Vizitator alex_spataru80 Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Am un difuzor cu fs=23hz.. Se recomanda o incinta de 80l...etc.. In acest tip de incinta adica..bass reflex..se foloseste un tub (*rezonator)..pt a extinde rasp in freq joase. Care trebuie sa fie freq de acordare pt subw.? ea este de 23 hz? din cate stiu fs la un dif..este freq limita sub care raspunsul diflui scade drastic.. Cum aflu frecv de acordare la care este deja construita o incinta? AM niste trackuri cu ..toata gama de frecv 20-100hz...sa inteleg ca freq la care este acordata incinta este aceea la care prin portul bass reflex trece volumul/fluxul maxim de aer debitat ? Am auzit ca multe subw sunt facute la 33hz..cica freq magica.. ...pls help.O sa revin cu mai multe detai si completari deoarece topicul este reallizat in graba momentan si expimarea ambigua... Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Frecventa de acord depinde si de incinta si de difuzor. Daca ai toti parametrii nu numai Fs poti folosi un soft gen WinISD sau BassBox pentru a calcula raspunsul in frecventa al incintei. Apropo, frecventa de rezonanta este frecventa la care impedanta difuzorului creste drastic, diful tinde sa "fluture" la acea frecventa si poate fi distrus usor. Insa un dif poate fi folosit si deasupra frecventei de rezonanta, si la rezonanta, si dedesubtul ei, insa are nevoie de egalizator pentru a'i corecta raspunsul in cazul asta. Exista si subwoofere comerciale construite asa.O incinta "conventionala" este de obicei acordata la rezonanta difului (caz in care se foloseste rezonanta difuzorului pentru a obtine un raspuns mai puternic la acea frecventa, care in unele cazuri permite folosirea unei incinte de dimensiuni mai mici, iar in plus, se protejeaza difuzorul de potentiala defectare mecanica), sau deasupra ei, unde de cele mai multe ori trebuie un filtru trece sus la intrarea amplificatorului pentru a proteja difuzorul de frecventa de rezonanta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Frecventa de rezonanta se calculeaza asa: v este viteza aerului la 20 grd, adica: 343.26 2π este produsul 2 x 3,14159265 (poti sa lasi doar 3,14) A este aria tubului rezonator (πR^2 sau Lxl) L este lungimea tubului rezonator Vo este volumul cavitatii (incintei). Volumul incintei este volumul interior total, din care se scad: volumul dislocuit de difuzor, volumul dislocuit de intarituri, de amplificator (daca are), de fonoabsorbant, etc. Dupa cum or sa-mi sara in cap si alti useri, calculatia este precisa intr-o toleranta de 1-2%, dar ar trebui sa fie suficient (+ 0.5hz e rezonabil). Daca mai sunt dedesubturi (pe care nu le-am formulat eu), in acest caz, ale magiei negre numita proiectarea de incinte acustice, rog userii sa completeze... Sa tansformi si sa treci in formula, toate unitatile dimensionale, in metri, metri patrati, metri cubi, etc. Se folosesc unitati de masura fundamentale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum