Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prindere leduri


Postări Recomandate

BunaAm primit de la un amic cateva leduri gen:[attachment=4]p4emitter.jpg[/attachment]Inca nu stiu marca sau tipul lor pt a le putea alimenta .... pana atuncea as vrea sa fac montajul pt leduri.cum sunt aceste leduri prinse?am observat ca vin prinse pe o bucata de PCB[attachment=3]star-pcb.jpg[/attachment][attachment=2]p4star.jpg[/attachment]iar dupa aceea pe un radiator[attachment=1]p4star2.jpg[/attachment][attachment=0]radiator paianjen.jpg[/attachment]dar intrebarea cum poate raci corespunzator ledul care nu are contact direct cu radiatorul de aluminiu? sau este rezolvat conductivitatea termica?cositorit pe PCB(acele ariproare/terminali) iar spatele ledului este in contact direct cu cuprul de pe PCB dar mai vine si grosimea PCBului care mai opreste disipatia caldurii ....Va rog sa ma scoateti din 'ceata' ..multumes anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • criss

    4

Vizitator hitune

acel PCB care este foarte subtire este pus pe aluminiu iar ledul se lipeste in mijloc(zona in care are contact cu aluminiu de dedesupt) cu pasta termoconductoare pentru un bun transfer de caldura,daca faci un experiment ai sa vezi ca acel mic radiator STAR se incalzeste foarte tare prin urmare trebuie pus pe un alt radiator mai mare,oricum iti trebuie si o sursa de curent constant,altfel ledul are o viata foarte scurta,daca vrei iti dau o solutie in care nu mai folosesti radiatorul STAR si nici pasta adeziva-termoconductoare :da

Link spre comentariu

da cum sa nu sunt interesat de solutia ta.m-am gandit sa folosesc ceva ramasite de aluminiu de la geamuri termopat si din acestea sa confectionez radiatorul.la asa ceva m-am gandit:[attachment=0]pcbLed.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

L-am rezolvat, primele teste au fost cu succes :)

Nu stiu ce leduri sunt, seamana mult cu LED Seoul Z-Power P4 Emiter Alb 240lm 125° http://www.zexstar.com/product_info.php?info=p2_LED-Seoul-Z-Power-P4-Emiter-Alb-240lm-125--176-.html

 

Alimentarea l-am rezolvat cu un stablilizator LM317.

 

[attachment=0]connection.jpg[/attachment]

Mai degraba se incalzeste foarte putin integratul decat ledul. Mai mult de 330mA nu a vrut sa absoarba ledul, teoretic calculele pt stabilizator erau de 490mA.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Suportul pt leduri l-am realizat din PCB de 1mm(cred ca nu l-am masurat) si cu un surub l-am prins pe radiator.

Am facut teste si in serie cu 2 leduri cu succes.

Link spre comentariu
Vizitator hitune

eu am folosit o solutie asemanatoare numai ca am prins ledul direct de radiator cu 2 suruburi de 3 mm mai exact floarea surubului tine ledul de margine si este strins foart bine de radiator pentru un transfer bun de caldura,iar intre led si radiator pasta termoconductoare de la procesoare de pc.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ledul se cositoreste pe star,inclusiv padul din mijloc;solutia cu lipire la rece a padului de racire tine numai la ledurile de pana in 3W...si asta cu semnul intrebarii.Chinezi folosesc metoda 'la rece' si pt leduri mai mari,dar nu tine; un P7 alimentat prin cea mai scc tot o ia razna dupa 5 secunde...pe incercate!Daca vrei ceva ca lumea ,fa rost de MCPCB si cositoreste ledul.A doua varianta (la led in capsula asta,o capsula depasita deci si ledul din ea) e sa faci o saiba-jug;userul c_anicai si-a facut o lampa la camera video in stilul asta.Si cutile la strung poti sa le prinzi cu surub,daca misca numai strici materialul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut montajul pt o lampa de birou(acela mic din Ikea cu bec de 20w).

2 leduri am utilizat conectate in serie si le-am cositorit partea de racire(sub led) sau mai bine spus le-am nenorocit. din 3 leduri 1 l-am executat complet, s-a dezlipit lentila, iar la celelalte 2 le-am scurtat viata prin supraincalzire. alimentarea a fost realizat printr-un stabilizator de tensiune 9V + o sursa de curent constant LM317(in jur de 220mA..nu imi mai amintesc precis).

de atunci au inceput problemele cu incalzirea, radiatoarele sunt din fier(otel, am avut ceva tabla mai groasa de ~2mm ce l-am taiat in forma carcasei lampei de birou si straturile(4) le-am prins prin 3 suruburi care a tinut si PBCul lipit de radiator). in aprox 1h se incalzeste destul de tare.Acuma ca sa scad un pic caldura am sa mut stabilizatoarele+puntea+filtrarea in baza lampi unde este situat transformatorul, sper sa obtin un rezultat multumitor, daca nu atunci voi inlocui ledurile si de data aceasta nu am sa le mai lipesc.

precizez ca acelasi montaj l-am mai utilizat cu succes, doar ca nu am lipit baza ledurilor+PCBul era de dimensiuni reduse + radiatorul era unul subtire rau din aluminiu si nici nu s-a incalzit deloc(2h test).

Cred ca pt lipire, daca se opteaza pt aceasta solutie, ar trebui sa se realizeze cu un pistol cu aer cald, eu am incercat cu statia de lipit dar nici o sansa, se racea prea repede pana cand le-am imbinat asa ca am mers cu pistolul de lipit care a 'fiert' fludorul dar deteriorand ledurile.personal recomand utilizarea pastei pt termo-transfer la puteri asa de mici deoarece rezultatul este mai mult decat satisfacator+lucrarea va iesi frumos facut si curat.

Posted Image

Atasez programul cu ajutorul caruia am calculat valoarea rezistentei pt LM317.

[attachment=0]ccs.zip[/attachment]

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator tyc

Acum am vazut ce ai facut...nu se lucra cu pistolul /ciocanul de lipit! Se foloseste metoda reflow,cea cu aer cald nu e buna,nu ai posibilitatea sa controlezi temperatura.Temperatura maxima admisa e de 260C,aliajul de lipit e special(are pct de topire de ~200C si contine Ag).Conform normelor pt cositorirea ledurilor,temperatura maxima ,la lipire,e de 260C iar uni producatori recomanda ca aceasta sa fie mentinuta max 5sec. ,alti max 8sec.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări