Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru sau voltmetru cu ICL7107

iuly

Postări Recomandate

Am si o o mica dilema... vreau sa fac cu integratu asta un traductor de senzor... dn care iese 0.45v si trebuie sa imi afiseze pe display 0000... la 4.8v sa imi arate 1999 ... a 2-a parte o fac cu divizorii rezistivi.... dar Offsetu lui 0 cu il fac? prin pinul 35? ( ref LO)

Link spre comentariu

Fiind ICL7107 si avand tensiune negativa la pinul 26 , prima parte este relativusor de facut , Ref LO = - 0.45V (divizor rezistiv ) si atunci pentru o intrarede 0.45V afisajul o sa arate 000 Dar pentru 4.8 V nu o sa indice direct 1999 = la asta m-am referit mai susO puteti face tot cu divizor rezistiv , pastrand acelasi RefLO Scazand 4.8V - Ref LO o sa aveti : 4.35V = 1.999VCu o rezistenta de 1Ko la GND si una de 1.176Ko la intrare( valoare teoretica ) sortand din cateva rezistente de 1.2 Ko sigur gasiti una apropiata ca valoaresau un semireglabil multitura de 2.2 Ko

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator pisica matache

Se poate,trebuie insa inversoare intre fiecare iesire a 7107 si fiecare segment led.Inversor se poate face cu tranzistori bipolari,sau integrate,de ex CD4069,care contine 6 inversoare.

http://www.intersil.com/content/dam/Int ... fn3082.pdf

La fig 21,inlocuiesti bufferul cu integrate 4069,iar ledurile din afisorul catod comun,vin cu catodul la masa.

E totusi complicat,mai simplu e sa folosesti anod comun...

Link spre comentariu

Se poate,trebuie insa inversoare intre fiecare iesire a 7107 si fiecare segment led...

Si eu as fi interesat sa folosesc afisaje Catod Comun.Se poate posta o schema? Am ceva afisaje Catod Comun si as vrea sa le folosesc, chiar daca "complic" schema putin mai mult.Merg folosite CDB404E (6 inversoare intr-o capsula), am destule prin cutii/placi ?
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Se poate,trebuie insa inversoare intre fiecare iesire a 7107 si fiecare segment led...

Si eu as fi interesat sa folosesc afisaje Catod Comun.Se poate posta o schema? Am ceva afisaje Catod Comun si as vrea sa le folosesc, chiar daca "complic" schema putin mai mult.Merg folosite CDB404E (6 inversoare intr-o capsula), am destule prin cutii/placi ?
Merge orice inversor,deci si CDB404;intrarea unui inversor o legi la iesirea 7107,iesirea din inversor comanda segmentul corespunzator,printr-o rezistenta de limitare.Daca tot te pricepi la cablaje,poti concepe un modul,care sa contina doar inversoarele,conectat intre 7107 si afisoarele catod comun.Ca o paranteza,solutia cu inversoare,creste precizia masurarii.7107 nu se mai incalzeste,deci variatia de temperatura a capsulei nu afecteaza referinta de tensiune interna.Cu ani in urma,cand nu gaseai multimetre digitale,am facut unul cu batranul,acum,MMC7107,la care am folosit ca buffere MMC4066,parca...
Link spre comentariu

nu merge orice inversor, decat daca ai afisoare de curent mic. altfel trebuie inversoare "open collector". trebuie sn7405 sau echivalent

Se gaseste si 405 prin cutii/placi. Ai dreptate, este mai bun, am facut acum ani de zile un Vu-metru cu acerst C.I. (parca schema dintr-un Tehnium) si mergea super, nu se gaseau usor integrate "dedicate" pentru Vu-metre si daca gaseai aveau un pret ... :da

...Daca tot te pricepi la cablaje,poti concepe un modul,care sa contina doar inversoarele,conectat intre 7107 si afisoarele catod comun....

Am sa fac si un mic cablaj adaptor/modul pentru a putea folosi CDB-uri, am destule prin cutii/placi.Treaba este sa vad cum fac sa fie cat mai compact voltmetrul cu acest modul adaptor.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

nu merge orice inversor, decat daca ai afisoare de curent mic. altfel trebuie inversoare "open collector". trebuie sn7405 sau echivalent

7107 ''poate'' 5-8mA,pe iesire.De aceea ma refeream ca merge orice inversor.Logic daca vrei sa comanzi afisor de 100mA,vor trebui solutii adecvate...
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ce montaj trebuie facuta inaintea acestui voltmetru pentru a putea masura tensiunea din retea de 220v alternativ (dupa capul meu o punte si gata dar sigur nu e asa) si cum il alimentez ca practic masor alimentarea montajului ( ma gadesc ca e ceva gen ca si cum ai masura bateria interna a unui multimetru cu tatorii lui).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Teoretic ar trebui un redresor fara prag,cu operational,cum se foloseste in mai toate multimetrele.Practic,tensiunea masurata fiind mare,nu mai conteaza caderea de tensiune pe diode.Merge deci o punte redresoare,sau chiar o singura dioda,urmata de filtraj;se obtine tensiunea de varf a retelei,vreo 320V,cc,pentru 230V,efectiv.Apoi cu un divizor rezistiv,din 320V,obtii 230mV.Alimentarea voltmetrului o faci prin traf,asa ca nu e nici-o problema;de fapt exista o problema,pericolul de electrocutare.Voltmetru trebuie izolat,intr-o carcasa de plastic eventual.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări