Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

recomandare statie cb amplificator antena acoperire 50 km

Vizitator simonxxxxxl

Postări Recomandate

Vizitator simonxxxxxl

Salut baieti (si fete) :DAs dori daca se poate sa va dati cu parerea la un sistem (fix) de transmisie cb pentru comunicarea intre 2 parcuri petroliere aflate la aprox 50 de km unul de celalalt (vreau sa emit si sa receptionez la distanta asta).Recomandatimi o statie cb un amplificator si o antena cb la un pret cat mai omenesc (ca si antena mam gandit la sirtel santiago 1200 sau sirio 5000 astept pareri si despre antenele mentionate) ca si amplificator ma gandeam la ceva de 100 de w reali pe cat posibil , pareri mai astept si pentru modelul de cablu ce trebuie sal folosesc (mai ales de la amplificator la antena fint putere destul de mare )mentionex ca pe raza de 50 de km nu sunt spitale performante pe care as putea sa le deranjezrespectp.s.- sistemul va fi alimentat de la un transformator de 100 de amperi la 15 volti curent continuu doar filtrat si redresat fara stabilizare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

5

• yo7lhe

4

• yo9how

3

• Terry34

2

Top autori în acest subiect

Daca ai cat de cat vizibilitate directa (esti cam la limita orizontului radio) ar putea sa mearga si cu 4w si un long wire cu cateva contragreutati pe directia corespondentului.Daca nu ai vizibilitate directa e mult mai complicat - doar puterea nu ajuta.

Link spre comentariu
Vizitator simonxxxxxl

Intradevar legal ie 4 w dar imi asum responsabilitatea pentru cea ce fac (nu am nevoie sa vorbesc ore pe statie ci doar 3 , 5 minute pe zi) si vizibilitate nu prea am de unde as vrea sa vorbesc eu ie in padure si nici semnal gsm nu am acolo .

ca si antena dupa ce am mai studiat mam gandit la asta

Skylab - Antena de exterior pentru statie de baza

Specificatii tehnice:

Gama de frecvente: 26-28 MHz

Impedanta: 50 Ohm

Castig tipic: 3,5 dB

SWR: 1.1:1

Putere maxima: 1000 W

Lungime: 5.5 m

Greutate: 2.3 kg

Diametru: 30-40 mm

Conector: SO 239

http://i52.tinypic.com/2lt0s6.png

astept pareri constructive

respect

Link spre comentariu

Conditia nr1 ca sa poti comunica pe o distanta atat de mare e sa ai statie cu mod de lucru SSB(e un avantaj major pe langa FM) si o antena cat mai degajata si calibrataIti recomand un Lafayette AFS-1005, se gaseste pe piata la un pret destul de bun si la emisie e capabila pana la 20-25W SSB si 15w FM

Link spre comentariu

1. Depinde de relief. Daca esti in zona de munte/deal inalt, nu e sigur ca vei reusi, decat de pe varful muntelui/dealului.

In zona de campie merge binisor cu niste antetne "decente" de CB, de preferinta vericale cu element activ de minim 5m lungime. Cum spunea RX/TX, recomandat SSB, nu FM.

Concret eu as alege niste statii mai ieftine, de ex President Grant gasesti in Franta pe la 50 Euro maxim. Statiil stiu 240 de canale, asa ca poti merge pe canalele inferioare, unde nu e asa animatie nici cand e propagare buna...

Ca si amplif, as merge pe ceva serios si ieftin. Zetagi BV131 gasesti tot in Franta pe la 60Euro /buc, e cu lampa EL509, scoate lejer 100W in antena si rezista mult mai bine decat un amplif tranzistorizat. (la intreruperi de cablu, scurt pe cablu, dezacord cu antena). Uita-te un pic pe http://www.ebay.fr ...

PS. Pentru cablu, 100w e nimica toata, cablul obisnuit RG58 merge fara taine.

Link spre comentariu
Vizitator simonxxxxxl

Hmmmmm interesant modelul inca il cercetez ....Consideri ca in mod ssb cu antena prezentata mai sus (amplasata pe un rezervor de metal si beton 16 m inaltime)voi putea conversa la o calitate acceptabila la distanta asta?respect

Link spre comentariu
Vizitator simonxxxxxl

Imi cer scuze pentru postul multipludar sa i raspund si lui dyogenes-emisia va fi pe un relief de campie (zona de vest a tari)- statie president grant am deja una cea veche a tatalui meu de pe camion cam15 w pe iesire in fm actualmente (pot sa o modific)-amplificatorul pare ok la bani ok second dar super scump nou (12 mil in ro)-ca si antena ar fi ok cea ce am enumerato mai sus daca nu recomandami una la un pret ok-ce cablu coaxial ar trebui sa folosesc sa tina puterea asta , conteaza lungimea lui in sensul ca trebuie calculat sa nu se dezacordeze antena (sau montez cablu necesar acordez antena cu cablu respectiv montat si ie ok)pt ca eu as avea nevoie de vreo 25 de m pana pe rezervorul de care vorbeamrespect (mai astept pareri despre sistemul ce vreau sa il pun in aplicare dar la un pret rezonabil)

Link spre comentariu

Da, cred ca va merge fara probleme. Eu cel putin, cu un amarat de dipol la 4m inaltime vorbasc fara taine in FM de la Cenad cu soferii din vama de la Nadlac, asta inseamna cam 20Km. La o antena serioasa, urcata la 16m inaltime si cu 100W nu ar trebui sa ai probleme. Evident ca nu o sa te apuci sa cumperi aparatura noua, ca doar nu ai mancat matraguna. Daca nu ai cine sa ti le aduca din Franta, spune-mi. Eu vin ori de Pasti, ori la inceputul lui mai la Cenad pentru cateva zile si te pot ajuta in acesta privinta. In ceea ce priveste BV131, crede-ma ca stiu depre ce vorbesc, ampliful ala suporta multe... Bine, exista si fratele lui mai mare, BV135, cu 200W cinstiti la iesire, dar e mai scump, si aici e in jur de 120 euro... nu prea merita.PS In mod normal antena are un balun care face independent acordul antenei de lungimea cablului coaxial utilizat. La frecventele acelea, pierderile lui RG58 sunt relativ mici, nu trebuie sa-ti faci griji pentru asta.

Link spre comentariu

Ca sa nu investesti inutil, uite un [link=http://www.heywhatsthat.com/profiler.html] care te poate ajuta.Pui cele doua puncte care te intereseaza apoi trasezi profilul.Nu uita sa bifezi ca pamantul e rotund :da .Daca nu iti apar in cale prea multe obstacole si prea inalte(mai ales in apropierea punctelor de interes) poate merge.

Link spre comentariu
Vizitator simonxxxxxl

dyogenesSper si eu sa mearga.. :da :da Momentan am sa iau antena respectiva am sa o montez si pun presidentul pe ia sa vad ce poateCu amplificatorul mai vb poate il aduce taicamiu merge des in franta desi nu prea ajunge la "civilizatie"nu as vrea sa te deranjez (in caz ca am sa iau ampliful prin vara - toamna poti sa il trimiti prin posta curier trimit bani inainte in cont sau cum vrei tu si imi spui si adaosul tau ca sa fim kit)Acu om vedea ce o fi ...... daca nu :sparge: :sparge: :sparge: p.s.- la amplificatorul acela emisia in ssb corespunde cu lsb si usb de pe president sper sa nu gresescyo7lheobstacole prea mari nu am pana la destinatie si aici ma refer ca nu am dealuri sau orase ie doar padure si cateva comune cu casesi cam atat astept si alte idei in continuare (sa nu intelegem ca cele de mai sus nu au fost bune chiar din contra)

Link spre comentariu

Legal, dupa cum au zis si predecesorii mei, in CB nu ai voi sa emiti decat cu maxim 4W. Ca or fi 5, nu se supara nimeni. Dar cu 100W mi se pare deja nesimtire.In plus una e sa o faci de amorul comunicarii si alta pt interese profesionale. Si daca nici astia cu parcurile petroliere, nu au bani, dupa ce la pompa tot creste pretul, cine puii mei o mai avea.Asa ca miscati-va si cumparati-va aparatura profesionala+frecventa si nu mai blocati canalele pt noi astia amatorii.Rog adminul sa studieze extrem de atent legalitatea continuarii acestei discutii.PS. Prin pui mei va rog sa intelegeti altceva decat referirea la pasari.

Link spre comentariu
:))Treaba sta un pic altfel... Eu nu pun nici un fel de adaos, nu ma intereseaza sa castig 2-3 euro pe spinarea colegilor. (Nici invers, nu aduc scule din Franta pentru a fi recomercializate mai scump in Romania). Ideea ramane deci simpla, daca nu ai cine sa ti le aduca, eu o pot face. Trimisul prin posta nu e fezabil, te ia vreo 30 de euro transportul, nu ai facut nimic... Eu am mai adus aparatura pt prieteni, am luat-o pe banii mei, cand le-am dat aparatele mi-au dat banii in mana HI.Na, dar asta e off-topic. Cu statia goala, fara amplif nu stiu daca o sa reusesti ceva, 15w nu fac mare lucru... Oricum, merita incercat. Da, SSB inseamna comunicatie cu banda laterala unica si INGLOBEAZA USB si LSB. In principiu (dar nu e o regula absoluta) la frecvente sub 10 MHz se lucreaza mai degraba in LSB iar la frecvente peste 10 MHz se utilizeaza mai degraba USB... Deci tu, la 27 MHz vei lucra probabil in USB... Desi portughezii de exemplu prefera LSB in CB...Despre BV131 circula tot felul de legende, cum ca ar scoate 200w in SSB... eu nu am reusit mai mult de 120W cinstiti niciodata, oricat i-am dat la intrare si oricat de bine am adaptat antena. Dar oricum, 100w dintr-o singura lampa, e OK..Hai succesuri si tine-ne la curent!P.S. Flor, cred ca esti prea radical... nu cred ca omul vrea un sistem de comunicatii in scop profesional. A zis 5-10 min/zi, probabil vrea sa vorbeasca cu amicul lui (sau familia) de la alta sonda sau din vreun sat invecinat. Iti dai seama ca nici o firma (in afara de taximetristii rusi) la ora actuala nu mai concepe sa comunice prin mijloace instabile, de amator... Adica eu asta banuiesc ca vrea sa faca omul, gandindu-ma de ex. la varul meu, care locuieste in camp la vreo 25Km de sat si se ocupa cu intretinerea digului Muresului, si-a facut si el o instalatie CB sa poata comunica cu familia din sat. Banuiesc ca tot despre asa ceva este vorba...In plus, el nu este radioamator, deci nu va veni sa fluiere peste tine in benzile rezervate radioamatorilor. Poate ar trebui sa luam mai degraba atitudine impotriva nesimtitilor care fluiera in benzile de radioamatori, abia apoi sa cautam prin banda publica...In ceea ce priveste aspectul legal, nu este de datoria moderatorilor sa interzica te miri ce posturi, asta s-ar numi cenzura... Este de datoria noastra a tuturor sa INFORMAM asupra spectului legal, apoi fiecare face ce vrea pe pielea si libertatea lui73 de 233YO161, 14CT002 F/YO6PMX
Link spre comentariu
Vizitator simonxxxxxl

FlorStai linistit stiu si eu ca ie legal doar 4 w , te inteleg pe deplin plus ca nu ma mananca pe mn sa emit cu 100w emit si cu 50 doar sa ma aud unde trebuie.Gandestete la situatia mea stau 48 de ore afundat la 8 km in padure intrun parc petrolier pe o bomba de cateva sute de tone de titei care trebuie pompate de 4 ori pe zi . Doresc sa emit cateva min pe zi 10 max desi ma descurc si in 30 de secunde conversatie de genul (xulescu esti ? da. dau drumu la pompe ?da. )dc insist sa stiu cand sa dau drumul la pompe iti explic acum: am 4 perioadepe zi cand se pompeaza eu dau drumul la pompa la ora stabilita , dar daca colegului ii ie rau si nu ie in parc ce fac ? deversez sute de mi de litri de titei asa unde so sparge conducta ,nu evident ca tot eu trebuie sa depistez unde sa spart deci trebuie sa comunic si sa stiu ceva sigur.In concluzie stai linistit ca nu o sa iti fluier toata ziua buna ziua in capp.s-adminul sa faca ce crede el de cuviintarespectdyogenes Merci pentru sustinere si pentru informatii .In legatura cu amplificatorul am sa te contactez cand voi fi hotarat si discutam atunci , pana atunci cumpar antena si incerc sa vad poate reusesc ceva , am sa modific partea de amplificare la president din nou la 40 de w (am mai facut operatiunea asta dar nu ie asa de fiabila se cam strica la 5 , 6 luni daca e utilizata intens pe camion cazul tatalui meu)merci inca o data pentru informatii si sustinereRespect allp.s la Zetagi BV131 potentiometru din stanga la ce se foloseste la reglarea puteri de emisie cumva?

Link spre comentariu

vezi numa sa nu-ti faca vreun pusti vreo gluma sa-ti inregistreze colegul si apoi sa-l puna pe statie sa dai drumu la petrol aiurea. Comunicatiile astea nu is codate si pot fi interceptate de oricine... fii cu bagare de seama...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări