Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare LED-uri in tensiune negativa

valytzu1207

Postări Recomandate

Salut,In primul rand as vrea sa va spun ca sunt cam incepator in ale electronicii...M-am apucat sa imi fac o statie cu 4 TDA7294, puse pe o iesire a trafului de 2x25Vca, iar cealalta iesire de 2x15Vac am stabilizat-o la 2x13Vcc si o folosesc la celelalte montaje necesare amplificatorului. Printre aceste montaje se numara 8 vumetre puse pe partea de + 12V, iar pe partea de -12V am zis sa pun afisajul cu LED-uri care arata ce intrare audio este folosita (asta ca sa am consum cat de cat echilibrat intre + si - ). Deocamdata pe partea pozitiva am asa: 8 vumetre cu LM3914, 3xCD4066, 2xCD4017, 3xLM555, un RX-2 si un modulator FM folosit pe post de player mp3. Pe partea negativa am decat 2 ventilatoare, iar cu alimentare din ambele tensiuni am vreo 8 circuite 5532.Comanda pentru indicarea intrarii audio corespunzatoare o primesc de la un CD4017, pus in tensiune pozitiva. Acum, eu trebuie sa alimentez LED-urile cu masa, ele fiind puse cu catodul la minus si anodul la masa ca sa functioneze. Am incercat eu sa desenez o schema, dar nu stiu ce a iesit si cat de bine merge. Prima data am testat-o practic cu alte valori ale rezistentelor si pe urma am desenat-o. Practic, daca puneam o rezistenta de 470ohmi pe baza primului tranzistor, cand ii dadeam tensiune se aprindea LED-ul pentru o fractiune de secunda si se stingea. Pe urma am pus una de 6.2K si mergea LED-ul, dar nu stiu daca functiona montajul corect, avand in vedere ca schema e intre cele doua tensiuni... In schema desenata am pus total alte valori, dupa cum am crezut ca e bine. In loc de iesirea unui CD4017, in schema am pus un buton push. Nu am gasit CD4017 in librarie...Ma ajutati, va rog, cu o schema buna, sau macar sa imi spuneti ce sa modific la a mea, daca e cazul?Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valytzu1207

4

• miron1947

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Pai vreau sa alimentez perechile alea de LED-uri de la tensiunea negativa

Dar de ce va complicati cu doua tranzistoare, se poate rezolva cu un singur NPN, BC sau BD daca curentul depaseste posibilitatile BC-ului.[attachment=0]led.jpg[/attachment]
Link spre comentariu

Da, ar fi fost foarte bine daca mergea doar cu unul singur. Problema e ca eu cand am facut afisajul cu LED-uri, le-am pus catodul impreuna, n-am stiut atunci ca o sa ajung sa le alimentez din tensiunea negativa, si nici nu mai pot modifica nimic.Pana la urma e buna schema initiala, cea desenata de mine?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări