Vizitator mb124 Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 Salut, Am de lipit niste picioruse de aluminiu intr-un calculator pe niste pini de aluminiu fiindca s-au rupt.Stie cineva ce solutie ar trebui sa folosesc ca sa nu oxideze ? ( am incercat cu sacaz si cositor )Multumesc. Link spre comentariu
tntgarbage Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 de unde stii ca e vorba de aluminiu ? Nu e un material conductor f. bun.poate e altceva.bafta ! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Cauta dupa produse de brazare,au la tekro ceva. Link spre comentariu
strombi Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Dar se mai poate suda cu ceva aluminiu ca din cate stiu nu se aliaza cu nimic?? :uio Link spre comentariu
sorinpavel Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Intreaba mesterii care repara frigidere.Multi utilizatori,ca sa dezghete mai repede carnea din congelator,bagau cutitul si intepau serpentina din congelator.Se lipea cu praf de BORAX si flacara de autogen. (sper sa nu ma insel).Succes Link spre comentariu
Vizitator ramconst Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 din economie de cupru vechile transformatoare de putere aveau bobinajul din bara de aluminiu iar iesirile pe bare de cupru. deoarece la aceste imbinari se producea o oxidare puternica care ducea la incalzirea excesiva a ansamblului si scoaterea din functiune a transformatoarelor cei de la IRET refaceau lipiturile folosind staniu pur 99%. poate stie cineva tehnologia de lipire cu staniu pur, dar daca e nevoie de temperatura ridicata de topire in acest caz nu se poate utiliza. succes. Link spre comentariu
strombi Postat Martie 12, 2011 Partajează Postat Martie 12, 2011 Eu am rupt o balama la o usa de termopan si nu se mai fabrica tipul ala,daca as avea cu ce as putea sa o lipesc ca nu e rupta "urat" dar nu stiu cu ce sa lipesc aluminiu. Link spre comentariu
Vizitator victorescu Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Da, aluminiu se poate cositori. cum? Pe suprafata de aluminiu pe care vrei sa o cositoresti trebuie sa faci o ingradire (din ceva adeziv) in care sa pui o picatura de ulei de masina dupa care cu un varf de cutit ascutie freci aluminiu prin uleiul din ingradire. Ce se intampla de fapt. Aluminiul se oxideaza in atmosfera (aer) instantaneu. Acest oxid se aluminiu nu permite aderarea cositorului de aluminiu. Daca freci aluminiul sub pelicula de ulei acesta nu mai oxideaza pentru ca aerul nu trece prin ulei. Dupa ce freci sub ulei se pune pasta de lipit peste ulei (uleiul nu trbuie sters pana nu se face lipitura)si bineinteles ca trebuie un letcon mai puternic dedoarece lipitura nu adera la fel de usor ca pe cupru de exemplu. succes! Link spre comentariu
Vizitator n566631 Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Da, aluminiu se poate cositori. cum? Pe suprafata de aluminiu pe care vrei sa o cositoresti trebuie sa faci o ingradire (din ceva adeziv) in care sa pui o picatura de ulei de masina dupa care cu un varf de cutit ascutie freci aluminiu prin uleiul din ingradire. Ce se intampla de fapt. Aluminiul se oxideaza in atmosfera (aer) instantaneu. Acest oxid se aluminiu nu permite aderarea cositorului de aluminiu. Daca freci aluminiul sub pelicula de ulei acesta nu mai oxideaza pentru ca aerul nu trece prin ulei. Dupa ce freci sub ulei se pune pasta de lipit peste ulei (uleiul nu trbuie sters pana nu se face lipitura)si bineinteles ca trebuie un letcon mai puternic dedoarece lipitura nu adera la fel de usor ca pe cupru de exemplu. succes! Salutare!desi e un post mai vechi, imi incerc norocul.Problema mea este urmatoarea: trebuie sa rezolv lipitura de aici: http://passat-b5.ru/remont/abs/abs11.gifPutem sa gasim impreuna ceva solutii sau macar o indrumare unde as putea efectua lipitura avand in vedere:- dimensiunile extrem de reduse (firisoarele de cupru de pe langa sunt infricosator de subtiri);- de faptul ca pe placa se afla depus un gel care protejeaza la vibratii (este vorba de o unitate ABS si gel pe care habar nu am cu ce sa il inlocuiesc daca trebuie curatat)- din cate imi dau eu seama capatul celalalt este pe o cosa de aluminiu deci degeaba schimb firul de aluminiu cu cupru, mut problema pe placa unde sigur dau de belea daca ma apuc sa incalzesc etc;Va multumesc anticipat pentru sprijin!!PS. Ceva de genul asta se face pe undeva prin Bucuresti (fara partea de CNC si/ sau testare - numai inspectia vizuala si lipitur(a)ile)? Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 10, 2012 Partajează Postat Octombrie 10, 2012 Metoda descrisa mai sus merge,dar la lipituri grosiere,eu am folosit-o la lipirea unui fir litat de cupru la carcasa de aluminiu a unui microfon cu electret,si n-au fost probleme,singura deosebire fata de cele descrise mai sus a fost ca n-am facut nici o ingradire cu adeziv sau orice altceva,picatura de ulei chiar daca s-a mai imprastiat,a ramas suficienta pelicula ca sa protejeze suprafata pregatita pt lipire.Pt ce vrei tu,am mai folosit argint coloidal,daca circuitul nu e de forta,si exista suficient spatiu pt aplicare,dar daca ai de refacut o lipitura intre alte 2 insule conductoare apropiate,ai toate sansele sa le pui in scurt,pt ca argintul ala se cam imprastie cand e aplicat pe suprafata.Metodele aratate de tine in clipul prezentat,sunt profi,si nu cred sa fie posibila reproducerea in conditii de amator. Link spre comentariu
mad79 Postat Octombrie 11, 2012 Partajează Postat Octombrie 11, 2012 ai nevoie de un varf subtire, fara sa iti tremure mana o poti realiza, gelul il poti inlocui cu batoane de plastic care le topesti, eu am reusit asa ceva la o servodirectie. Link spre comentariu
nelute8 Postat Octombrie 28, 2012 Partajează Postat Octombrie 28, 2012 In principiu, aluminiul se sudeaza atat electric cu electrozi inveliti, cat si autogen, cu aceiasi electrozi (apropo de balamaua rupta). La piese mai fine (tabla subtire, fire mai subtiri), acolo unde se permite o temperatura de 380 de grade, se poate face lipitura cu durafix, un electrod dintr-un aliaj, care se topeste la temperatura de 380 de grade (mai putin decat Al), si care are duritatea mult mai mare decat Al. Deci, o lipitura (sudura ) cu durafix, e mult mai rezistenta ca materialul piesei. Eu am sudat la jenti auto, suporti de pompe de vaacum, colturi de cutii de viteze. Electric nici nu incape discutie, ca e o sudura cat se poate de corecta, ca si cea autogena ( unde folosesc in loc de acetilena, GPL). Pentru modulul ABS, o solutie ar fi flacara de HOH, care fiind foarte mica (chiar si in varful unei seringi), dezvolta o temperatura mare dar local, ceea ce e suficient pentru elctrodul de durafix. Nu am incercat, dar cred ca e posibil. Electrozii se gasesc pe net, la cineva din Onesti (parca), la 120 lei/5 electrozi. Tot cu flacara, se poate folosi si sarma cu flux, de la magazinele de ustensile pentru frigidere, care e cam 5 lei o bucata de vre-o 50 cm. Link spre comentariu
bubulica Postat Decembrie 13, 2012 Partajează Postat Decembrie 13, 2012 Exista aliaj de aluminiu pt lipirea cu pistolul. Se cheama Alu-Sol http://ro.farnell.com/multicore-solder/ ... /dp/629443 Costa ceva, insa cunosc pe cineva care foloseste CU SUCCESS la lipirea ratiatoarelor si tevilor de AC. Link spre comentariu
Sir john red Postat Decembrie 13, 2012 Partajează Postat Decembrie 13, 2012 La imbinarea dintre o bara de aluminiu si una de cupru,pentru a evita oxidarea la curenti mari se foloseste un aliaj de CuAl numit "cupral". Cu respect va salut!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum