Vizitator ADHD Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Vreau o scurta lamurire cu privire la firele ce trec pe la intrerupatoarele de lumina dintr-o instalatie electrica.Astazi am auzit de la un electrician, cum ca ar trece doar un cablu de faza, cablu ce are pe el un contact normal deschis ( intrerupatorul ) si ca linie de nul nu este.Eu banuiesc ca ar fi adevarat, insa am pe cineva linga mine care nu-i convins.Totusi, daca asa ar fi adevarat, nulul de la fasung nu ar mai trece pe la intrerupator, ci s-ar duce direct in doza ? Link spre comentariu
valica Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Orice instalatie electrica ar trebui sa aiba faza trecuta prin intrerupator iar nulul binenteles trece printr-o doza de legatura mai departe la bec. Link spre comentariu
sorinpavel Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Teoretic asa este. Nulul este permanent in lustra si faza trece prin inrterupator.Daca aveti 3 fire in intrerupator,este pentru o lustra cu 3-5 becuri.Succes Link spre comentariu
valica Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Uite doua scheme pentru a pricepe. Link spre comentariu
Vizitator ADHD Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Daca cercul reprezinta intreruptorul cu totul, deduc ca firul aferent nulului trece prin gaura cu intrerupatorul, doar ca nu este intrerupt, iar continuitatea lui nu depinde de pozitia intrerupatorului. Doar faza este legata efectiv la intrerupator. Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Orice instalatie electrica ar trebui sa aiba faza trecuta prin intrerupator iar nulul binenteles trece printr-o doza de legatura mai departe la bec.Da' oare cate instalatii chiar sant construite asa? Ma refer la cele casnice. Si pana la urma la ce ar fi asa imperios necesar?! Oricum daca trebuie sa umblu la lustra, decuplez de la intrerupatorul general. Nu ma risc doar cu intrerupatorul. Mai ales ca anul trecut au montat astia de la Renel contoarele in exterior, pe stalpi. Nu mai e in casa. Cel putin asa s-a intamplat la mine in localitate. Si cine stie ce legaturi au mai facut. Plus ca modificari se mai pot face oricand. Bine, stiu ca ar trebui sa respecte fazarea, ca sa nu schimbe sensul motorelor trifazate de la consumatorii industriali. Dar nu mizez pe asta. Cu energia electrica nu e de joaca. Si mai bine sa fiu "paranoic" si sa decuplez de la intrerupatorul general sau scot toate sigurantele decat sa stau cu frica-n san! Link spre comentariu
E_manuel Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 ... Mai ales ca anul trecut au montat astia de la Renel contoarele in exterior... Electricienii lu' peste din rRomania de la electrica care-o fi asa au procedat in multe cazuri, n-au mai pus nulul cum era ci pe nul la schimbarea contorului au pus faza, au dat peste cap instalatii casnice, protectiile la supra tensiune eu fost afectate si ele in multe locuinte.Asa se face ca in multe locuinte daca prin intrerupator trecea faza cum este normal acum trece nul-ul de lucru. Dau toaletele pe dinafara de ingineri la electrica, geme tara de ingineri, le arat tablouri facute de ei si...cum monteaza fiecare dupa urchea lui DPST, unora cred ca le dau poze sa stie cum, scoala tampita de electrician, mai bine-si puneau pozele ca alea de 12 ani in curu gol pe haifaiv @TESSLA ai pus problema corect, este recomandat sa se opreasca siguranta generala de afara acum, cu exceptia mea, pot sa stau cu mana pe faza fara sa ma afecteze Niciodata sa nu angajezi un electrician dat afara de la electrica la reteaua de apa, ai toate sansele sa-ti trimite gaze pe robinet la ghiuveta si la aragaz sa-ti vina apa ! Link spre comentariu
valica Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Daca cercul reprezinta intreruptorul cu totul, deduc ca firul aferent nulului trece prin gaura cu intrerupatorul, doar ca nu este intrerupt, iar continuitatea lui nu depinde de pozitia intrerupatorului. Doar faza este legata efectiv la intrerupator. Cercul reprezinta doza de legatura care in mod normal este deasupra intrerupatorului aproape de tavan. Cu energia electrica nu e de joaca. Si mai bine sa fiu "paranoic" si sa decuplez de la intrerupatorul general sau scot toate sigurantele decat sa stau cu frica-n san! Se poate folosi creionul de tensiune pentru a verifica daca avem faza pe lustra chiar cu intrerupatorul inchis. Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Se poate folosi creionul de tensiune pentru a verifica daca avem faza pe lustra chiar cu intrerupatorul inchis.Si cu ce te ajuta?! Au fost destule cazuri in care au ajuns doua faze acolo unde trebuiau sa fie doar 220 V!!! Sfaturi de astea sa le dai celor "cocotati" pe un scaun sau care sant foarte bine izolati de pamant. Si chiar si asa, daca esti transpirat....tot se simte, ca doar corpul uman cica e 70% apa. Si nu e vorba de apa distilata! Plus ca daca atingi si faza si nului in acelasi timp....degeaba esti izolat. Intr-adevar, riscul ca sa ajunga doua faze pe reteau monofazica este scazut, dar asta nu inseamna ca ezte zero! El exista! Cine vrea sa si-l asume...n-are decat! Casa mea e amplasata aproape de transformatorul coborator. Si intr-o zi, au venit baietii de la Renel sa remedieze ceva. Au "luat curentul" de 20.000 V cu ajutorul separatorului de pe stalpul de inalta. Numa ca nu l-au asigurat cu lacatul aferent, asa cum se face. Daca cineva venea si ridica de maneta separatorului ii facea pe aia de lucrau la tablouri, friptura arsa! Plus ca daca cineva se gandea in acel moment sa repare ceva la lustra si se asigura doar cu un creion de tensiune... banuiesc ca nici lui nu-i convena atunci cand "buşea" curentul! Link spre comentariu
Vizitator griion Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 Orice instalatie electrica ar trebui sa aiba faza trecuta prin intrerupator iar nulul binenteles trece printr-o doza de legatura mai departe la bec.salut.ca o completare la schema cu becurile,nulul se va lega intotdeauna la partea filetata a fasungului si faza la contactul interior Link spre comentariu
q_acdc Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 In cele mai multe cazuri(apartament,blocurile vechi) faza este trecuta direct in tavan iar nulul prin intrerupator. Am spart betonul sa vad unde este intrerupt (cablul de la intrerupator)si am gasit firul de nul legat la fierul beton. Link spre comentariu
ionionel Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 Cei de la electrica de ceva vreme schimbă toate contoarele.Şi odată cu acestea bagă o ţeavă ca pămîntare,pt.că înainte pămîntarea era legată doar la nul în spatele contorului.Întrebarea mea este:_dacă la un motor electric îi fac o ţeavă înfiptă în pămînt pe post de pămîntare este bine?Pt.că nu are priza pămîntare.Dar lîngă contor au pus o ţeavă ca pămîntare cei de la electrica.Are ceva dacă îmi fac eu o pămîntare separată casă nu mai trag fire prin perete? Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 Ei...ca sa nu mai spargi peretii...tu vrei sa furi curent mestere! Link spre comentariu
ionionel Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 Ei...ca sa nu mai spargi peretii...tu vrei sa furi curent mestere! Am firele trase de nul şi fază prin perete .Vreau doar firul de pămîntare să nul mai trag prin ţeava de berman.Mam gîndit să îl leg la fîntîna de mînă că are o ţeavă mai lungă în pămînt şi se află lîngă motorul la care vreau să pun pămîntarea.Se poate aşa ? Dacă-mi răspundeţi vă spun de ce mă interesează. Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 Pai n-are nimica domle, e foarte bun ce vrei dumneata sa faci. Numa sa legi atat faza cat si nulul la motor. :rade:Adica na...fiecare face cum vrea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum