Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru sau voltmetru cu ICL7107

iuly

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Sunt situatii cand nu ai disponibila decat o tensiune pozitiva;de ex un voltmetru auto,o sursa in comutatie etc.Atunci nu poti obtine tensiunea negativa,ca in cazul tau.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am si eu o problema cu un voltmetru cu ICL7107 cu care vreau sa masor pana la 20v, in loc de rezistenta de 1M am pus 100k, iar pe pini 35-36 am reglat din semireglabil 1V, asa scrie pe pagina, si totusi nu imi afiseaza cum afiseaza multimetrul, afiseaza foarte decalat pe multimetru am 14v pe voltmetru am 5, si urca foarte putin fata de multimetru, de exemplu pana urca la voltmetru 1v la multimetru urca 4-5v...masurand o sursa de tensiune reglanila.

Pun si linkul ca sa va faceti o idee ce ar putea fi.

Multumesc.

http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In locul rezistentei de 100k,pune una de 90K.Aceasta e valoarea corecta pt realizarea unui divizor rezistiv cu zece,impreuna cu rezistenta de 10K.Ambele rezistente trebuie sa aibe 1% toleranta,sau selectate cu ohmetru,din mai multe exemplare ,cu toleranta mai mare.Importante nu sunt valorile,ci raportul acestora;in locul lor poti folosi chiar un semireglabil de 100K,reglat sa obtii raportul de unu la noua.

Link spre comentariu

Am incercat tot nu merge, cand ajunge voltmetru la 5v sare direct ca si cand tensiunea este la aproape 20v si nu mai poate afisa, dar am pus o rezistenta de 100k si nu imi afiseaza cu o scala de 10mv, doar de 100mv, dar oricum sunt multumit ca afiseaza bine, nu voi avea de exemplu 12.54v voia avea doar 12.5v..Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Uitandu-ma mai bine pe schema pusa de tine,am mai vazut o greseala;pentru capatul de scala de 2V,mai exact 1999mV,rezistenta din pinul 28 trebuie sa fie conform datasheetului de 470K si nu 47K.47K se foloseste cand capatul de scala este 199,9mV.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare!Pe site-ul de gazduire de mai sus nu mai este imaginea in oglinda a cablajului. Atasez mai jos cablajul, dar nu stiu cum este in oglinda, sau normal? Intreb poate mai citeste cineva care l-a realizat ca sa stiu daca il intorc sau nu. Ms.

post-32876-139829425278_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sunt situatii cand nu ai disponibila decat o tensiune pozitiva;de ex un voltmetru auto,o sursa in comutatie etc.Atunci nu poti obtine tensiunea negativa,ca in cazul tau.

în datasheet e dată o schemă foarte simplă de generare a tensiunii negative necesare.și e folosită de toate m830-urile de pe pământ!!! :)
Link spre comentariu

... le-am încurcat de când mă știu între ele pe 7106 și 7107 :)ce pot să spun e că acum 16-18 ani, pe când nu era chiar așa ușor de găsit un 7107, și nici frat-su, un coleg s-a apucat să facă un multimetru ”de masă” cu el.schema a fost în parte preluată din Tehnium, în parte creată de el... habar n-am dacă a terminat-o sau nu între timp...însă atunci am citit prima oară un datasheet în engleză, și acolo se dădea schema aia de oscilator cu 4011 din care se preluau cei -5 volți necesari...aia mi-a cam rămas în cap... și am folosit-o ”din memorie” de vre-o 3-4 ori...

Link spre comentariu

ICL7106 nu necesita tensiune negativa , se alimenteaza intre V+ si V- ( pin 1 si pin 26 ) cu o singura tensiune de maxim 15 V ( tipic 9V - baterie ) , nu are pin GND ( pin 21 )acesta este backplane pentru afisaj LCD pentru care este conceput.La ICL 7107 cea mai simpla metoda ( ieftina ) pentru tensiunea negativa este cu CD 4049( folosind toate cele 6 inversoare ) sau cu vechiul , celebrul si arhicunoscutul 555O alta metoda ( mai buna ) dar putin mai scumpa este MAX 1044 sau ICL 7660 ( echivalente ) Eu personal ( la masina ) am folosit L165 ( ca in schema de mai jos ) cu stabilizarede +/- 5V pe fiecare ramura.post-38021-139829425574_thumb.png

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

iata cum am legat, nu inteleg unde este greseala. rezistenta este de 0,1 ohmi 10W

Propun:-masele amp. si voltm. se leaga la +sarcina (cele 2 7107 se alim. la +/-5V,fata de acesta masa)-In ampermetru la + alim-In voltmetru la -sursa (comuna cu - sarc.)Voltm. va indica cu minus !Astept confirmarea!
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am gasit un voltmetru cu 7107 realizat mai demult dupa schema publicata in revista Conex nr.1 parca ,care foloseste o singura tensiune de alimentare de 5V si referinta facuta cu LM385 de 1,2V .Nu stiu cum face si nici nu mi-am batut capul dar intre pinii 21-25-1 nu regasesc tensiune simetrica.Ma intrebam daca pot folosi schema pt realizarea ampermetrului de curent alternativ si cum se poate modifica schema pt a avea acea tensiune simetrica pt. a alimenta BM108,folosit la redresorul fara prag de pe intrare?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări