Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor AV800 se incalzeste R57

radu8982

Postări Recomandate

Eu nu mai zic nimic ca n-am cu cine. Azi maine o sa spuneti ca eu recomand sa pui diode in loc de VI sau alte forme de protectie ca face tot acelasi lucru.Come on, macar cititi exact ce scriu altii si nu trageti concluzii gresite. DAca vreti sa va expuneti ideile fara a fi contrazise, sau fara a tine cont de ale altora recomand sa va faceti blog!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu8982

26

• Sharky

22

• hpavictor

8

• Murcielad

3

Top autori în acest subiect

Eu astept sa vina placa sa fac teste, reale, transparente.

Nu este o dezbatere intre mine si Sharky,sa nu se inteleaga nimic gresit, vreau sa confrunt doar simularile cu realitatea, sint curios,tehnologia PC vs REAL HAPPENING, sau Teoria vs Practica cu JONCTIUNILE PE FATA.

Ms userului indy666 pt trimiterea placii de "lucru", material didactic.

Link spre comentariu

Am de gand sa inlocuiesc aproape toti tranzistorii ,2sa1837 2sc4793 - mje340 mje350 , bc546 2sc2240 - 2n5401 2n5551, ii comandam pe cei originali dar nu prea am bani ,astia iam gasit la Mivar@m,oricum mj-urile cred ca sunt fake 50 de bani bucata.

Link spre comentariu

Nu este o dezbatere intre mine si Sharky,sa nu se inteleaga nimic gresit, vreau sa confrunt doar simularile cu realitatea, sint curios,tehnologia PC vs REAL HAPPENING, sau Teoria vs Practica cu JONCTIUNILE PE FATA.

Sper ca vei testa aceleasi lucruri spuse de mine:

1. Cu limitare disiparea e mai mica decat fara limitare

2. disiparea in regim normal, unde mosfetul nu e limitat e aceeasi, cu dioda sau nu.

Daca iei direct finalii si ii pui direct in scurt doar in speranta ca se vor arde aia nu e practica, e doar ciobaneala gratuita.

Apropos, inainte sa te apui de ciobanit te rog masoara slew-rate-ul in sarcina la 100, 1k, 10kHz si daca ai curajul la 50kHz (aici s-ar putea sa apara probleme din cauza ca mosfetii sunt comandati prost pt cascadorii dinastea).

Daca poti filma sa se vada clar amplitudinea, baza de timp, diviziunile, si evident indicatiile osciloscopului, ca sa poata calcula spectatorul slewrate-ul.

Link spre comentariu

Voi face TOATE testele ca la carte, sa se vada tot, NU am nici un interes sa ard tranzistorii omului, voi masura TOT ce se poate masura, transparent, si voi integra si diodele puse de tine , exact cum ai spus, INAINTE de a executa vre-un scurtcircuit pe iesire.Astept sa ajunga modulul, si sa il testez.Victor, schema aia de Gemini, este cam timpitica, sau are valori gresite, cum dracului comanzi mosfetul cu 1Kohm in poarta?Mai este raspuns pe inalte din parti la filtrul trece jos format din 1 Kohm+ capacitatea mosfetului...Iar protectia aia la scurt, sint curios DE unde iau acei tranzistori tensiunea Vbe, pt deschiderea in caz de suprasarcina...Aia pare mai mult o protectie la frecvente inalte cu nivel mare la iesire, gen oscilatii,datorita filtrului trece sus C13 cu D5 si R12, pt alternanta pozitiva, si C10,D6, R12, pt alternanta negativa, care ar permite deschiderea acelor tranzistori (prepolarizati prin rezistentele de 68K fata de ramurile de alimentare) de comanda pt zenerele de 3v3.

Link spre comentariu

Indy 666, din pacate NU pot experimenta pe placa de la tine, nu vreau sa jignesc insa este lucrat f urit +ca nu este complet, eu am inteles din primul tau PM trimis, ca nu este problema daca se ard finali sau altceva, deci am banuit ca este complet...

Eu nu am IRFP240 si IRFP9240 ca sa experimentez + ca repet este lucrat foarte urit, pierd timpul degeaba.

Sa imi spui cind vrei sa iti trimit placa inapoi.

Daca este cineva care are un ampif din seria AV XXX lucrat calumea si vrea sa-l testez, il trimite dar complet, eventual fara radiator. insa nu placa, asa cum se vede mai jos...

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Man , nu te supara, dar esti culmea!Crezi ca iti trimite cineva un kit functional doar ca sa il arzi pe banii lui? :rade: Limitarea poti sa o testezi cu orice amplif ca si etaj de comanda si sa pui niste mosfeti ca repetori pe sursa.Dar in final vei vedea ca functioneaza ca si in simulari.

Link spre comentariu

Am zis de la bun inceput ca lipsesc finali si in plus este un modul de test...facut pentru a vedea daca si cum functioneaza amplif facut dupa schema respectiva. Imi cer scuze daca am incurcat cu interventia mea.

Link spre comentariu

Nu n-ai incurcat deloc, stai linistit dar pe asemenea placa NU pot face experimente la cum este lucrata.In primele tale mesaje scriai ca "nu este problema daca pica dinalii sau altceva", in fine, nu este nici o chestie, credeam ca modulul tau este complet si din cele facute de fabrica(firme).Sharky, parca ziceai ca NU se ard finalii daca facem chestia cu dioda zenner si cea antiparalel, acum se ard?Eu NU am finali IRFP 9240-240 complementari din pacate.Deci daca este vre-un doritor de a-i testa modulul, imi da PM, si imi trimite modulul COMPLET, ca piese, cu sau fara radiator.Indy, sa-mi zici cind vrei sa iti trimit jucarioara inapoi.Lasa-mi adresa completa pe PM.

Link spre comentariu

O singura data a incercat cineva si s-a ales cu sigurantele arse si toti mosfetii intregi. Iti dai seama ca eu nu fac asta zilnic ca sa iti dau o statistica.Si nu pe asta am pus accentul ci pe lucrul care l-am repetat de atatea ori si o sa il repet pana cand o sa il bagi la cap: :da Limitand curentul la mosfeti dinastia cu Rdson relativ ridicat scazi puterea disipata pe ei si cresc sansele sa scape salvati de siguranta. Iar in functionare normala diodele nu intervin iar disiparea e identica! (evident diodele se considera ca sunt bine alese, nu la plezneala). Deci in final, mai bine pui 4 diode decat sa nu pui nimic.ASTA AM ZIS!Astept sa masori ca sa vezi ca simluarea aia nu e departe de realitate.

Link spre comentariu

Doar un singur lucru vreau sa imi explici, si anume:

Explica-mi si mie, de unde stie dioda aia zenner , cind ai si cind nu ai suprasarcina, cind in schema, rolul ei este de a limita tensiunea V GS max a mosfetului?

Cind tu nu ai nici un traductor de tensiune de pe rezistentele de wattaj, care sa comande ceva, gen protectie SOA...

Oare in caz de scurt pe iesire, mosfetul "da inapoi" tesiunea prin poarta in dioda, si ea limiteaza singura tensiunea de deschidere a mosului, la un prag mai mic decit ar trebui?

Nedeschizind mosfetii calumea din etajul final, ai rds-on mai mare si implicit puterea mai mica pe iesire si mai mare pierduta pe finali, este la fel cum ai marii rezistentele de 0.xx ohm, la citiva ohmi.

Doar ca puterea pierduta in acel caz, o pierzi in finali, cu disipatie inutila.

Pune mina, fa un montaj, testeaza si o sa vezi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări