Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare senzor PIR pe 2 fire


Vizitator ghita3001

Postări Recomandate

Vizitator ghita3001

Salut la toti,

 

Doresc sa realizez un sistem de alarma bazat pe un microcontroler ATMEGA si 2 senzori PIR (SE-10 de la sparkfun.com). Din pacate in momentul cand mi-am cablat casa am tras doar 2 fire pentru senzori PIR(deoarece pe vremea aia ma gandeam sa instalez senzori wireless).

 

Pentru a solutiona aceasta problema m-am gandit la urmatoarea abordare:

 

-leg masa si intrarea microcontrolerului la un montaj format dintr-un tranzistor si condensator

-senzorul PIR il alimentez din condensator

-portul de alarma de la senzor il leg pe baza tranzistorului

-in momentul cand senzorul detecteaza ceva trimite un impuls la microcontroler prin intermediul tranzistorului

 

Cam asta este montajul care il am pana acum:

 

http://img220.imageshack.us/i/pirc.jpg/

 

 

iar dupa cum bine banuiti ...nu functioneaza.

 

Orice ajutor este binevenit.

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    3

  • bogdan_

    2

  • gica70

    2

  • Cilibiu

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator hitune

salut cred ca ar trebui sa pui 4 acumulatori in senzor sau sa faci un sesizor de curent si la fiecare senzor pir inseriezi alimentarea cu contactul senzorului si o rezistenta si rezolvi problema,mai complicat dar nu vad alta solutie,bafta

Link spre comentariu

Mai este o solutie,sa schimbi senzorul, eu am 2 senzori in IR, dar au doar 2 fire, vine inseriat cu un releu, iar alimentarea se face prin releu, cum nu prea imi dau seama, mai ales ca merge alimentat la min 24V CC cu un releu tot de 24V sau la 220V AC cu releu de 220V AC!Asta daca dispui de bani sal schimbi!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

In schema ta tranzistorul scurtcircuiteaza alimentarea senzorului in momentul alarmarii (inclusiv condensatorul), semnalul de iesire al senzorului dispare, dispare scurtul, senzorul isi reia functionarea, da semnal la iesire, ciclul se reia si ai construit un oscilator...Senzorul SE-10 zice ca poate fi alimentat cu 5...12 V si are 1,6 mA consum. Are un stabilizator intern de 5V. Unii utilizatori se plang pe site-ul producatorului de nefunctionare la 5 V. Iesirea lui este pe tranzistor npn cu colector in gol. Nu se mai produce in momentul actual.Iti propun o schema ca cea atasata, bazata pe diferenta de consum creata intre starile de asteptare/alarmare.Folosesti o sursa suplimentara de 12V, nelegata galvanic in niciun fel la schema controllerului (si masele sunt diferite). De la aceasta sursa poti alimenta in paralel toti senzorii PIR pe care ii folosesti.In asteptare prin circuitul unui senzor trece un curent de circa 2 mA care provoaca o cadere de tensiune de 200 mV pe o rezistenta R1 de 100 ohmi. Aceasta nu este suficienta pt. a produce deschiderea tranzistorului T1 (pragul de deschidere al jonctiunii emitor-baza este aprox. 650 mV).In momentul alarmarii iesirea PIR trece la masa si deschide tranzistorul T2 care are ca sarcina 600 ohmi. Apare un consum suplimentar de 20 mA, care se insumeaza cu cei 2 mA ai PIR. In consecinta pe R1 avem o cadere de tensiune de 2,2 V care deschide T1 si alimenteaza LED-ul unui optocuplor.Atentie: T1 este npn, iar T2 pnp. Optocuplorul evita si transmiterea in schema controllerului a tensiunii alternative de 50 Hz (brumului) care va fi indusa de catre reteaua electrica in firele lungi de legatura.

Link spre comentariu

Ideea lui Ticu e buna, dar schema se poate imbunatati. In primul rand, nu e nevoie de optocuplor, poti sa modifici schema asa: conectezi cele doua mase impreuna(pe schema sub optocuplor). Conectezi colectorul lui T1 la intrarea ta, renunti la optocuplor si rez de 100K si 1.2K. Apoi, pe R1 nu ai de ce sa ai o cadere mult mai mare de 0.7V necesari ca sa deschizi tranzistorul, poate 1V e de ajuns, asa ca poti scadea curentul tras de senzor in armare pe la vreo 10mA. Mai poti sa pui doua diode in serie si apoi in paralel cu R1 pentru a limita caderea pe el la 1.4V. Facand asta poti sa si extinzi reteaua de senzori la cati vrei tu, conectati impreuna pe cele doua fire, fiecare cu T2 si cele necesare, dar nu vei putea stii exact care senzor declanseaza. Totusi se poate sa nu fie asta o problema.

Link spre comentariu

Ar mai fi, cred, cel putin o alta solutie. Stiti ca sunt acele amplificatoare de antena care transmit semnalul amplificat prin firul de alimentare (in general este + si - la masa). Facand analogie, de la fiecare senzor se trimite (atunci cand se activeaza) cate un semnal diferit de j.f. iar la receptie se pot separa si identifica prin circuit DTMF. Succes.

Link spre comentariu

Sigur ca se poate renunta la optocuplor, de fapt asta a fost prima varianta la care m-am gandit si eu. Atentie insa la alimentarea senzorului care la 5V este la limita, asa ca teoretic nu e permisa nici-o cadere de tensiune pe R1 si pe firele de legatura. Nu ar strica un experiment cu senzorul in cauza pentru determinarea limitei de functionare. Parca e mai sigura alimentarea cu tensiune mai mare de unde ne permitem sa facem chiar risipa... Pe situl producatorului zicea ca are stabilizator intern de 5V si cinstit ar fi sa-i dea si astuia 1-2V in plus la intrare.E drept ca cineva propunea acolo la comentarii straparea stabilizatorului si electronica ar functiona pana la 3,3V, dar m-am ferit sa propun interventii prin SMD-urile necunoscute ale senzorului.Solutia cu 7805 inclus am intalnit-o de exemplu in encoderele optice industriale (sesizarea rotatiei unui ax) alimentate conform foii de catalog la 10-30V dc iar ele intern lucreaza la 5V.Suprapunerea de semnal alternativ peste curentul continuu as privi-o cu rezerva fiindca ma tem de reactii neprevazute ale controllerului. Totusi daca vrea cineva sa o experimenteze, ar fi interesant.

Link spre comentariu

Despre cei doi senzori nu stim daca firele trec succesiv pe la ei sau fiecare senzor are propria pereche de fire pentru legatura cu controllerul (un senzor la stanga casei, altul in dreapta si controllerul intre ei). Sa ne mai dea detalii utilizatorul.In primul caz se pune problema daca se doreste identificarea lor de catre controller. Ar putea fi diferentiati prin consumul diferit in starea de alarma (de exemplu 10 si respectiv 20 mA, precum si 30 mA in cazul ambelor senzori simultan) manifestat prin caderi diferite de tensiune pe R1. Acestea ar putea fi diferentiate prin crearea unor praguri diferite de deschidere ale tranzistoarelor. Sau prin utilizarea a 3 comparatoare (amplificatoare operationale) care ar permite si detectarea unor valori mai reduse ale acestor tensiuni.

Link spre comentariu

"Suprapunerea de semnal alternativ peste curentul continuu as privi-o cu rezerva fiindca ma tem de reactii neprevazute ale controllerului." Se poate interfata cu niste optocuploare..

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator adelinn

pir-ul are pe iesire un tranzistor open colector de tip npn, ceea ce inseamna ca atunci cand e in alarma iesirea cade spre masa (scrie in descrierea lui).in mod normal pir-ul se alimenteaza prin rezistenta de 500 inseriata pe fir.cand intra in alarma, conecteaza a doua rezistenta de 500 spre masa ceea ce determina o scadere a tensiunii de alimentare.scaderea e sesizata de primul tranzistor care in stare de veghe nu conduce curentul fiind blocat de dioda zenner de 3.3 V. deci in alarma tensiunea pe linie scade sub 12v-3.3v, ceea ce determina conductia primului tranzisto.ca urmare cel de al doilea este polarizat si el, functionand la randul lui ca un tranzistor open colector.

post-26105-139829289943_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări