hpavictor Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Doar un singur lucru vreau sa imi explici, si anume: Explica-mi si mie, de unde stie dioda aia zenner , cind ai si cind nu ai suprasarcina, cind in schema, rolul ei este de a limita tensiunea V GS max a mosfetului? Exact ala este rolul ei , doar de a limita tensiunea GS , pentru a nu deschide prea mult canalul Drena-Sursa , si se calibreaza sa limiteze la puterea dorita montand in serie cu zennerul inca o dioda sau grup de diode in conductie directa , pana la valoarea exacta ( functie de sigurante , puterea trafo retea , de nr finalilor , de dimensiunea radiatorului etc ) . Cind tu nu ai nici un traductor de tensiune de pe rezistentele de wattaj, care sa comande ceva, gen protectie SOA... Oare in caz de scurt pe iesire, mosfetul "da inapoi" tesiunea prin poarta in dioda, si ea limiteaza singura tensiunea de deschidere a mosului, la un prag mai mic decit ar trebui? Nu , evident Nedeschizind mosfetii calumea din etajul final, ai rds-on mai mare si implicit puterea mai mica pe iesire aici ai dreptate dar implicit puterea mai mica pe iesire si mai mare pierduta pe finali, este la fel cum ai marii rezistentele de 0.xx ohm, la citiva ohmi Nu , functionarea se bazeaza pe alt fenomen . Daca Rds este mare , curentul prin circuit va fi mic , deci si disipatia va fi mica , si acesta este exact efectul urmarit prin montarea acelei diode in circuitul de grila- sursa , Sharky a mai mentionat o data ca aceasta este doar o protectie chioara , minimalista , cu limitarea puterii disipate , teoretic pana la arderea unei sigurante fuzibile , calibrata corespunzator ( se tine cont intotdeauna de parametrul de catalog numit I patrat T , adica sig de 6.3 A / 400 = I patrat T este 400 deci cu ardere lenta ), pe alimentare . Nu este de tipul SOA in genul celor cu intoarcere , multipanta VI , cu constante de timp care sa tina cont de varfuri de semnal sau infra / ultra sunete gen Crown CE 2000 , nu tine cont de tensiunea de alimentare si excursia pe iesire ( ca cea din exemplul cu Gemini ) pur si simplu nu este perfecta , dar functioneaza acceptabil............ Zeck au folosit-o cu succes , QSC foloseste numai acest gen de protectie la scurt , pe etaj final cu bipolari , si nimeni nu s-a plans pana acum ca nu tine protectia , ba chiar si amplificatorul romanesc IEI A350 sau AS2050 are exact acest gen de protectie . Este de comentat calitatea sunetului cand limiteaza , dar e probata la greu si foarte fiabila ................... Pune mina, fa un montaj, testeaza si o sa vezi Nu cred ca mai trebuie testata , chiar functioneaza !. Poti sa ma crezi , daca nu am dreptate in rationamentul expus mai sus raman dator cu o cafea sau un suc . Daca am dreptate , primesc o cafea ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Desigur, dau mai multe cafele, uf faca aveam niste saracii de IRFP-uri, pe cuvint de nu faceam niste teste, insa nu stric bunatati de SFH 154 cu SFH9154. Inca astept, daca pune cineva la bataie un modul seria AV400 sau AV800, am sursa reglabila +/- 70 pina la +/- 100Vcc. Acum iti propun ceva sharky sa calculezi, ai 2 exemple, ce au 4 chestii comune, si anume: Tensiunea de intrare a amplificatorului, 1V rms, luam ca regim de lucru 80% din puterea maxima pentru 1 Vrms la intrare, in ambele cazuri. Tensiunea de alimentare +/- 50Vcc, exemplificat general in ambele cazuri. Rezistentele de 0,47 ohm , generalizam la 0,5 ohm in ambele cazuri. Rezistenta de sarcina 4 ohm, in ambele cazuri. Cazul 1: Presupunind ca, oficial la 1 Vrms pe intrare, am obtine 100W/4 ohm, in desenul din stinga, mosfetul primind 12v in grila(luam aceasta tensiune ca exemplu doar, presupunind ca zennerul este de 12V, EXACT cit trebuie sa fie in o schema de CALITATE), zicem ca rezistenta interna a mosfetului este 1,5 ohm (tot ca exemplu), aceasta fiind valabila pe ambele alternante(semiperioade) ale excursiei tensiunii pe sarcina, deci ambele mosfeturi lucreaza in contratimb in clasa AB, cu un bias sa zicem de 50mA Calculeaza (aproximativ) puterea disipata pe mosuri. Cazul 2: Presupunind ca, oficial la acelasi 1 Vrms pe intrare, ar trebui sa obtinem aceeiasi 100W/4 ohm, in desenul din dreapta, (in ambele situatii, amplificatorul primeste 1 vrms pe intrare), INSA, de data asta, "limitam" cum spui tu, cu dioda de 7Volti, obligatoriu mosfetul(tii) au rezistenta interna MAI MARE, si implicit in circuitul serie, P-MOS, rezistenta 0,5 ohm si sarcina 4 ohm , caderea te tensiune ar fi mai mare pe mosfet in acest caz unde si disipatia termica ar fi mai mare, dupa care ar deveni scurt pe iesire, ca despre scurt vorbim pina la urma, cea mai mare parte de tensiune "cade pe mosfet", iar acesta neavind rezistenta interna mica(cum ar fi fost deschis corect cu zenner de 12V), disipa de il ia dracii, nereusind sa intrerupa siguranta de alimentare. Mai multe sanse ar fi sa intrerupa siguranta la un eventual scurt pe iesire daca mosfetul ar avea rds-on cit mai mica in perioada scurtului pe iesire, caderea de tensiune pe jonctiunea lui fiind minima(in conductie), si implicit puterea disipata mai mica . NU uita ca la mosfet SOA este dat de PDMax, nu de un raport tensiune /curent ca la bipolar. Pe urma , spune-mi si mie ce s-ar intimpla cu distorsiunile, cind limitezi finalii la iesire, tocmai cind ei ar trebui sa debiteze puterea de regim pt o anumita tensiune la intrare? Ce s-ar intimpla cu regimurile de virf pe care etajul final(finalii propriu zis) ar trebui sa dustina? Asta ar insemna ca limitezi puterea maxima a amplificatorului la un prag prestabilit sub puterea nominala, nu prin limitarea nivlului de intrare, ci prin limitarea curentului de iesire, deci distorsiuni ENORME! Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Pai da , prin limitarea tensiunii GS se limiteaza cantitatea de purtatori de sarcina prin canalul Drena -Sursa , deci limitarea curentului . Limitarea curentului inseamna automat si limitarea puterii totale , adica puterea utila plus puterea disipata sub forma de caldura . Asta este functionarea normala a unui tranzistor MOS FET...............invers , marind tensiunea GS de obtine marirea cantitatii de purtatori de sarcina , ceea ce permite trecerea unui curent mai mare ( si aici apare notiunea teoretica de Rds echivalenta din relatia intre putere si curent , de care se leaga toata lumea ) care desigur implica o putere mai mare , totul fiind limitat doar de SOA ( curent , temperatura , putere ) si de tensiunea maxima aplicabila pe GS ( aproximativ 18V la MOS FETurile uzuale ). Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 LEco, imi pare rau sa iti spun, dar nu ai stat atent sa citesti ce ti-am explicat.Poti sa citesti inca o data. Vei gasi raspunsurile la toate nelamuririle tale.Daca tu crezi ca simularile alea nu corespund cu realitatea, in special la chestii dinastea banale te inseli. Nu ai decat sa testezi.Si ca sa ma repet: Limitand curentul la mosfeti dinastia cu Rdson relativ ridicat scazi puterea disipata pe ei si cresc sansele sa scape salvati de siguranta. Iar in functionare normala diodele nu intervin iar disiparea e identica! (evident diodele se considera ca sunt bine alese, nu la plezneala). Deci in final, mai bine pui 4 diode decat sa nu pui nimic.Pe langa asta nu e frumos ce faci.Nu e ok sa iei exemplul meu calculat pt av400 care are 4 perechi de finali la 70V pt care am sugerat diode de 7V si sa il aplici in exemplul tau unde ai tensiune mai mica si in mai putine perechi. Am scris foarte clar: diodele se aleg in functie de aplicatie asa incat in functionare normala sa nu intervina!In exemplul tau limitarea a fost aleasa gresit. Ar fi trebuit sa fie pusa mai sus.Ca sa spun in gluma vorba altora : "Se vede clar ca esti rau intentionat!" (sper ca stii de gluma, sa nu crezi ca m-am suparat, doar discutam strict dpdv tehnic.)Dar daca tot ai desenat schema te rog sa calculezi ce se intampla in cazul unui scurt circuit, adica sarcina devine zeroohmi, restul raman la fel. Ia vezi cum e disiparea pe mosfet in fiecare caz! Ar fi corect ce spui tu daca mosfetul s-ar satura f jos la 0.1 ohmi sau mai bine. In acest fel disiparea ar prelua-o rezistenta pana cand se arde siguranta, dar irfp240 si mai ales 9240 nu e capabil de asa ceva.Plus ca in schema de av400/800 rezistentele sunt de 0.2ohmi, nu de 0.5, deci e clar unde se muta disiparea oricat de mult ai deschide robinetii.In realitate lucrurile nu sunt chiar asa simple, adica stau ceva mia bine:La curenti mari/temperaturi de jonctiune mare transconductanta scade putin, iar dioda e montata intre grila si iesire, adica cuprinde si rezistenta de sursa=> reactie negativa in functie de curentul prin rezistenta, deci nu e chiar independenta de curent. Exista un pic de intoarcere. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Tensiunea de 50V am fdat-o de ex. consider-o 70Vcc alimentare, si evident in acel desen sint cite 4 mosfeti in paralel, am desenat simplificat, se intelegea de la sine acolo.Valorile alese au fost relative, doar ca exemplu.Astept daca are cineva un AV, complet sa-l dea in scop didactic. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 DA Leco, dar treaba nu e asa simpla. Limitarea se face tinand cont de Ugs necesar pentru curentul maxim dorit si de caderea de tensiune pe rezistenta.Luam AV400 70V, 0.22ohmi in surse, 4 perechi, 4 ohmi sarcina.=> 70/4ohmi = 17A, deci 5-6A/ final ar fi suficient pt sarcini rezistive ca sa nu intervina in functionarea normala.Sa zicem ca pentru 5-6A ar fi destul un Ugs de 5.5V (acu clar ca depinde de la un lot la altul, etc). La 6A prin final pe rezistenta aia de 0.22ohmi cad 1.2V, deci in final dioda trebuie sa fie de 6.7V din care mai scazi 0,6V, o jonctiune pn, ca na, pui 2 diode cap in cap. Cam asa s-ar putea aproxima ochiometric mersul protectiei.Aia 1.2V pe care ii fura rezistenta de sursa din grila is suficienti cat sa dea robinetul bine mai incet.Daca e sa ma iau dupa catalog la irfp240 la 6V GS as avea 10A, fara rezistenta de sursa, iar la 6v-1.2V(cu rezistenta de sursa inclusa) ar ramane doar 2A la 25C sau 4A la 150C. Chiar si daca intoarcerea ar fi fost nesemnificativa tot ar fi fost mai bine decat cazul in care curentul ar creste la valori alarmante.In mod normal dioda aia asa o alegi incat Ugs-ul+U rezistenta sursa sa nu ii atinga valoarea cand pe iesire ai sarcini normale.Cand dai de scurt tensiunea pe rezistenta din sursa creste si "fura" comanda mosfetului care nu se mai deschide asa mult.Eu inteleg ca vrei sa ii deschizi, dar ce intelegi tu prin deschidere? Nu un Uds cat de mic? Pai in cazul in care tu ai 4 perechi la 70V si sarcina de 4ohmi ai 4.5A pe final. LA 4.5A pe rezistenta iti cade ~1V.Consideram ca etajul de comanda a fost modificat si se alimenteaza cu 10V mai mult decat finalul(altfel nu are rost sa ne stresam sa saturam mosfetul ca oricum nu putem, ca nu avem de unde sa ii dam Ugs).In cazul asta pentru a sustine acei 4.5A si a nu pierde mai mult de 1V intre drena si sursa avem nevoie de 5.5-5.7V GS, conform catalogului, graficul saturation characteristics. Acesti 5.5-5.7V+1V (de la rezistenta din sursa) nu depasesc valoarea de deschidere a zenerului, deci zenerul e ca si cum nu ar fi acolo!Cum treci de acest prag mosfetul incepe sa fie limitat. Pana la acest prag mosfetul merge ca si cum nu ar avea dioda.Consider ca 1v cadere de tensiune e acceptabil ca nivel de saturatie pt un mosfet care are rds-on de 0.2ohmi, la rece si lucreaza intr-un amplificator in clasa AB unde saturatia nu face parte din regimul normla.Evident cifrele alese sunt alese pt exemplificarea functionarii, nu pentru o proiectare.Calculeaza in cazul desenat de tine: 50V 0.5ohmi/4ohmi pt mos, 0.5ohmi in surse si sarcina f mica gen 0.1ohm cat e disiparea pe fiecare mosfet.Si ca si concluzie: Limitand curentul la mosfeti dinastia cu Rdson relativ ridicat scazi puterea disipata pe ei si cresc sansele sa scape salvati de siguranta. Iar in functionare normala diodele nu intervin iar disiparea e identica! (evident diodele se considera ca sunt bine alese, nu la plezneala). Deci in final, mai bine pui 4 diode decat sa nu pui nimic. Link spre comentariu
radu8982 Postat Aprilie 4, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Am facut rost de niste tranzistori mje 340 350 si vreau sa stiu daca pot sa in locuiesc 2sa1837 si 2sc4793 cu ei, sar putea sa fie fake iam folosit pe post de prefinali la o statie si nu merg sa aude intrerupt. Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 poti sa ii inlocuiesti, de functionat va functiona ampliful. Link spre comentariu
radu8982 Postat Aprilie 4, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Am inlocuit tranzistorii si mi se incalzeste un prefinal(irf9610) si ledul din partea sinei plus se stinge imediat ce deconectez de la retea. Am rezolvat problema dar acum mi se incalzesc finali irfp240 Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Curentul prin finali? Ai reglat curentul de mers in gol?De sunat suna ok ? sau oscileaza si suna dubios? Se incalzesc in gol fara semnal sau cu semnal in sarcina?Curentii si tensiunile care le-am rugat sa le masori cum sunt in stadiul asta? Link spre comentariu
radu8982 Postat Aprilie 5, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Am rezolvat si problema cu incalzitu,acum am ajuns de unde am inceput,ma apuc sa masor si tensiunile din fisierul pdf. Link spre comentariu
radu8982 Postat Aprilie 5, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Ce nu corespunde sunt tensiunile din portile finalilor am 1.5v si 3.5v Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Tensiunea grila-sursa masoar-o asa cum ii spune numele. Nu masura fata de masa ca te poti incurca la socoteli.Spune-ne care e valoarea exact intre grila si sursa.Asa dupa cum ai dat tu, fata de masa as zice ca tensiunea pe superdioda e prea mica si finalii nu sunt deschisi.Ca sa fii sigur ca restu e ok atunci masoara tensiunile pe R18 si 19. Daca-s egale inseamna ca etajul functioneaza corect si tot ce ramane e sa dai de semireglabil ca sa deschizi cum trebuie finalii. Link spre comentariu
radu8982 Postat Aprilie 5, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Am masurat tensiunile pe r18 r19 si nu imi indica nimic. Link spre comentariu
radu8982 Postat Aprilie 5, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Am reglat curentul de mers in gol si mi sau ars doua rezistenta de 0.22r si au sarit sigurantele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum