Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru sau voltmetru cu ICL7107

iuly

Postări Recomandate

Dragi colegi, voi intelegeti ceva din asta?!

http://www.epsicom.com/pdf/pdfkitcolectie187.pdf

Am achizitionat recent un astfel de kit, dar nu-mi sunt clare urmatoarele:

-acest kit de voltmetru de la Epsicom necesita alimentare diferentiala +/-5V, care trebuie realizata separat(cu ICL7660 sau CD4049), sau nu?! Din cablaj si schema rezulta ca nu, din textul pe care cei de la Epsicom probabil ca l-au lipit copy-paste, rezulta ca ...da, trebuie realizat separat!

-dioda zenner furnizata in kit este de 2,4V, in schema e de 2V...

-R5 nu ar trebui sa fie 1 MΩ ?!

Multumesc pentru eventualele raspunsuri.

Link spre comentariu

Divizorul format din R5 si R6 permite extinderea domeniului de masura.
In functie de domeniul de masura dorit, ajustati valorile acestui divizor.
Cu valorile din schema si referinta fixata la 100 mV puteti masura tensiuni cuprinse in intervalul 0-20V.
Faptul ca dioda zenner are 2,4V nu va impiedica sa ajusati valoarea tensiunii de referinta, doar ca poate fi usor mai dificil.
Nu este nevoie de sursa de tensiune negativa.

Link spre comentariu

spitfire.Linkul pus nu arată nimic pe telefon.Chiar mă întreb ce schemă are,findcă am văzut la Epsicom varianta compactă alimentată la 5V.

Elison.N-am înțeles expresia pe care ai folosit-o:"doar că poate fi uşor mai dificil"...Dacă scriai "un pic mai dificil" sau "puțin mai dificil" cred că era mai ok."Uşor" şi "dificil" sunt chestii contrare...

Link spre comentariu
La 11.08.2023 la 10:46, Elison a spus:

Divizorul format din R5 si R6 permite extinderea domeniului de masura.
In functie de domeniul de masura dorit, ajustati valorile acestui divizor.
Cu valorile din schema si referinta fixata la 100 mV puteti masura tensiuni cuprinse in intervalul 0-20V.
Faptul ca dioda zenner are 2,4V nu va impiedica sa ajusati valoarea tensiunii de referinta, doar ca poate fi usor mai dificil.
Nu este nevoie de sursa de tensiune negativa.

Corect, cu precizarea ca pt. rezistorul R6 de 10 Kohm domeniul e 0-200V, pt 100 Kohm-0-20V, pt. 1 Mohm 0-2V, etc.

Kitul functioneaza corespunzator, pentru cei care intentioneaza sa-l cumpere recomand sa nu puna ICL7107 pe cele doua barete Augat, intra greu IC-ul in ele, un soclu simplu cu 40 pini e mai usor de utilizat, si permite testarea ulterioare a altor ICL-uri. Dioda zenner nu e termocompensata, mult mai bun ar fi un ICL8069(referinta de 1,2V termocompensata) in locul acestui zenner.Am pus numai rezistoare cu pelicula metalica 1% in locul rezistorilor furnizati impreuna cu kit-ul, nu are rost sa mai utilizezi in anul 2023 rezistori cu pelicula de carbon 5%, mai ales la un aparat de masura!!!

La fel condensatorii ceramici, doar cel de 100pF era ok, restul balarii. Mai bun e un MKP Wima din anii `80.

20230812_215112.jpg

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări