Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

(YO3AOE)> RTM-4-MF-S - configuratie ptr. alimentare la 12V ?


nea_bobina

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nea_bobina

    4

  • yo6ghd

    1

  • vio2007

    1

Top autori în acest subiect

salutare. raspund si eu cu o schema si eventual o completare a unui coleg de serviciu care se coupa cu rt. recomandarea lui este ca modificarile sa fie efectuate in cupla "mama" de pe cablu si nu in cupla "tata" de pe rt.73! de yo6ghd

Link spre comentariu

salutare. raspund si eu cu o schema si eventual o completare a unui coleg de serviciu care se coupa cu rt. recomandarea lui este ca modificarile sa fie efectuate in cupla "mama" de pe cablu si nu in cupla "tata" de pe rt. 73! de yo6ghd

Salut Attila!Multumesc pentru completare. Ii voi forwarda lui YO3AOE si atasamentul de la tine.O saptamana faina si toate cele bune !
Link spre comentariu

In cele ce urmeaza, va reproduc (cu acordul semnatarului) continutul unui E-mail primit de la un coleg radioamator care a petrecut multi ani in zona de cercetare si productie prin fostele institutii de varf ale industriei ex-socialiste. Ultimul paragraf e relevant in acest sens. In rest, aviz amatorilor !

Ref sursa radiotelefon, schema se gaseste si in cartea postata de tine ("Radiotelefoane - Functionare si exploatare"), nu cu toate detaliile dar suficienta pt a descoperi legaturile de modificare a sursei de alimentare.

 

Amicul care a scris pe forum despre aceasta statie are dreptate cind spune ca exista o multime de secrete nespuse in carte. De fapt situatia este ca secretele tineau de fabricatie si nu avea autorul cartii de unde sa le stie.

 

Sursa respectiva ne-a dat mari batai de cap spre anii ‘85, aproape ca am oprit fabricatia din cauza ei. M-am ocupat direct de problema remedierii, remediere care a dus la schimbarea tipului de sursa in comutatie cu sursa cu alimentare directa la baterie. S-au rezolvat unele dar am dat de altele.

 

Care a fost problema cu sursa?

 

La un moment dat, incepind cu un nou lot de fabricatie, in semnalul de emisie se suprapunea pe modulatie, frecventa de comutatie a sursei, care era in banda audio 300-3000 Hz. Nivelul nu era foarte suparator dar depasea nivelul de zgomot la emisie admis de caietul de sarcini. Cei suparati au fost cei de la interne care cumparau loturi mari. Mi-a fost repartizata sarcina de a rezolva problema. Analiza a scos in evidenta urmatoarele:

 

- comutatia pe lotul nou, comparativ cu un model suedez, producea la tranzitia starilor, o energie care nu era disipata satisfacator, si se propaga pe circuit pina in zona sensibila a modulatorului. Acolo se suprapunea cu semnalul de microfon si... la revedere!

- desi schemele erau identice, problema se regasea in componentele sursei, care la lotul nou erau toate asimilate in tara. In anii ’85 se trecea masiv la integrare. Problemele erau in transformator, diodele redresoare si tranzistori, adica tot. Probabil ca o recalculare a schemei cu noile componente ar fi rezolvat situatia, dar dispersia parametrilor la componente era destul de mare.

- solutie de rezolvare nu era cu componente romanesti si nici nu se putea lucra la 12V, pe baterie pt ca toata schema statiei era gindita pe 28V.

- s-a hotarit sa se renunte la licenta si sa trecem pe un nou tip de statie, mai ales ca si suedezii au abandonat solutia cu sursa in comutatie. Suedezii au luat licenta de statii de la americani, care le foloseau pe blindate. Dupa ce s-au plictisit de statie, americanii au vandut-o europenilor, sa se joace si ei cu tehnologia inalta.

- la vremea aceea, mai toate firmele au trecut la alimentarea direct de la baterie, asa ca noi, cu mintea de atunci, ne-am aliniat la miscare si am adoptat aceeasi conceptie.

- rezultatul a fost urmatorul: s-a scapat de sursa in comutatie si am obtinut un radiotelefon mai mic ca volum, mai suplu si cu performante mai proaste. Noi n-am stiut atunci ca masinile din Romania stateau prost cu parazitii produsi de sistemul electric. Acestia patrundeau acum mai usor in statie, spre receptie si spre modulator si degradau in general pragul de zgomot de fond. Rezultatul era o statie mai zgomotoasa la receptie, atit datorita parazitilor locali cit si zgomotului de fond care insotea statia emitatoare. Filozofia cu alimentarea direct din baterie merge la masini si baterii bune. Sursa in comutatie bine realizata are un rol de tampon pentru parazitii locali.

 

Istoria acestei surse este ca a fost factorul determinant care a grabit trecerea la noua generatie de radiotelefoane seria “R8000”. Codificarea R8xxx semnifica la vremea aceea “radiotelefoane”, a doua cifra semnifica “0” pt statii fixe, retranslatoare, “1” statii mobile si “2” statii portabile. A treia cifra semnifica banda de frecventa: “4” banda 146-174 MHz, “3” 66-88 MHz, “5” 420-470 MHz. Ultima cifra reprezenta versiune model.

 

Eu am fost arhitectul retranslatorului R8040, a antenei elicoidate de la portabile, a primei sinteze de frecventa si seria de radiotelefoane in banda 450 MHz cu sinteza de frecventa. Ultimile nu s-au finalizat din cauza evenimentelor ’89.

 

Ca sa vezi ce conexiuni se produc de la o sursa in comutatie!

73! de yo3ayx

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări