Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

recuperare componente

iuli09

Postări Recomandate

exista vreo metoda eficienta de recuperare a componentelor electronice ? am incercat sa scot cateva integrate de pe o placa si si n-am reusit decat sa le sparg ; integratele erau lipite pe ambele parti ale placii si pinii par inveliti in sarma de cupru foarte subtire . Procentul meu de nereusita : 100% :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuli09

6

• The Stressmaker

3

• bchendran

3

• ghimpe--

2

Top autori în acest subiect

1. Faci rost de o suflanta cu aer cald (http://www.sculesiunelte.ro/data_files/ ... /large.jpg) sau de o lampa cu gaz (http://www.scule.com/images/44e141.jpg).

2. Incalzesti partea cu pini a PCB-ului pana incepe fludorul sa se topeasca.

3. Izbesti placa (cu componentele sub placa) de marginea unei galeti de tabla

4. In circa 1 ora se umple galeata :ras:

Cu aceasta metoda, rata de succes la mine este cam de 95%; probleme apar doar la componentele mai sensibile la temperatura (electrolitici, conectori plastic, etc) si la cele are au pinii indoiti -> acestea din urma le recuperez manual cu letconul.

Spor!

Link spre comentariu

Ai nevoie de o pompa de cositor daca nu-ti permiti statie cu aer cald. Cu o pompa de cositor BUNA si cu un letcon scoti cu succes componente clasice (nu SMD-uri), chiar daca sunt lipite pe ambele parti.. Ai grija ca majoritatea semiconductoarelor se duc daca sunt incalzite peste 300 de grade celsius.

Link spre comentariu

Daca ai o sotie cu nervii tari poti incerca aceasta metoda (Eng): http://hackedgadgets.com/2006/06/20/clo ... esoldering . Daca preferi metoda cu suflanta incearca sa ai pregatit un banc de lucru cu o menghina si un patent / penseta / surubelnita plata, subtire si lunga. Menghina este pentru a prinde placa si e buna daca intalnesti integrate cu pini indoiti, cand faci parghie cu surubelnita sub ele. Alta varianta ar mai fi cuptorul de gatit la care poti regla temperatura in partea de sus pana aproape de 300 grade, in care pui o tava sub placa, unde cad componentele. La oricare din aceste metode, ventilatia spatiului de lucru este absolut necesara.

Daca ai o componenta ciudata poti pune o poza si ne dam cu parerea despre cum poate fi extrasa cu minimum de distrugeri.

Link spre comentariu

tare faza cu fierul de calcat :aplauze . o sa o incerc, pare simpla si eficienta. Ca precautie in ceea ce priveste nevasta o sa-mi cumpar cel mai ordinar fier de calcat pe care il gasesc ,pe care il voi dedica total acestui gen de operatiuni :freaza:daca nu tine, o sa incerc si o suflanta; poate gasesc pe cineva dispus sa schimbe o suflanta pentru un fier de calcat aproape nefolosit :rade:

Link spre comentariu

In lipsa suflantei poti "rumeni" placa pe aragaz, daca vrei sa experimentezi, dar sansele de reusita sunt mai scazute asa. Eventual poti pune o tabla intre flacara si placa, pentru a evita flacara directa si de a uniformiza caldura primita de placa.PS: o plita electrica (aragaz electric) face acelasi lucru.

Link spre comentariu
n-am folosit niciodata o astfel de suflanta ; ar fi suficient asa ceva :

http://www.shopmania.ro/magazin~online- ... 73429.html

Din pacate ai cea mai nasoala pompa de cositor care exista.Sunt pompe de cositor mult mai bune.

Statia cu aer cald e buna pentru a da jos componente smd.Statia cu vacuum e buna pentru a da jos componente normale,iar cea cu IR e buna la BGAuri dar astea nu sunt la ,,indemana ,, oricui din cauza pretului destul de mare.

Link spre comentariu

tare faza cu fierul de calcat :aplauze . o sa o incerc, pare simpla si eficienta. Ca precautie in ceea ce priveste nevasta o sa-mi cumpar cel mai ordinar fier de calcat pe care il gasesc ,pe care il voi dedica total acestui gen de operatiuni :freaza:

Merge faza cu fierul de calcat, asa am extras si eu PIC-ul 16F877A, de pe un cablaj dublu placat, PIC re-folosit la montajul de aici.

Si nu uita, sa-ti iei masuri de precautie in privinta sotiei :da , dupa folosirea fierului la dezlipit componente s-ar putea sa ... :bataie .

Deci ai mare grija. :rade:

Link spre comentariu

Eu am luat cea mai ieftina suflanta de genul,45 ron,special pt curatat placi :da Din pacate pana acum n-am prea pus-o la treabaCum mai toate componentele au pinii indoiti,ma gandesc sa incalzesc lipiturile,sa indrept pinii (cu o penseta,sau un bisturiu etc) apoi sa trec la scuturatCu fierul de calcat n-am reusit (mai ales ca la mine e vorba de placi cu componente normale cu pini,unele si masive)Integratele lipite pe placi dublu-placate (cu treceri metalice) se scot foarte greu cu pompa,mult mai usor ar fi cu suflanta (si e bine de udat,sa nu se supraincalzeasca)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări