Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor constructie boxe,urgent,urgent

balan_petrica

Postări Recomandate

va salut.am o mare rugaminte.vreau sa construiesc 2 boxe in felul urmator: sa aiba cate 2 dif. de 15'' si un driver.boxele s o sa fie bass reflex, cu 4 tuburi de bas, cate 2 sub fiecare dif de bas.difurile de bass sunt de la rh sound,are 175 de w rms si 350 w max.raspuns in frecventa 35hz-3.5khz ,sensibilitatea 98db/1w/1m, 8 ohmi.ma intereseaza dimensiuni cutie,cum se leaga mai bine difurile.ar trebuii sa separ cutia ,adica sa fie separate cele 2 difuri sau nu? forma la cutie ?ar trebui sa le bag ceva izolatie sau nu in interior?sfaturi cam de la a la z.astept raspuns urgent.multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• balan_petrica

33

• Shambala

5

• CBI

2

• ahegyes

1

Top autori în acest subiect

Daca vrei sfaturi de la A la Z, ar trebui sa oferi informatii de la A la Z!Incepand cu: Ce cod de produs AU difuzoarele (ca-s mai multe), adica modelul lor exact, un link cu ele si cu parametrii T.S. ai acestora (sa nu caute altii pentru tine ca orbetii), ce buget ai alocat acestui proiect (sa stie oamenii in ce categorie de pret intra driverele, filtrele si alte materiale), in ce conditii si pentru ce le folosesti, etc.Poate poti posta si un link cu un model exemplificativ... o poza face cat mii de cuvinte.Macar astea in prima faza... :nebunrau: P.S. Ce vrei tu e un proiect de executie, pentru care oamenii depun efort si pierd timp. Macar cere-o corespunzator! Sper sa-mi dai dreptate, sa intelegi si sa nu-mi sari la beregata...

Link spre comentariu

salut. bineinteles ca nu o sa sar la gat. iti multumesc pt tot ce ai zis.ai dreptate.hai sa-ti spun cum sta treaba.am 4 dif. rh sound,cum am zis mai sus.alte date despre ele nu prea sunt pe nicaieri.m-am cam grabit cand le-am luat recunosc,dar nici mai multi bani nu as fi dat pe ele.astea sunt si cu asta trebuie sa ma descurc.ca drivere am ceva de la blue tech,Driver horn Monacor MRD-80 Diametru (inch): 80x67 mmPutere maxima (W): 60Putere garantata (W): 30Raspuns in frecveta (Hz): fx-17500Sensibilitate (dB): 107Impedanta (Ohm): 8Greutate (kg): 0.720 ca filtru, Descriere produs 2-way crossover networks for 8 ohm Stage Line DN-2618P Numar cai: 2Impedanta (Ohm): 8Dimensiune (mm): 125x32x110Descriere suplimentara: Partly with tweeter protection (P), foil capacitors, low-pass also to be used for 4Ω. Crossover frequency 3kHz, (B = 4Ω: 1.7kHz) . Max. input power 350W .material am pal,si vreau sa pun 2 dif de 15 pe o boxa plus driverul de mai sus.cam toate materialele sunt cumparate deja.am nevoie de sfaturi cum sa le execut.multumesc si astept raspuns

Link spre comentariu

Cum wooferele au 8 ohmi fiecare, si urmeaza a fi legate in paralel, va rezulta o impedanta de 4 ohmi.

Filtrul trebuie sa fie proiectat pt 4 ohmi pt sectiunea de joase si 8 ohmi sectiunea de inalte.

Nu cred ca exista vreun astfel de filtru in comert.

Cel mult se poate incerca modficarea celui cumparat...

Link spre comentariu

In afara de asta, greu sa-ti iasa o incinta corect executata, pentru perechea aia de difuzoare, in conditiile in care nu ai macar Fs (frecventa de rezonanta in aer) pentru difuzoarele respective. Cineva cu experienta in domeniul "profi" si care le viseaza, poate sa-ti sugereze niste valori aproximative ale volumului si tot ramai cu problema acordajului, pentru ca nu stii la ce valoare sa te opresti... e cam ca dracu'.Mai asteapta niste pareri...

Link spre comentariu

ok.am inteles.pana mai apar pareri spuneti-mi macar cum sa leg difurile,daca sa separ cutia sau nu, captusita pe interior sau nu,cu tuburi de bas sau nu,si niste dimensiuni,asa ca sa-mi fac eu o idee.si ce forma sa aiba cutia.salutare

Link spre comentariu

...deci, fara parametrii difuzoarelor de bass, este exclus sa faci lucrurile altfel decat din instinct (daca-l ai), din ochi, pe ghicite, ascultate, tatonate.

Posted Image

Tu trebuie sa faci o incinta ca cea din dreapta, cu amendamentul ca in cazul tau sunt, o singura goarna si cate 2 tuburi sub fiecare difuzor. Latimea panoului de difuzoare va fi cu 6-8cm mai mare decat diametrul de montaj al difuzorului.

Inaltimea lui va fi determinata de dimensiunile componentelor, asezate asa, cap la cap, dar nu foarte apropiate intre ele, lasi un 6 cm cea mai mica distanta intre "GAURI".

Sa zicem ca ajungi la un H interior 110cm si un L interior de 42cm. Consideram A de 50cm. Rezulta 231 litri.

Daca volumul asta e rezonabil, in general, la 2 x 15", nu stiu, or sa ne spuna altii mai experimentati. Mergi in magazin si cumpara niste tuburi, pe la vreo 60-70 mm diam. interior, dar cat de lungi gasesti, sa ai din ce scurta... de preferat ar fi sa gasesti si niste teava pvc, d-aia de instalatii, la acelasi diametru (poate chiar cu diferente de max 1-3mm), ca sa poti experimenta cu aia, taiat, adaugat (ca-i mai ieftina), urmand ulterior sa le folosesti p-alea "profi"...

Dupa ce cumperi tuburile si pui aici dimensiunile lor, diametru x lungime, o sa incercam sa calculam matematic o frecventa de rezonata a cutiei, frecventa la care vom ajunge de comun acord...

Completare: Am facut un calcul mui rapido: La 4 tuburi de diam 68mm (standard gasibil in magazine), cu lungimea de 50mm, pentru un volum de 215 l (scazut 16l pentru diversele din interior), frecventa de rezonanta e de 62 Hz... pe undeva peste Fs 50 si ceva, unde se situeaza tigaile astea...

Deci:

231 litri total - 16 litri (difuzoare, intarituri, fono, cable, filtre, etc...).

L x I x A interioare, 42cm x 110cm x 50cm.

Tuburi Φ68mm x lungime 50mm, 4 bucati.

Frecventa de acordaj aproximativa, in limitele a 1-2Hz, 62Hz.

Link spre comentariu

multumesc ffffffffff mult pt toate informatiile date si apreciez munca si timpul pierdut.hai sa va spun cum sta treaba la momentul acesta.eu am confectionat deja boxele.dar nu imi prea place cum se aude,adica se aud destul de bine,si credet-ima sunt destul de pretentios in ceea ce priveste calitatea sunetului dar si aspectul,dar totusi lipseste ceva. ideea este ca inca nu sunt mochetate,lucru care le-ar ajuta,dar eu zic ca mai trebuie ceva modificat.ori dimensiunile la cutie,ori legarea dif. nu e buna,ori filtrele,cert e ca ceva nu e bine.aaaaaaa,si inca nu le-am izolat pe interior cu vatelina.incerc sa pun poze sa vedem daca am facut cat de cat ceva.oricum totul a fost facut in fffff mare graba.cateva ore amandoua.pe partea de inalte este legata decat goarna mare.atat.

Link spre comentariu

multumesc ffffffffff mult pt toate informatiile date si apreciez munca si timpul pierdut.hai sa va spun cum sta treaba la momentul acesta.eu am confectionat deja boxele.dar nu imi prea place cum se aude,adica se aud destul de bine,si credet-ima sunt destul de pretentios in ceea ce priveste calitatea sunetului dar si aspectul,dar totusi lipseste ceva. ideea este ca inca nu sunt mochetate,lucru care le-ar ajuta,dar eu zic ca mai trebuie ceva modificat.ori dimensiunile la cutie,ori legarea dif. nu e buna,ori filtrele,cert e ca ceva nu e bine.aaaaaaa,si inca nu le-am izolat pe interior cu vatelina.incerc sa pun poze sa vedem daca am facut cat de cat ceva.oricum totul a fost facut in fffff mare graba.cateva ore amandoua.pe partea de inalte este legata decat goarna mare.atat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări