Vizitator Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Consideri ca a inclina incinta este similar cu a aseza centrele radiante in acelasi plan? Chestiunea aia legata de: Udele trebuie sa plece toate din acelasi plan, ca sa ajunga toate in acelasi loc, in acelasi timp... Inteleg, ca nu-s retardat... sa bata inalta-n sus? Pai de 10 min, stau in fata boxei si ma misc in stanga, in dreapta, in sus si-n jos... si sa fie ea, daca nu suna altfel Pink Floyd asta, daca nu stau "perpendicular" pe dansa... Eu vorbesc strict de "corectitudinea" operatiunii... Link spre comentariu
CBI Postat Martie 5, 2011 Autor Partajează Postat Martie 5, 2011 Consideri ca a inclina incinta este similar cu a aseza centrele radiante in acelasi plan? Chestiunea aia legata de: Udele trebuie sa plece toate din acelasi plan, ca sa ajunga toate in acelasi loc, in acelasi timp... da,aia incerc sa fac,dar trebuie sa stabilesc cat si cum deoarece tamplaria este facuta si nu pot sa le mai fac chiar la fix si va mai trebui sa compensez si din filtru putin pt ca odata cu media se misca si tw.Centrele acustice eu le consider la baza calotelor,la difurile cu con acolo unde este lipita iar la cele cu dom,exact locul unde este lipita bobina Inteleg, ca nu-s retardat... sa bata inalta-n sus? Pai de 10 min, stau in fata boxei si ma misc in stanga, in dreapta, in sus si-n jos... si sa fie ea, daca nu suna altfel Pink Floyd asta, daca nu stau "perpendicular" pe dansa... in general boxele multicai prezinta astfel de pb-me pt ca nu s-a luat in considerare la proiectare acest lucru.Dupa cum ai vazut si pe net,multi lucreaza doar cu raspusnul in ax al difurilor ,dar boxa trebuie sau ar trebui intr-un spatiu inchis sa aibe un raspuns cat mai uniform pana la macar 45 de grade pe prizontala si un minim 15 pe verticala.Pe verticala de obicei sunt cele mai mari pb-me deasupra axei tw.Aici conteaza f mult si alegerea difurilor si stabilirea axei de referinta,care va fi in fnal axa de ascultare +/- cateva grade fara schimbari majore de timbru.Eu incerc sa fac niste compromisuri sa obtin un raspuns cat mai uniform si putin inafara axului chiar daca cel in ax nu mai arata asa de 'sarma' Eu vorbesc strict de "corectitudinea" operatiunii... Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Culmea, inclinarea pe spate - pe langa alinierea bobinelor - mai are un avantaj si anume un raspuns Off-axis mai bun. Link spre comentariu
CBI Postat Martie 5, 2011 Autor Partajează Postat Martie 5, 2011 da,pt medie si bas,dar pt tw daca este deja la sau peste niv urechii amplasat si inclinam prea mult,tw avand caracteristica mai directionala va 'bate spre tavan',iar cand stam jos pe scaun ascultam offaxis la el (dispare 'aerul') Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Culmea, inclinarea pe spate - pe langa alinierea bobinelor - mai are un avantaj si anume un raspuns Off-axis mai bun.Discutam strict teoretic:E Of-axis, ca-i dezaxat de la bun inceput, "due to" aranjamentul de carnat al difuzoarelor... cum adica? Imbunatatesti ce-ai distrus cu buna stiinta? Si te mai si lauzi? Si inalta tot la paienjeni bate... Daca am canapeaua joasa, ce fac? Eu am urechile la H75 cm, in a mea...Deci?Nu stiu, va intreb... Link spre comentariu
CBI Postat Martie 5, 2011 Autor Partajează Postat Martie 5, 2011 daca ai canapeaua joasa probabil asculti de pe axa mediei asa ca nu ai de ce sa-ti faci griji ca tw are sigur CA mai in spate sau chiar la linie daca te asezi cu ruleta inclinarea baffleului se face cu maxim 10-15grade ,unghi sub care raspunsul tw nu se schimba prea semnificativsi ai de ales,1-2db peste 10khz ,o zona unde nu este f multa ionformatie sau o coerenta mai buna datorita integrarii mai bune intre difuri intr-o zona f bogata in detalii,responsabila de reproducerea cat mai exacta a scenei sonore care se formeaza intre boxe Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 da,pt medie si bas,dar pt tw daca este deja la sau peste niv urechii amplasat si inclinam prea mult,tw avand caracteristica mai directionala va 'bate spre tavan',iar cand stam jos pe scaun ascultam offaxis la el (dispare 'aerul') Inclinare mai mare de 10grade nu prea se poate face, iar efectul semnalata de tine devine o problema la inclinatii mai mari - 20 - 30 grade. Link spre comentariu
CBI Postat Martie 5, 2011 Autor Partajează Postat Martie 5, 2011 uite ca se poate http://www.humblehomemadehifi.com/Mezzo ... ctica.htmljos de tot The slight roll-off above 10kHz is due to the angled baffle, so it's like you are measuring the tweeter at 10 degrees off axis.daca minte ala ,...mint si eu Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Nu stiu daca minte, dar la 10grade o asemenea atenuare e foarte mare. Ceva nu e OK acolo. E suspect faptul ca atenuarea incepe brusc la 10K, sub 10K e perfect liniar. Uite ce zice producatorul pt TW ala - e drept pe un baffle Infinit: http://www.seas.no/images/stories/excel ... asheet.pdf Dupa cum se observa in datele producatoruli atenuarea se manifesta si sub 10K. Link spre comentariu
CBI Postat Martie 10, 2011 Autor Partajează Postat Martie 10, 2011 ce am mai facut intre timp... am scos afara tot minetul incepand de sub cutia mediei (aprox 2/3 din tot) si am bagat 2 straturi de fonomin.Fonominul este mai gros decat am crezut,are cam 17-20mm ,deci 2 straturi cam 3,5-4 cm, distribuit pe baza laterale si spate,in rest nimic.Minet inainte am avut 2 straturi de 4cm (in total 8cm) pe laterale baza si spate,plus inca 2 straturi suplimentare in spatele woferului si pe baza. Rezultatele au fost superioare in fav. fonominului.Vuietul intern al cutiei pe midbas a fost redus drastic si a aparut ca prin minune si basul adanc mult ravnit .Minetul desi era in cantitate mult mai mare,basul nu avea profunzime ,suna mai 'spart' si imprastiat.Dpmdv nu am avut ce compara,fonominul s-a dovedit a fi mult mai bun in cazul de fata.O sa incerc sa adaug un strat si in cutia mediilor(daca reusesc sa mai desfac difurile ca s-au lipit in durere cu garnitura de etansare...) Cu fonominul a cazut si acordul de la 34hz(cu minet) la 30hz,deci tuburile raman pe loc la 7cm lungime(aici Z este masurat ,nu simulat) Calmandu-se sunetul interior al cutiei,a inceput sa se auda ce trebuie,sunetul dat de fata woferului si am ajuns la concluzia ca nu are cauta pana la 500hz,avand un sunet cam sters si mohorat fata de ce doream si am ajuns momentan in urma unor teste intre boxe (am modificat de fiecare cate o boxa si am incercat mereu pe cealalta sa o ridic la un nivel sonic mai bun) la o solutie cam de tipul 2 cai + subwofer,cu o taiere LR2 la ~200hz care a rezolvat si problema integrarii fazelor dar si a sunetului.Cele mici redau un sunet f neutru si curat si pastreaza coerenta si claritatea unor incinte mici iar basii adauga decat woomph woomph fara sa mai murdareasca media,capatand astfel un sunet mai de 'studio' Deoarece taierea s-a facut destul de jos,am folosit lpad pt atenuare si nu rez in fata filtrului,deoarece rez daca este de valori mai mari are tendinta sa traga punctul de taiere mai in jos si nu uniformizeaza la fel de bine varfurile de rez si tendinta Z de a creste dat. indutantei bobinei difurilor Am pus 2 grafice special care evidentiaza numai partea de Z fara referire la cea de spl,primul contine imp mediei si tw pe liber si imp. cu cate o R de 3 ohmi in serie(se obs ca nu s-a schimbat nimic ci doar a crescut imp in mod egal cu cei 3 ohmi ).In a doua am adaugat lpad pe bornele difurilor ,valorile rezistentelor find stabilite pt a pastra o imp constanta in zona de taiere(in cazul de fata 3,3 serie si 15 paralel).Se obs imp. pe liber si efectul l-padului ,s-a aplatizat varful de la rez. cutiei inchise(varful de la 100hz este frecv de rez a cutiei inchise, nu a difului de medii in aer liber) si Fs-ul tw suf. incat sa nu mai influenteze caracteristica filtrului cat si imp usor crescatoare spre dreapta.. Desi se obs efectele mai mult decat benefice ale folosirii lpadului (bine calculat),are si dezavantaje,pe langa cele ale costurilor,care sunt minore,pe primul grafic unde am aratat Fb cu fonomin,este de fapt toata impedanta boxei,si se vede ca imediat dupa zonele de taiere are niste caderi spre 5 ohmi care daca as fi folosit rez. serie nu ar fi existat(se poate trage deci si concluzia ca rez. vor prelua si o putere mai mare,deci o sursa in plus de caldura) In momentul de fata boxele au depasit pretentiile cu brio si am impresia ca vor fi cele mai bune din tot ce am construit,fara sa ma laud .Ma apropii...mai e pan' la vara Link spre comentariu
CBI Postat Martie 12, 2011 Autor Partajează Postat Martie 12, 2011 am reusit dupa multa transpiratie sa scot si diful de medii ...bineintele nu fara zgarieturile de rigoare se pare ca am dat gaura cam la fix si cand a mai prins si vopsea ..a intrat diful ca in cleste acolo...si nici nu am avut pe unde sa imping din spate... am incercat cu burete gofrat de 3cm,minet de 4cm si fonominul ala de 2cm.Buretele singur chiar si in strat dublu a fost cel mai nasol.Desi sugea bine undele stationare,lasa o tenta de medii din 'palnie' si l-am dat rpd deoparte.Am zis sa-l incerc ca tot am mai demult si mereu ma impiedic de el... Fonominul pus asa cum a venit el intr-un singur strat inca se mai auzea o tenta de cutie iar in 2 straturi deja incepuse sa retina tranzientii si microdetaliile.Si mi-am adus aminte ca am intr-o punga niste vatelina ramasa de la boxele lui batranu ,tot ceva in gen fonomin dar scarmanata.Era prin toate boxele romanesti inchise pus asa gramada in spatele difurilor.Dupa ce am afanat-o sa treaca lumina am pus putina asa pe toti peretii si acolo a ramas..Este excelenta.Nici nu a trebuit sa umplu cutia Poate mai are cineva asa ceva ramasa si doreste sa imi trimita si mie ca mi-ar mai trebui? probabil m-as putea chinui sa scarman si o bucata de fonomin dar e de munca asa arata si fonominul de la flancfuster nu stiu ce sa mai cred despre minet..dpmdv este cam supraevaluat in utilizarea aceasta se poate mult mai mult daca se asculta atent Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 12, 2011 Partajează Postat Martie 12, 2011 Deci fonomin la bas si ceva mult mai aerat la medii. Cutia de medii ai imbracat-o in placi bituminoase ? Pe ambele fete ?Neaparat trebuie sa incerc si eu perisorii de ingerasi... Link spre comentariu
CBI Postat Martie 12, 2011 Autor Partajează Postat Martie 12, 2011 fonomin la bas presat asa cum vine la rola,fara nimic altceva,pe pereti si mai mult pe baza si in spatele difului.Nu trebuie pus mai mult de 40-50% din volumul cutieisuge f bine vuietul de cutie mai ales la difurile profesionale care redau mai 'zdruncinat' sunetul (la cele mici cu scanspeak avand suspensiile f moi si volum mic am scapat doar cu un strat de minet...chiar nu mi-am batut prea mult capul in acesta directie sa fiu sincer ca nu am simtit beleaua asa de evident)la medii in schimb fonominul tinde sa suga in exces si ce nu trebuie,cu cat mai mult face media mai stersa si plata(ii ia viata si tranzientii)trebuie ceva pufos si voluminos la medii,sa mai treaca ceva.Vatelina aia de am pus-o e tot ceva gen resturi textile scarmanate de lana bumbac eu mai stiu ce o fi pe-acolo,dar probabil datorita tesaturii alandala si neuniforme comparativ cu minetul absoarbe mai bine si intr-un spectru mai larg in cantitate mai mica.Minetul nu stiu,trebuie aproape umpluta cutia si fura bine de tot din spl.Si nu suna la fel de curat ,cu vatelina parca nici nu mai se simte asa de mult ca ai in spate o cutie la difuzorAs fi curios si eu cu flocii de ingerash,dar este f scump la MP si imi trebuie mult...inca nu am ajuns la bitum(la medii nu cred ca o sa pun ca nu vad rostul),dupa cum am spus nu-mi vibreaza nimic,pb-ma mea era cu undele stationare de frecv mai joasa in cutia mare a basului.Deocamdta sunt bagate in casa si mai lucrez din cand in cand asa la ele.Cand o sa le scot la finisat o sa ma ocup atunci si de partea asta mai murdara...ca trebuie lasat sa iasa mirosul ca daca nu iese peste mine in casa pe port si am cosmaruri noaptea... Link spre comentariu
flancfuster Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Poti sa incerci pentru medii fonoabsorbantul de la Monacor MDM-3. Nu e foarte scump, in jur de 18Ron/pachet. Contine 75% lina, restul fibre din poliester. http://www.monacor.ro/catalogue-product.phtml?id=2499&Comp=0&Hier=6&MainKtg=63&SubKtg=351 Link spre comentariu
CBI Postat Martie 16, 2011 Autor Partajează Postat Martie 16, 2011 stiu de el,dar am rezolvat etapa cu materialul fonoabs.Cu alta ocazie zilele astea ca s-a incalzit incerc sa 'vars' niste vopsea cauciucata prin ele ,nu ma astept la schimbari substantiale,apoi prind materialul definitv pe pereticand or sa fie gata de auditii anunt.Ce iese ce nu iese,sunt bune si alte pareri avizate ,altele decat ale mele Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum