Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru sau voltmetru cu ICL7107

iuly

Postări Recomandate

Din moment ce numarul de mesaje nu aduce practic nici un avantaj pe forum,cel mai probabil a incercat doar sa-l ajute pe cel care a pus intrebarea,dar a ignorat anumite parti care erau esentiale si a iesit ce a iesit. Parerea meaSi ca sa fiu la subiect: in schema din datasheet,cu redresarea cu operational,tensiunea de intrare maxima este de 200mV?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca nu ma insel,majoritatea multimetrelor folosesc pentru redresare amplificatoare operationale,configurate ca redresoare fara prag,mono sau dubla alternanta;in felul asta se elimina nelinearitatea diodelor si se pot masura tensiuni alternative mici.Din cate stiu,acestea au nevoie de alimentare simetrica,fapt ce complica treaba.Ma intreb daca in cazul de fata,n-ar merge folosit un transformator ridicator,pe post de traductor de curent;la iesirea trafului ridicator s-ar conecta printr-o punte redresoare voltmetrul de cc,printr-un divizor rezistiv.Cu cat tensiunea de iesire va fi mai mare,cu atat caderea de tensiune pe diode ar fi mai nesemnificativa.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Masa unui multimetru cu 7106,nu coincide nici cu minusul nici cu plusul bateriei de 9V,e mentinuta de integrat la un potential mai mic cu vreo 3V fata de plusul bateriei....Chiar daca potentialul nu este mentinut exact la jumatate..alimentarea e simetrica.

Link spre comentariu

Va salut pt a nu deschide un alt topic sunt interesat de o schema cu 7107 pt ampermetru dar in curent alternativ ,am nevoie pt o-4A consumatorul fiind legat la 220V.

Deci in cazul asta integratul e alimentat printr-un traf,deci se poate folosi cu succes schema de mai sus...Oricum integratul nu se poate alimenta din aceelasi circuit in care se masoara si curentul,fara separare galvanica,deci se poate folosi cu succes redresarea cu operational (integratul si operationalul fiind alimentate de la o sursa asimetrica!)
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Alimentare simetrica foloseste si 7107,asa ca nu e nici-o problema...bM108 care era ampl.operational de precizie nu se mai gaseste,dar cred ca poti folosi orice operational,avand in vedere frecventa .

Link spre comentariu

Voltmetrul cu 7107 il am facut cu o singura alimentare de 5V ,acum voi fi conditionat sa fac si alimentarea voltmetrului tot simetrica ?Cat despre BM108 am sa caut prin piesele mai vechi unde aveam vreo 5 buc,produse deI.P.R.S.si nu cred ca asta are vreo problema.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Voltmetrul tau cu 7107 ,daca zici ca functioneaza cu o singura alimentare de 5V,inseamna ca ai undeva pe cablaj,un convertor care produce -5V.Acum vreo 15-20 ani mi-am facut un multimetru cu integratul asta;tensiunea negativa o obtineam parca cu un MMC4049,fara ea nu functioneaza.Daca ai dubii cauta datasheetul integratului.BM108 nu are nici-o problema,eu ma gandem ca nu ai asa ceva...

Link spre comentariu

Este modul gata facut l-am luat de la Craiova si parca in afara de 7805 nu mai are si altceva pe placa dar in ultima situatie il alimentez cu tensiune simetrica si termin povestea macar sa mearga .

Link spre comentariu

Asa am si eu multe voltmetre,care au pe placa doar un stabilizator de 5V. Intr-adevar mai au si alte piese,prin care s-ar putea obtine tensiunea negativa,insa toate sunt discrete (si putine)Unul din ele imi afiseaza chiar tensiunea cu care se alimenteaza

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări