Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru sau voltmetru cu ICL7107

iuly

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Din pacate, NU.Si kiturile cu 7107 de la A......a care sunt cu masa comuna se pot folosi ca voltmetre alimentate din aceeasi sursa, dar ca ampermetre refuza sa functioneze.Trebuie alimentat separat.Singurul care merge ca ampermetru este batranul C520D.LE Acum am vazut ca a raspuns si Dr.L :Cred ca omul se referea la problema masei flotante, nu la sensibilitatea pe intrare.Sau cel putin asa am inteles eu intrebarea.

Link spre comentariu

din pacate , ampermetrul este deja gata construit si este "pilotat" de ICL7107; asta e : daca nu m-am informat inainte il voi folosi in alta aplicatie sau ii voi face alimentare separata :bataie .

Link spre comentariu

Voltmetru ICL7107 in format Eagle 4.13 si in format PDF . In prima arhiva este varianta cu ICL7107R si afisaj cu leduri pe verticala. Pentru cei ce nu au un ICL7107R, pot folosi un ICL7107 la care vor trebui sa indoaie pinii in sens invers. In a doua arhiva este varianta ICL7107 si afisaj cu leduri pe orizontala. Pentru alimentare nu trebuie tensiune diferentiala.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca se folosesc doua diode inseriate,s-a dus naibii stabilitatea voltmetrului.Caderea de tensiune pe o dioda cu siliciu,creste cu cca 2mV,la scaderea temperaturii cu un grad.Fiind doua,se modifica tensiunea de referinta cu cca 4mV/grdC.Pentru cresterea preciziei,producatorul chiar recomanda buffere pt comanda afisoarelor,ca integratul sa nu se incalzeasca,afectand stabilitatea referintei interne.

Si inca ceva,daca se foloseste o referinta de tensiune externa,ca in cazul de fata,nu-si mai are rostul tensiunea negativa.

http://www.intersil.com/content/dam/Int ... fn3082.pdf Fig16

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca tot am achizitionat 20 buc MMC7107, m-am hotarat sa fac acest voltmetru dupa schema postata de colegul @briobrit aici viewtopic.php?p=1158812#p1158812

Voltmetrul functioneaza impecabil, mult mai precis decat unul cu AVR sau PIC, parerea mea, avand in vedere pretul integratului si al componentelor necesare.

Cateva poze ale montajului realizat:

post-17385-139829586467_thumb.jpg

post-17385-139829586481_thumb.jpg

post-17385-139829586493_thumb.jpg

post-17385-139829586506_thumb.jpg

post-17385-139829586517_thumb.jpg

Link spre comentariu

Recomand si eu cu incredere schema si cablajul asa cum sunt ( de preferat cel facut de colegul GeoMar ca are mai multe modele de semireglabil, de preferat e multitura ca poti sa reglezi mai fin), am 6 bucati executate care merg brici , daca se folosesc si piese mai bune se mentin rezultatele pe termen mai lung fara calibrari asa dese .... o singura rugaminte am sa puneti un ciot de radiator sub stabilizatorul ala de 5 volti, in cazul in care e folosit perioade mai mari de timp , nu se incinge dar de ce sa crape aiurea ca nu am incredere in piesele astea de sunt acum pe piata

Link spre comentariu

.... o singura rugaminte am sa puneti un ciot de radiator sub stabilizatorul ala de 5 volti, in cazul in care e folosit perioade mai mari de timp , nu se incinge dar de ce sa crape aiurea ca nu am incredere in piesele astea de sunt acum pe piata

Am sa pun si un mic radiator, momentan l-am realizat/testat sa vad cum functioneaza. :da

Daca tot mi-am redesenat cablajul (ca sa pot face modificari), asa cum ai zis si tu, primul digit cam sta degeaba.

Eu am ales ca sa masoare pana la 200v, deci cu siguranta nu o sa se aprinda acel digit.

Ma gandesc sa refac conexiunile la ceilalti 3 digiti, mai in fata cu un digit, iar ultimul digit sa afiseze U sau I, selectabil cu un jumper in functie de cum este folosit montajul, ca voltmetru sau ampermetru.

Link spre comentariu

eu aveam in cap sa fac un digit sa arate cerculetul de la grade Celsius :da pentru statie

Eu am reusit sa modific partea cu digiti, asa ca ultimul digit poate afisa "U" sau "A", in functie de cum este folosit montajul, voltmetru sau ampermetru.

Asa nu mai am primul digit care sta degeaba. Este suficienta si uzuala masurarea pana la 99,9 (V sau A).

post-17385-139829587753_thumb.jpg

Afisarea se poate selecta destul de usor, sunt necesare doar 1-2 punti de fludor.

Pentru a putea afisa "U" pe ultimul digit, se face o punte de fludor (ca in poza, zona roz) care include si acel traseu dintre cele 2 paduri

post-17385-139829587775_thumb.jpg

Pentru a putea afisa "A" pe ultimul digit, se fac doua punti de fludor (ca in poza, zonele roz)

post-17385-139829587794_thumb.jpg

Urmeaza sa fac alt montaj, cu modificarile efectuate pentru afisare "U" sau "A", pentru testare-folosire intr-o sursa.

Link spre comentariu

eu aveam in cap sa fac un digit sa arate cerculetul de la grade Celsius :da pentru statie

Rotesti ultimul digit cu 180 grade. Punctul zecimal devine cerculetul iar "C"-ul stii tu sa-l faci.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări