Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa cu lm317 si irf 500 ?

Postări Recomandate

se stie ca pt a creste curentul unei surse cu lm 317 se pune un tranzistor sau mai multi 2n3055 (schema clasica din datatsheet)stie cineva daca merge pus un irf 500 in loc de 2n 3055?>vreau sa imi fac o sursa de pana in 3-4 amperi dupa schema clasica , numai ca nu vreAU 2N3055 (din cauza capsulei, nu am loc pe radiator si sunt conditionat si de carcasa)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Orice se poate pana la urma,problema e cat de simplu.La mos-fet,ai nevoie de 5-15v intre sursa si grila pt a-l deschide complet (depinde de model si de curentul de drena).Daca pui un mos-fet canal N pe ramura de - a alimentarii,merge. Si iesirea lui lm317 comanda grila. Dar trebuie sa ai ceva tensiune de alimentare,pt a-l deschide complet (vezi datasheetul lui)

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu vad cum atasezi un MOS la LM317. Incearca BD249 (sau 250).

Silicipi este emotionat de evenimentul care urmeaza. BD317 = TO3.

Apropo, felicitari silicipi :101

Si condoleante pentru "timpul liber". Vorbim peste un an (sau mai putin), cand vei avea ochii cat cepele de nesomn.

Link spre comentariu

La mos-fet,ai nevoie de 5-15v intre sursa si grila pt a-l deschide complet

IRF510 are Vt=4V si gm=1A/V, deci Rds=1ohm. Adica la 1A caderea de tensiune e de 5V, la 2A este 6V, etc. Asadar, daca in schema cu 2N3055 se inlocuieste pur si simplu tranzistorul cu un IRF, atunci dezavantajul ar fi ca tensiunea maxima care se poate obtine este cu 6V mai mica decat tensiunea de alimentare. Am incercat sa simulez in Proteus 7 Demo ideea, si pare sa mearga.

Posted Image

Dar si eu cred ca BD249 este o alegere mai buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări