valica Postat Martie 12, 2011 Partajează Postat Martie 12, 2011 O intrebare pentru mesterii electricieni, pe unde am mai lucrat am intalnit multe situatii ciudate pe instalatiile electrice, una de exemplu la un spital aveam alimentat un aparat de laborator alimentat la priza cu impamantare iar acest aparat are carcasa legata la impamantare. Totul frumos pana intr-o zi cand aparatul nu mai vroia sa functioneze si dadea erori, din greseala am pus mana pe o parte metalica a aparatului si am vazut ca ma curentez , nu ca la 220 dar oricum ma pisca bine. Am masurat pe priza intre faza si nul aveam normal 220, am masurat intre faza si impamantare aveam tot 220 si am masurat intre nul si impamantare surpriza aveam 180v. Ma gandesc ca cineva a folosit impamantarea pe post de nul sau impamantarea este proasta la acel spital, sa ma corecteze cineva daca gresesc. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Martie 12, 2011 Partajează Postat Martie 12, 2011 O explicatie posibila ar fi oxidarea contactului de impamantare al conductorului acelui circuit la bara de impamantare in tabloul electric. Faptul ca ai masurat 220V intre faza si impamantare este corecta atata timp cat nu aveai nici un aparat in priza. In momentul in care, intr-o alta priza de pe acel circuit a fost introdus un aparat cu sursa in comutatie (poate chiar acel aparat de care vorbesti, si ai masurat intr-o priza adiacenta sau in prelungitor), din cauza acelui oxid din tabloul de distributie, tensiunea a urcat la acea valoare masurata de tine (normal trebuia sa fie jumatate din tensiunea retelei dar acest lucru depinde de condesatorii din filtrul sursei in comutatie). In astfel de situatii, avand circuite vechi, eu folosesc un incercator(creion) de tensiune clasic (stiu ca la peste 100V se aprinde) si o lampa de control (in esenta un bec mignion de 15W intr-un tub de pvc) si evit folosirea unui multimetru sau lampa cu neon din cauza erorilor mari la identificarea unui defect. Cu aceasta lampa cu bec poti identifica rapid aceste circuite defecte (singura limitare este la sigurantele diferentiale de 30mA). Daca impamantarea aceea era folosita pe post de nul nu mai aveai 220V masurati intre faza si impamantare ci o valoare mult mai mica (doar daca coincidenta a facut sa ai simultan, la a doua masuratoare, ceea ce am scris mai sus referitor la oxid si folosirea ca nul a impamantarii). Link spre comentariu
Tudor Badescu Postat Martie 12, 2011 Partajează Postat Martie 12, 2011 E clar ca impamantarea are pe undeva probleme.Mergi pe circuit de la priza spre tabloul general. Link spre comentariu
Vizitator Stefanita Popescu Postat Noiembrie 6, 2016 Partajează Postat Noiembrie 6, 2016 Salut!Locuiesc la bloc si am un intrerupator cu doua clapete de actionare: unul pentru una bucata bec in bucatarie si unul pentru una bucata bec pe hol. La intrerupator am gasit 3 fire....dar la masurarea cu un creion de tensiune nu rezulta nici un fir cu faza (adica am 3 fire cu nul). Cu alte cuvinte nu se aprinde creionul de tensiune...Mai departe este funny ca sus la ambele becuri am si faza si nul....Ma poate ajuta cineva? Ati mai intalnit un asa circuit? Sa incerc sa fac o punte intre 2 nuluri? Multumesc Link spre comentariu
valangjed Postat Noiembrie 7, 2016 Partajează Postat Noiembrie 7, 2016 La intrerupator aveti doua fire care se duc la cele doua becuri si un fir care vine din retea.Faptul ca nu aveti faza se datoreaza vreunui "Dorel" care a facut instalatia electrica si a pus intrerupatorul pe nul, de regula se pune pe faza. Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 7, 2016 Partajează Postat Noiembrie 7, 2016 Sa incerc sa fac o punte intre 2 nuluri? Nu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2016 Partajează Postat Noiembrie 7, 2016 (editat) In acea doza vine un fir cu nul in cazul dvs, si se intoarce prin comutator catre cele 2 becuri (alte 2 fire). Firul de faza este dus dintr-o alta doza direct la fiecare bec. Nu va speriati, e ok si asa (adica functioneaza), doar cu mentiunea ca interventiile de service la intrerupatorul respectiv si la becurile mentionate trebuie sa se faca cu tensiunea decuplata sau cu mare atentie de catre cineva care stie la ce sa se astepte. Pot aparea defecte si accidente insa. Editat Noiembrie 7, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum