Vizitator charon Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Bună, mi-am făcut un driver pentru controlul motoarelor pas cu pas unipolare... şi el în proiect avea şi controlul puterii prin PWM, schema este mai veche şi este luată de aici de pe forum când forumul era la început este cu Attiny 2313. Ideea este că nu îmi merge acel control al puterii, nu ştiu de ce Problema mea este următorarea, eu am făcut un controler PWM cu un 555 şi un IRF9540N ca şi în schema încărcată, dacă ataşez un led la 555.. merge ok, îi scade/creşte intensitatea luminoasă după cum îl reglez, însă dacă îl conectez la tranzistor, tranzistorul nu reacţionează cum trebuie, adică stă tot timpul în stare de conducţie. Dacă leg o rezistenţă între Source şi Gate, atunci se opreşte tranzistorul, însă dacă îi conectez iarăşi firul de la 555 pe Gate (chiar dacă e rezistenţa pusă) stă tot timpul în stare de conducţie şi nu scade/creşte intensitatea ledului. Oare care să fie baiul ? (precizez că am pus un tranzistor bc547 în loc de irf9540 şi merge ok, ştiu că 9540 este P chanel, însă nu ar trebuii să meargă totuşi ? fiindcă dacă bc547 reactionează la frontul pozitiv, irf9540 ar trebuii să reacţioneze doar la frontul negativ (GND), sau nu ?) este prima dată când folosesc tranzistori P chanel...în schemă este folosit un N chanel şi mai are şi D3 şi C3 pe care eu nu le-am pus. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 trebuie ori un tranzistor npn ori un mosfet canal N Link spre comentariu
Vizitator charon Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 păi mie îmi trebuie musai P chanel, că în "partea cealaltă" am 4 tranzistori irfz44n care sunt legaţi la microcontroler, şi care funcţionează ok la micropaşi şi la restul (deci îşi fac treaba). Link spre comentariu
fratello Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Daca folosesti P-Channel, legi sursa acestuia la plus, in gate intri cu 4k7 - 10k, iar motorul il legi intre drena si masa. Link spre comentariu
Vizitator charon Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 mersi, o să încerc la sfârşitul săptămânii, eu puneam o rezistentă de 330 ohmi în gate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum