Sharky Postat Februarie 26, 2011 Partajează Postat Februarie 26, 2011 Dupa lupte seculare care au durat in total cateva zile bune, cu pauze mari intre ele postez proiectul. Difuzoarele folosite sunt pa800k, din seria cu Fs sus la ~70Hz si pct-ul din seria veche, cel cu capac pe spate si Re=5ohmi.Variantele din alte serii vor suna putin diferit.Catalogul si alte discutii despre pa800k se gasesc aici.viewtopic.php?p=465951#p465951Atasat gasiti dimensiunile cutiei si a tubului, graficul si alte aspecte sunt orientative, nu va luati dupa ele prea mult.filtru.gif[/attachment]Difuzoarele se leaga in faza, adica plusul de la pct la vine legat direct la condensator, iar minusul la masa montajului. Cele doua grafice atasate sunt raspunsurile ELECTRICE ale filtrelor sunt cu si fara condul de 1u. Voi posta masuratori ceva mai incolo.[attachment=1]filtru-rasp.gif[/attachment][attachment=0]filtru-rasp2.gif[/attachment]Alt proiect reflex cu aceste difuzoare se gaseste aici:viewtopic.php?f=4&t=53224&hilit=pa800&start=75Revin cu alte aspecte (filtru, masuratori, poze) mai tarziu.Astept observatii, sugestii de imbunatatire.Nu ma intrebati de ce sunt asa, cutiile si difuzoarele au fost luate de a gata SH de catre un prieten, eu doar am facut filtrul si sunt destul de multumit de ce a iesit mai ales tinand cont de pretul final. Altfel nu avea rost sa postez ce am facut. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 26, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2011 MAsuratori: http://dl.dropbox.com/u/13402925/pa800% ... -forum.zip Se vizualizeaza cu holm: http://www.holmacoustics.com/holmimpulse.php To be continued, cand am vreme. Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 20, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2011 Alt aspect legat de pct300:Modelul folosit este cel cu capac, asa cum am scris mai devreme, iar piesa polara este "plina", nu este gaurita. Materialul fonoabsorbant de sub calota este lipit direct pe piesa polara si are cam 2-3mm grosime.Boxa este deja de ceva vreme in folosinta. Alte observatii:Camera in care este folosita si amplasamentul boxelor favorizeaza joasele. Am observat ca mutate in alte camere basul devine mai timid. Link spre comentariu
CBI Postat Mai 29, 2011 Partajează Postat Mai 29, 2011 in completare(f succint,doar o varianta practica testata,nu o sa fie un proiect documentat) cu ajutorul lui sharky a fost optimizata o pereche de boxe bas reflex cu pa800k si pct300(deja traforate de altcineva) dimensiunile exterioare L 25 x I 47 X A 32 cm(~27L volum fizic din care se scad diverse ~1,5-2L).Tubul este plasat pe spate si acordul este la ~52hz(asa a venit de la primul proprietar).Filtrul original(cel de mai demult,LR@2,7k, de pe celalalt forum) a fost schimbat cu unul nou mai adecvat cerintelor.Nu elaborez, dar as recomanda incepatorilor sa nu-l mai foloseasca pt aceasta varianta de pa800k la auditii in casa impedanta pe liber a difurilor wofer , tweter si in cutie raspunsurile pe liber(woferul prin masurari farfield combinate cu cele nearfield) woferul are o caracteristica crescatoare cu frecv,incinta fiind si putin subacordata iar la tw se obs eficienta ridicata pe inaltele joase taierea acustica a iesit un LR4@1700hz,nefiind loc prea mult de incercari datorita woferului care are breakupul la 2600hz iar tweterul fs la 1160hz basul jos nu se poate scoate mai mult in evidenta pt ca micsorand si mai mult eficienta totala se umfla zona de pe la 200hz.Daca cineva le va folosi cu subwofer se poate reduce nivelul de bafle step,crescand spl-ul pe medii si inalte cu 2-3db impedanta electrica nu are caderi periculoase,chiar din contra,nu ar trebui sa puna pbme vreunui amplificator pe tranzistoare,faza electrica mentinandu-se in +/-45 grade iar minimul fiind de 6,8ohmi la ~180hz functiile de transfer electrice si bineinteles ,schema filtrului impresiile ar fi ca sunetul este echilibrat,apropiate usor de perete cu castigul oferit de camera avand bas bunicel(dar fara pretentii de zbarnait termopanele ) Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 29, 2011 Autor Partajează Postat Mai 29, 2011 Daca tot m-ai deconspirat pun si masuratorile. http://dl.dropbox.com/u/13402925/arpi%2 ... %20pct.zip Difuzoarele sunt PA800k cu fs sus si pct300 din locul cu capac de plastic pe spate. Nu am de gand sa il desfac sa vad daca are sau nu gaura in piesa polara, dar din moment ce impedanta si raspunsul arata ca si cel fara gaura in piesa ma gandesc ca e acelasi. Schema tot aia a ramas, modificarile sunt minore. Vezi doar ca volumul e cam de 23L intern brut si vreo 20-21L real, dar nu-s prea curios sa masor exact. Probabil o sa fie 20 dupa ce o sa inlocuiesc gaozul cu unu mai mare. Cu basul e si nu e cum spui tu. Comparativ cu alte boxe da, are lipsuri, dar pt o camera mica, sau netratata in care boxa se amplaseaza intr-un mod avantajos dpdv al basului raspunsul e ok. A se vedea ultimul grafic din masuratori. Eu zic ca am bas destul acolo. Evident ca se poate mai bine, dar sa tinem cont ca in total au costat 700lei cu tot cu transport si modificari. viewtopic.php?p=747004#p747004 . Plus ca au ceva spl si tin lejer 150-200w pe termen lung. Impedanta ramane sa o masor, ca sa nu o avem numai simulata. DAr mai mult ca sigur nu are cum sa scada avand in vedere valorile folosite. Boxa am cumparat-o pt un tovaras care da destul de des chefuri, dar vrea si ceva pretabil pt casa, asa ca asta mi s-a parut cel mai bun compromis intre boxe de casa si boxe de scandal. Link spre comentariu
CBI Postat Mai 29, 2011 Partajează Postat Mai 29, 2011 dar am zis ca au bas bunicel,nu e de ajuns ,ce vrei sa zic ,ca se apropie de scanspeak... fiecare cu pretentiile lui si credintele lui.Sunt optiuni si optiuni.Eu nu mai am nimic de adaugat.Las parerile urechiometrice la latitudinea fiecaruia ca iar deviem Link spre comentariu
[i_unit] Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Eu am impresia ca s-a gresit ceva la masuratori. Am extras aici un grafic (din masuratorile lui Sharky) pentru pct300 la 0 grade si la 30 grade, par mult prea apropiate si cu o cadere foarte mica pe inalte, nerealista chiar, de circa 2db. Difractia inca joaca un rol chiar si la wg montat flush, lucru care, iar, nu se observa. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 31, 2011 Autor Partajează Postat Mai 31, 2011 Is nedormit astazi si poate de aia nu inteleg.Spune-mi ce "nu pusca".Zi-mi exact numarul masuratorii sa il vad si eu despre ce e vorba. Eventual refac si vedem ce iese. Link spre comentariu
[i_unit] Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Ultima arhiva pusa de tine, pct300 on-axis fata de pct300 la 30 de grade, ambele fara filtru. Seamana prea mult intre ele, nu se simte efectul baffle-ului (2-3-4khz), nu scade prea mult la 10khz. Oriunde vezi masuratori la tw in general, sau cu waveguide, sau cu horn, nu scade doar 2 db la 10khz, la 30 de grade. Pare ca nu ai invartit de boxa la 30 grade, ci de microfon. Cam asa iese. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 31, 2011 Autor Partajează Postat Mai 31, 2011 mai mult ca sigur ca microfonul a stat fix deoarece n-am avut stativ.O sa refac masuratoarea cu pct-ul. Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 5, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2011 Da, ionut, ai dreptate. Acelea oricum au fost primele masuratori, am si uitat ca au ramas pe acolo.O sa le refac intr-un weekend cand stau pe acasa, sau imi gasesc timp.Anyway, ce e important is alea cu OK la inceput. Alea mi se par ca suna bine.Am fost w-endul asta la un gratar tzapan unde am birjarit boxele bine de tot in aer liber cu un phonic max2500. N-au nici pe dracu, le place puterea. Filtrul folosit e cel din schema, rezistenta de 8ohmi (4 rezistente de 2 ohmi inseriate, recuperate de pe filtrul anterior) stau complet reci. Am mai pus cu un bec cu halogen 12V 20W in serie cu sectiunea de inalte a filtrului. Ma gandesc ca ar fi fost mai bun unul de 25-30W ca asta prea se aprindea, desi ampliful nu era in clip, dar toata miscarea a fost pe nepregatite si am pus ce bec am avut la indemana.Incintele au un port de 50mm care n-a fost cand sa il schimb si pufaia aerul de-l simteai de la 1m. Cursa basului era cam maricica, dar banuiesc ca o sa mai scada o data ce pun un port mai mare. Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 10, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2011 Reconfigurare filtru pt putere mare:Din cele 4 rezistente de 2ohmi care formeaza rezistenta de 8ohmi se renunta la una si se inlocuieste cu un bec de 24V 20w. LA rece rezistente e tot cam aceeasi, dar protejeaza "la cald".Tuburile au fost marite. Cel initial era de 50mm si 50m adancime, actual sunt 2 de 67mm x 200mm adancime. Calculat ar iesi un acordaj de 60Hz, dar impreuna cu fonoabsorbantul si probabil alte efecte acordajul scade in jur de 54, pe masurate. Diferente:Rele: Iese ceva galagie prin porturi (noroc ca-s pe spate)bune: aerul nu mai pufaie nici la 400w iar spl-ul e simtitor mai mare pe bas la putere mare.De coborat coboara suficient pt o petrecere sau pt oameni nepretentiosi. Cu un amplasament gandit care sa extinda raspunsul iese un bas ok, dar cine stie simte ca ceva lipseste.Ca putere n-as recomanda mai mult de 200w curati pentru acest proiect.Ca sa fiu mai explicit:Boxa in combinatie cu acest filtru e o boxa cu spl redus in mod voit din care iese bas satisfacator. Cand dai cu sute de W membrana flutura cam tare (peste 8mm pe sens) si o poti plezni cu unele melodii suparate daca nu esti atent. Daca filtrezi semnalul la 50-60Hz renunti la o buna parte din bas in favoarea mediilor. Practic atenuezi mediile din filtru ca apoi sa le dai mai tare din amplif.In cazul asta mai bine se foloseste alt filtru cu mai multe medii, care o sa il postez ceva mai incolo. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 19, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2011 Repostez filtrul si raspunsul electric al filtrului.Restul de atasamente raman valabile. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2011 si foaia de catalog a lui pa800k Spec PA-800K 8 Ohm (F01010800701PAA).pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum