Vizitator nevarmaind Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Buna ziua!Stiu ca e un subiect care s a mai discutat, dar raspunsurile nu au fost concludente. Cel putin pentru mine.Problema e urmatoarea: datorita muncii mele am nevoie de o lampa pentru camera obscura.Adica lumina rosie sau verde.Am mai incercat diverse improvizatii, plastice, etc.In final am ajuns la leduri.Si de aici mi am prins urechile rau de tot.Am gasit tot prin forumuri diverse scheme de alimentare leduri la 220V.Am si construit citeva.Rezultatul? Pai ledurile se aprind foarte slab sau deloc.Dupa alte navigari, alte incercari, am am ajuns la o combinatie cam asa: doua leduri mari ( lupa de 1cm ) legate in paralel, in antiparalel cu ele un led "normal", si tot montajul asta in serie cu o rezistenta de 47k. banuiesc de 0,25W . E micuta.Montaj, care, din probele mele a functionat si 12 ore, si inca functioneaza...Doar ca: 1 rezistenta se incinge foarte tare (frige la mina, la testul cu stropit ceva lichid, nu sfiriie, tot de pe aici am invatat despre el...) si partea externa s a "maronit" ; 2 cele 2 leduri mari de 1cm (doar alea ma intereseaza, celalalt l am pus antiparalel pentru ceva in legatura cu contracurentii, sau p acolo....) se aprind unu mai tare, unu mai slab, dar nici cel tare nu se compara la intensitate cu un led "frate" aprins direct la o baterie de 3V cu lithium.Solutii??? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Pentru scopul dvs. (camera obscura) este total neindicata (si inutila) alimentareadirect de la retea. Pe forum sunt zeci (daca nu sute) de scheme care s-arpreta acestui scop. Cautati aici una pe masura experientei reduse pe care o aveti :viewforum.php?f=209Sau aici chiar si aici (gasiti multe aplicatii ale LED-urilor in domeniul auto,cu alimentare la o tensiune nepericuloasa de 12 V :viewforum.php?f=21Un sfat : uitati rapid si definitiv de "testul" stropirii cu lichid ! Curentul electric si lichidele n-au facut niciodata casa buna impreuna,mai ales daca sursa de tensiune este reteua monofazata !Iar in acea camera obscura se manipuleaza "la greu" solutii lichide, nu-i asa ? Link spre comentariu
Vizitator nevarmaind Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 In primul rind vreau sa va multumesc fiindca mi ati raspuns asa repede.Nu cred ca e total contraindicat si neproductiv, din contra.Momentan ma chinui cu niste becuri clasice "inchise" in niste cutii de tabla si cu filtre improvizate din hirtii rosii.Daca vreti va invit sa vedeti exact conditiile de developare. E vorba de o camera obscura de radiologie.Asa ca niste leduri, cu care deja am facut proba, alimentate la 220v ar fi mult mai bune.In legatura cu stropirea cu lichid, n am facut o direct, ci imediat dupa ce am scos montajul de sub tensiune, si doar o picatura. Asta asa, ca test, nu ca obicei.Si nu, nu se mai manipuleaza lichide la greu, exista o masina de developat automata.Oricum, alte solutii? Ceea ce am gasit pe referinte se refereau la inlocuirea becurilor cu leduri pentru iluminatul clasic.Stima Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Ieftin si acceptabil ca intensitate luminoasa ar fi sa cumperi o sursa in comutatie de 12V si din ea sa alimentezi trei LED-uri de 10mm (rosii) inseriate impreuna cu un rezistor de 100...150 ohmi la 1/2W. Asa cum a precizat si cristian_draghiescu in incaperea respectiva manipulezi si substante lichide si este mult mai sigur asa. In loc de sursa in comutatie poti utiliza si un incarcator de telefon de la care sa alimentezi LED-urile conectate in paralel, fiecare inseriat inainte cu un rezistor (calculat in functie de tensiunea eliberata de incarcator). Link spre comentariu
Vizitator nevarmaind Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 MUltumesc tare mult pentru al 2 lea raspuns.Deja reusisem sa fac un astfel de montaj dintr un incarcator de telefon, dar, inca o data subliniez ca vreau sa fie un montaj alimentat direct la 220v. Sper sa fie si alte solutii.Exista si alte pareri?Stima Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 vreau sa fie un montaj alimentat direct la 220v ...imagineaza-ti ca incarcatorul e un stecher putin mai mare (cam asa si seamana)... il alimentezi la 220Vca. Link spre comentariu
Vizitator nevarmaind Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Da, e o varianta, totusi nu vreau s o aplic, poate fiindca am inteles ca aceste "chargere" sint proiectate sa functioneze in sarcina citeva ore.... La ceea ce vreau eu poate am nevoie sa functioneze mai multe zile la rind. Si sa nu "crape" taman cind imi trebe mai tare. Pe unde am mai lucrat am mai lasat o lampa cu bec si un plastic rosu si merge de citiva ani cam non stop. Dezavantajul e ca daca se arde becul ala va fi cam greu de schimbat, fiindca acea cutie e cam prea bine lipita... Pe de alta parte, daca reusesc sa gasesc o schema de leduri la 220 de v, o sa fac eu un montaj in asa fel incit fiecare piesa sa fie pusa intr un soclu, adica instant de schimbat, si o sa am piesele in sertar... S a ars ceva, pac, schimb, continui.... O zi cit mai buna tuturor! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Pentru alimentarea unui led normal (mic) direct la 220V exista o metoda simpla si fiabila:Led-ul se leaga in serie cu un condensator de 0.15uF/400V care asigura un curent de vreo 15mA. In paralel cu led-ul se conecteaza o dioda 1N4007 dar invers, anodul diodei la catodul led-ului si viceversa. Se baga direct in priza In functie de curentul necesar led-urilor mari sau de alt tip, se modifica valoarea condensatorului. Reactanta capacitiva a acestuia Xc = 1/ (2 x 3.14 x f x C) trebuie sa ia o valoare potrivita pentru a determina aparitia curentului de care avem nevoie, avand in vedere valoarea tensiunii de retea. Link spre comentariu
Vizitator nevarmaind Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Pentru +_Florin_+ , asta e raspunsul care l asteptam. Sau macar o parte a lui.Te rog frumos sa ma ajuti inca putin.Imi poti da citeva scheme? Cu 4 si cu 8 leduri ?Te rog frumos de tot, si o sa ti fac radiografii (daca Doamne fereste!) ai avea nevoieMultumesc tare mult Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Aici gasesti o gramada de raspunsuri http://www.google.ro/#hl=ro&source=hp&b ... 1b13479064 Link spre comentariu
Vizitator nevarmaind Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Pentru remus68 tare mult ca mi ai reamintit de google.Daca erai un pic atent ai fi citit in primul post ca deja am incercat niste scheme de pe net. Specific: cea cu 6 leduri in serie si cea cu 8 legate 2 cite 2 si in antiparalel. NU SE APRIND DECIT FOARTE SLAB.Te rog frumos, daca ai un raspuns clar sa l postezi. Eu sint la un nivel de sub incepator, asa ca m ar ajuta mult o schema facuta "ca pentru prosti" si despre care sa stii sigur ca functioneaza.Multumesc inca o data Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 DA, asta e raspunsul care l asteptam.Imi poti da citeva scheme? Cu 4 si cu 8 leduri ?Am vazut ca ti-a placut ideea cu un condensator inseriat; unde te-am trimis sa te uiti vedeai si aceasta pagina http://www.azp.ro/scheme-electronice/au ... 0v-ca.htmlPoti conecta LEDurile in serie, utilizind cite o dioda antiparalel cu fiecare LED, asa cum vezi in figura din stinga-sus din acest link.cea cu 6 leduri in serie si cea cu 8 legate 2 cite 2 si in antiparalel. NU SE APRIND DECIT FOARTE SLABDaca sint cu rezistenta in serie vei micsora putin rezistenta si daca sint in serie cu condensator mai montezi condensatoare in paralel (cu capacitate de 1/10...1/2 din cea originala din schema) - asa va creste curentul prin circuit, implicit si intensitatea luminoasa. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Eu am inteles ca doriti sa realizati iluminatul cu LED mai mult din necesitate decat din pasiune. Va recomand spoturile cu alimentare directa la 220 V, au gradul de protectie IP54, se gasesc inclusiv in culorile rosu si verde, au durata de functionare de zeci de mii de ore si cu o gama larga de socluri (E27/E26/E17/E14/E12/GU10). Daca totusi doriti sa-l construiti dvs., va recomand si eu oricare dintre solutiile postate mai sus de catre colegi, sau schema usor modificata fata de cea indicata de dl. +_Florin_+ si pe care am gasit-o pe prima pagina a cautarii cu Google... dl. remus68 stia bine ce zice... L.E. Scuze, dle Remus, pentru repetarea practic a schemei dvs., am postat fara sa verific precedentele mesaje... Link spre comentariu
leoncris Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Lasa montajele,LEDurile si alte...Daca vrei iti dau un bec cu lumina rece , culoare rosie care o sa te tina vreo 10 ani.Daca esti interesat da'mi PM. Link spre comentariu
Vizitator nevarmaind Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Pentru remus68 Cred ca nu m am facut inteles foarte clar.La nivelul meu imi trebuie o schema "ca la prosti" prin care sa aprind intre 4 si 8 leduri direct de la priza.Am incercat 2 scheme care apar prin linkurile trimise de tine.NU functioneaza si n am idee ce sa le facle voi atasa Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum