intrebe oare cum functioneaza, mai exact. Cum spuneam PSF-ul e crucial dar nu e totul, inseamna ca incet trebuie sa stii la cita putere sa renunti ca sa cistigi performanta, nu se reduce totul la puterea "garantata". Punctului static de functionare eu i-as gasi un inlocuitor, un succesor numit "punctul dinamic de functionare", PDF, dar uite ca si asta inseamna altceva la marea majoritate :-) Am zis bine, domnul Valderama? DAca n-am zis bine se cheama ca nu mi-am cheltuit cu folos putinul timp pe care l-am petrecut pe aici: http://www.pmillett.com/tubebooks/techn ... online.htm

 

In cartea lui Reich, de exemplu, se dezvolta foarte bine "dynamic path of operation" numit si "dynamic load line" ca si extensie fireasca al regimului "static load line".

Link spre comentariu

Sa ne intelegem: PSF-ul (dumitale) e crucial, abia dupa ce-i stapinit la perfectie poa' sa foloseasca cineva PSF-ul meu. Punctului static de functionare eu i-as gasi un inlocuitor, un succesor numit "punctul dinamic de functionare", PDF, dar uite ca si asta inseamna altceva la marea majoritate :-) Am zis bine, domnul Valderama? DAca n-am zis bine se cheama ca nu mi-am cheltuit cu folos putinul timp pe care l-am petrecut pe aici: http://www.pmillett.com/tubebooks/techn ... online.htm

 

In cartea lui Reich, de exemplu, se dezvolta foarte bine "dynamic path of operation" numit si "dynamic load line" ca si extensie fireasca al regimului "static load line".

Nu stiu in ce masura ati zis bine sau nu ?,ce anume ?!,ramine de apreciat-subiectiv(eu nu sint in masura sa infirm sau confirm afirmatiile dumneavoastra de pina acum ,ce sa confirm-infirm ?-subiectiv ,"punctul dinamic de functionare" ?!,ca nu_l vad...,inca).

PSF ramine PSF ca asta E... ,acum daca tot doriti o discutie de "PDF" sau"dynamic path of operation" numit si "dynamic load line" precum spuneti, probabil ca nu ar strica o exemplificare grafica din partea dumneavoastra(ar fi chiar fireasca/necesara/interesanta si o puteti considera ca pe o datorie care in mod normal ar trebui sa insoteasca afirmatia "PSF-ul meu",altminteri acest PSF al dumneavoastra ramine invizibil ,adica chiar sa vedem un astfel de PSF>PDF sau cum vreti sa_l botezati ,sa zicem chiar in cadrul subiectului Push-Pull_6P14P_clasaA!, sau ma rog legat de 6p14p-PP) a acestei "situatii-dinamice"/"dynamic load line" insotita de o mica explicatie(daca se poate sau nu_i deranjul prea mare).

Link spre comentariu

Asa este! PSF-ul meu e invizibil si asa va si ramine pentru ca este abrevierea unei expresii indecente, nici mai mult nici mai putin.

 

Nu mi-am dezvoltat abilitatea de a desena frumos cu mouse-ul, nu pina acolo incit sa nu ma fac de ris in comparatie cu calitatea desenelor dumitale. Si chiar daca as sti sa desenez frumos tot n-as sti cum se insereaza un desen in corpul mesajului :-) Ce-am invatat pina acum este sa dau un CTRL+C si-un CTRL+V la link-uri, cum fac si acuma:

 

"Theory and Applications of Electron tubes, Herbert Reich, 2nd edition 1941, 716 pages"

http://www.pmillett.com/tubebooks/Books/intro_reich.pdf

 

Download-ul e foarte incet, necesita rabdare dar merita in final! De pe la pagina 97 incepe sa vorbeasca despre puncte de functionare, sint si niste desene acolo, nu sint foarte atractive dar eu zic ca merita. Sigur, e la modul general, dar mai mult de-atita n-am cu ce sa contribui la subiect ca n-am facut inca un PP cu EL84 de pe pozitii teoretice.

Link spre comentariu

...In cartea lui Reich, de exemplu, se dezvolta foarte bine "dynamic path of operation" numit si "dynamic load line" ca si extensie fireasca al regimului "static load line".

Eram curios sa vad ce ati inteles dumneavoastra din "cartea lui Reich",dar daca nu se poate...,asta E.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări