Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect CNC-hobby


shebu_18

Postări Recomandate

Salutare tuturor. Sunem 3 prieteni care ne-am propus sa ne construim un CNC pentru hobby. Dimensiuniile partii de lucru este de 400x600mm. Lungimea totala este de 900mm, latimea de 520mm.(x-900mm, Y-500mm, Z-70mm) CNC-ul va fi folosit pentru gaurire/gravare cablaje, lemn, ocazional aluminiu, si/sau alte materiala mai moi. As dorii sa va cer sfaturi in legatura cu proiectarea CNC-ului. Momentan m-am gandit sa fac cadrul din HDF(mai solid decat MDF)de 10mm, ghidajele de 12mm, suruburile de 12x3. O mare parte vor fi procurate de pe h.i.-.e.n.d.r.o iar restul de pe alt site. Am vazut in proiectele altora ca pentru un ax de ghidaj de 600mm se recomanda diametru de 20mm, un Y de 300mm diametru de 16mm. M-a pus pe ganduri ce nu sunt destul de groase ghidajele pentru lungimiile pe care le vom avea noi. Ca idee am mers pe masa mobila, adica X-ul. Suportul Y este prins de cadru, Z-ul de Y.Voi pune poze cu modelul in ceva timp.Va multumesc, nu uitati ca sunt incepator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • shebu_18

    9

  • katran

    3

  • Margean

    2

  • visinica

    1

Top autori în acest subiect

Salut, si bine ati venit pe forum.Pentru inceput nu cred ca este foarte bun proiectul ales de voi , cel cu masa mobila, deoarece din start batiul masinii va fi dublu ca lungime fata de cel cu X-ul mobil pe batiu (gabarid prea mare).Al doilea dezavantaj este ca o data cu marirea lungimi batiului trebuiesc si ghidaje mult mai groase si mai lungi + surub mai lung (iar banutii se duc repede).

Link spre comentariu

Batiul are dimensiuni acceptabile. 110cm lungime si aprox 520 latime. Am vorbit cu o cunostinta care a facut un cnc din pal dar cu masa fixa si se plagea de jocuri. Prin metoda asta sper sa elimin cateva din ele. Masa are lungime de 600mm iar batiul de 1100mm

Link spre comentariu

La o lungime de batiu de 1100mm se poate scoate o cursa de lucru de 900mm fara probleme... dar trebuie sa schimbi designul ...bineinteles , daca vrei . Jocurile apar in momentul in care materialele si componentele folosite sunt de slaba calitate . Nici macar un design bun nu poate elimina jocurile in aceste conditii . daca folosesti lemn ( indiferent ca este MDF , HDF sau altceva ) nu poti spera sa prelucrezi metale , si aici ma refer strict la neferoase ... in conditii decente . Poate un PCB , o gravura , ceva V-carving in lemn ... dar cam atat ... Vibratiile vor fi mari , iar in timp , indiferent cat de bine este inchegata masina , apar probleme structurale ( jocuri ) .Nu vreau sa-ti stric cheful sau altceva ... vorbesc din experienta proprie si nu din auzite ... M-am lovit de chestiile astea deja , si stiu cum e ... In orice caz , succes maxim !!! P.S . Ma intrebai pe alt topic in ce lucrez ... cred ca refereai la programul de proiectare ... este Rhino 3D .

Link spre comentariu

Ai zis in primul post ca masa de lucru are 400x600 mm, in cazul asta lungimea activa a batiului este de 1200mm.Ai lungimea mesei 600mm ,iar daca freza este montata la capatul mesei, masa trebuie sa ajunga cu capatul opus in dreptul frezei, asta inseamna suprafata de glisare dubla.Sau ,cumva masa de lucru gliseaza si deasupra batiului ???Din pozele postate se vede ca masa este incadrata in interiorul batiului .Cu privire la jocuri ,daca te uiti pe forum o sa vezi ca toti cei care au construit cnc-uri au folosit metoda cu axele cuplate X,Y,Z, si nu au probleme cu jocurile, asta daca axele sunt construite cum trebuie.Urmareste cu atentie proiectele lui Katran, da foarte multe detalii cu privire la dimensionare , luarea jocurilor si rigidizarea structurii .

Link spre comentariu

Lungimea batiului nu este de 1200 deoarece partea de prindere a mesei nu este exact central.(se vede in poza)Am facut si un exemplu cu masa fixa. Aici batiul este de 780mm, asta daca vreau sa folosesc cei 600mm a mesei.

Link spre comentariu

Mare atentie la greutate ... daca folosesti ghidaje cilindrice fara suport , greutatea ansamblului Y_Z trebuie pastrata intre limite rezonabile . Este posibil ca ghidajele de pe X sa faca " burta " ... Constructia cu masa mobila este o solutie buna d.p.d.v.al rigiditatii , cu conditia folosirii ghidajelor cu suport . Genul asta de constructie se preteaza la masini de gravare ( care lucreaza in general la viteze mari , actionarile fiind facute prin curele / timing belts ) .Asta inseamna greutate minima , rigiditate mare , sarcini de lucru mici ( vorbim de sarcina de lucru radiala ) . Aceste masini pot sa prelucreze si metale neferoase , dar nu la viteze de taiere si adancimi mari . Sunt deosebit de precise , relativ usoare , rigide ( in anumite limite , desigur , dictate de solutiile de constructie ) .Cauta cu Gogu pe baietii de la Visionengravers . Au acolo prezentate cateva masini absolut extraordinate . Merita sa te inspiri de acolo . Motoarele de frezare / gravare sunt scumpe , dar poti gasi pe ebay ceva mai ieftine ...

Link spre comentariu

Pai si atunci pe ce sistem sa merg? V-am spus ca am vorbit cu un prieten are are sistemul cu masa fixa. El mi-a spus ca are jocuri mai maricele. Trebuie zis ca NCC-ul este facut din PAL. DIn aceste motive vroiam de la inceput sa fac sistemul cu masa mobila. Eu voi prelucra: PCB, MDF, HDF, alte tipuri de lem, voi incerca aluminiu (la turatie mare si viteza mica), plexi, plastic, spuma densa.

Link spre comentariu

Daca vrei neaparat sa folosesti MDF sau HDF , pai atunci este mai indicata solutia cu masa mobila ... Ce am incercat eu sa-ti explic este ca trebuie sa te gandesti bine la compromisul intre rigiditate , precizie si forta . Ar fi bine sa folosesti ghidaje cu suport ( sau sa gasesti o solutie sa rigidizezi ghidajele ) , mai ales ca vor fi destul de lungi ... Apoi , pozitioneaza corect rulmentii liniari ( scopul este sa sustii masa de lucru cat mai bine ) . Problemele vor aparea la montajul componentelor din MDF ... fiind relativ slabe structural , orice gaura data in material va fi repede " largita / scoasa din cote " de surubul de fixare . La Hornbach , se gasesc niste saibe/piulite metalice cu gheare , special concepute pentru montajul placilor aglomerate . Se infig in material , iar interiorul este filetat . In acest fel , geometria gaurilor are mai putin de suferit ... Am cateva la atelier , o sa fac o poza si o sa le vezi ...Succes !!!

Link spre comentariu

Acele suruburi suna chiar grozav. Trebuie sa caut si eu prin Timisoara. Un link cu niste suporti pentru ghidaje de 20mm imi poti da?Pana la capat raman pe proiectul cu masa mobila.

Link spre comentariu

Se gasesc la noi suporti pentru ghidaje? ceva de genul ca in atasament. Nu pentru toata lungimea ci numai pe anumite portiuni, ca si puncte de sprijine. Sinele de ghidaj totusi sint mult prea scumpe pentru ce vreau eu sa fac si nu se merita ca la o contructie de lemn sa folosesc sine de ghidaj.la o lungime de 900mm nu face burta constructia daca pun pe masa o bucata de lem mai mare sa zicem?

Link spre comentariu
Vizitator gemis

Se gasesc la noi suporti pentru ghidaje? ceva de genul ca in atasament. Nu pentru toata lungimea ci numai pe anumite portiuni, ca si puncte de sprijine. Sinele de ghidaj totusi sint mult prea scumpe pentru ce vreau eu sa fac si nu se merita ca la o contructie de lemn sa folosesc sine de ghidaj.la o lungime de 900mm nu face burta constructia daca pun pe masa o bucata de lem mai mare sa zicem?

salut.am inteles ca te intereseaza suporti pt bara calibrata?am eu taiati la lungime de 60mm pt bara calibrata de 20 sau 25?daca da da un semn.am luat ceva in trecut apoi am renuntat si am adoptat o alta solutietoate cele bune
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări