Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor ADC si PWM cod bascom!

Cilibiu

Postări Recomandate

Am inceput sa cunosc cat de cat bascomul, pana acum nu am trecut mai departe de afisarile pe led segment!Acum am facut rost de un LCD, toate bune si frumoase, lam configurat, imi afiseaza ce vreau, ma refer la cuvinte simple!La ce vreau eu sal folosesc "montajul" este la o sursa reglabila de tensiune cu afisaj voltaj!Eu am un proiect de pe forum, cu voltmetru pe segmente led!Am cam priceput cat de cat cum se foloseste ADC-ul dar nu sunt totusi lamurit 100%.Am inteles ca intra semnal analogic si il transforma in digital pentru afisare.Eu vreau sa fac total opusul, adik DAC dar nu vad ca sa aibe atmelu asa ceva!de ex: la atmel pun 2 butoane push, UP si DOWN. Pe LCD imi apare voltajul in timp real, iar cand apas UP sa imi creasca voltajul si down sa mil coboare , cu treceri din 100mV in 100mV!Ma gandesc sa folosesc un voltage adjust!Iar pinul de ajustare sal leg la atmel, dar ma gandesc ca imi trebuie semnal analogic la iesirea atmelului ca sa pot controla adjustarea tensiuni.Acum sa ma lumuriti voi daca se poate asa ceva sau nu!A doua varianta este folosirea PWM, mia venit in minte de la controlul motoarelor de CC prin PWM, acum nu stiu daca pot folosi asta si la un voltage adjust!Iar in treaba cu PWM nu stiu cum sa creez semnalul, am tot rascolit helpul bascomului dar nu gasesc nimik!Poate voi ma puteti ajuta!Partea de citire a tensiuni si afisaj o stiu cat de cat, urmeaza sa fac ceva simulari!Dar cu partea devoltage adjust, habar nu am cum sa fac!Sau daca stiti voi alte metode de voltage adjust cu atmega si afisaj LCD ar fi si mai bine!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

5

• yo6pir

2

• Liviu M

1

• nico_2010

1

Top autori în acest subiect

Daca la sursa modifici tensiunea la iesire cu rezistente (potentiometri), atunci poti sa folosesti potentiometri spi.

Un exemplu de la uChip, da' precis gasesti si altii cu gogu.

Link spre comentariu

Cilibiu, uite aici exact ce iti doresti sa faci si corespunde descrierii tale. O schema de sursa de laborator construita cu Atmega8, care face exact conversie inversa digital-to-analog cu retea R2R. Daca te intereseaza am si cablajul si softurile.

Link spre comentariu

Proiectul nu este al meu, subliniez de la inceput. Nu este construit in BASCOM (si mie-mi place mult Bascomul, HI!) dar ai toate datele si fisierul hex pentru diferite setari. Am pus fisierele excat asa cum le-am preluat si eu de pe site-ul respectiv, pe care din pacate nu mai stiu unde era.

Sper sa-ti mearga bine si sa fii multumit de acest proiect. Voi face si eu acest proiect dar ceva mai incolo. Pana atunci succes tie!

P.S. Revin site-ul este: http://www.tuxgraphics.org/electronics/

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Salut. Revin cu o problema!

Am facut urmatorul cod:

$regfile = "m8def.DAT"$crystal = 8000000$baud = 19200                                               ' use baud rate$hwstack = 32                                               ' default use 32 for the hardware stack$swstack = 10                                               ' default use 10 for the SW stack$framesize = 40Dim W As WordConfig Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Up , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1Pwm1a = 100Pwm1b = 200End
Iar in simulare, pe iesirea T1 nu am nimik, am 0, insa pe OC1A si OC1B am semnal dreptunghiular!

Unde trebuie sa ma leg cu circuitul meu??? eu stiam ca la T1, dar in simulari este diferit!

Si daca se poate sa imi dati valori pentru o anumita frecventa, ca sas tiu si eu cum sa calculez frecventa de iesire in functie de valoarea scrisa!

Multumesc tuturor!

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator alxxx

Am inceput sa cunosc cat de cat bascomul, pana acum nu am trecut mai departe de afisarile pe led segment!Acum am facut rost de un LCD, toate bune si frumoase, lam configurat, imi afiseaza ce vreau, ma refer la cuvinte simple!La ce vreau eu sal folosesc "montajul" este la o sursa reglabila de tensiune cu afisaj voltaj!Eu am un proiect de pe forum, cu voltmetru pe segmente led!Am cam priceput cat de cat cum se foloseste ADC-ul dar nu sunt totusi lamurit 100%.Am inteles ca intra semnal analogic si il transforma in digital pentru afisare.Eu vreau sa fac total opusul, adik DAC dar nu vad ca sa aibe atmelu asa ceva!de ex: la atmel pun 2 butoane push, UP si DOWN. Pe LCD imi apare voltajul in timp real, iar cand apas UP sa imi creasca voltajul si down sa mil coboare , cu treceri din 100mV in 100mV!Ma gandesc sa folosesc un voltage adjust!Iar pinul de ajustare sal leg la atmel, dar ma gandesc ca imi trebuie semnal analogic la iesirea atmelului ca sa pot controla adjustarea tensiuni.Acum sa ma lumuriti voi daca se poate asa ceva sau nu!A doua varianta este folosirea PWM, mia venit in minte de la controlul motoarelor de CC prin PWM, acum nu stiu daca pot folosi asta si la un voltage adjust!Iar in treaba cu PWM nu stiu cum sa creez semnalul, am tot rascolit helpul bascomului dar nu gasesc nimik!Poate voi ma puteti ajuta!Partea de citire a tensiuni si afisaj o stiu cat de cat, urmeaza sa fac ceva simulari!Dar cu partea devoltage adjust, habar nu am cum sa fac!Sau daca stiti voi alte metode de voltage adjust cu atmega si afisaj LCD ar fi si mai bine!

Puisor...dupa cum scrii , cred ca esti ori retard, ori in clasa a 2-a. La inceput am crezut ca te-ai grabit si este acceptabil...dar citind mai departe, deja mi s-a facut sila. La ce mama draq trebuie sa pui semn de exclamare dupa fiecare fraza??? (!!!!!!!) Ori esti dintre cei care nu au trecut bacul ( doar au trecut cu BACUL la bulgari) Tie nu ti-e sila de tine?Da-o-n masa de treaba, mai pune draq si tu mana pe gramatica, ca nu se stie in viata de ce te lovesti (sau poate te loveste vreun tren, ca la bariere tot cu semnul exclamarii sunt avertismentele :rade: ).Bye.
Link spre comentariu

Pe langa faptul ca ai doar 4 posturi, ingnor cele spuse de tine, totusi treaba cu semnul exclamari este un tic mai ciudat (mia intrat din reflex, stiu cu "mia" se scrie mi-a) dar asa sa te enervez. treaba cu bacul....nici nu am ajuns pana acolo, treaba cu gramatica..... logic daca nu am facut liceul nu sunt asa "destept ca tine" ca sa fiu OFFTOPIC in topicul asta!!Daca ai ceva de zis, spune ce ai de spus dar sa fi ONTOPIC, nu faci comenturi gen ....gramatica....etc. Ai ceva sa imi spui, zimi pe PM (oricum le ignor), nu mai umple topicurile cu postari OFFTOPIC, nuti place gramatica mea, nu posta, nu citi, valea de pe ELFORUM deoarece nu sunt singurul care are greseli de ortografie sau un tic cu anumite semne, de ex, alti nu pun "." niciodata, sau nu scriu cu litera mare.Vai de capul tau cand oi citi mai multe topicuri pe elforum , mie ca zbori in 2 zile daca mai faci postari dastea nasoale! :aut: Ce sa mai zic ca daca erai un om cunvincios, ma corectai , dar OMENESTE , nu cum faci tu!Si tot nu am inteles ce cauta unul ca tine pe ELFORUM??????????????????????Sa descarci scheme, atashamente si sa faci comenturi proaste, ca doar asa face un baiat "DESTEPT" :daL.E ce sa mai zic de numele de USER " alexxx" de aici rezulta ca esti>>>> balbait? sau ti sa blocat tasta "x" cand tiai facut contul pe ELFORUM?????? :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări