sesebe Postat Noiembrie 18, 2015 Partajează Postat Noiembrie 18, 2015 Am si eu o intrebare.... Stie careva cum pot convinge o versiune mai veche de Eagle (5.6.xxx) sa accepte librarii de la versiuni mai noi. Librariile noi trebuie cr....ite cumva ca sa mearga...dar cum? Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 1, 2015 Partajează Postat Decembrie 1, 2015 (editat) Mai revin si eu cu o intrebare Cum fac anumite gauri metalizate de trecere intre straturi sa nu fie incluse la solder mask, adica nu am nevoie de pad-uri la gaurile respective ? La sprint este mai simpla treaba, pot include sau exclude orice pad vreau printr-o simpla comanda Editat Decembrie 1, 2015 de maxente Link spre comentariu
mars01 Postat Decembrie 1, 2015 Partajează Postat Decembrie 1, 2015 (editat) Procesul se numeste "via tenting" (ma refer la vias-uri pentru ca nu vad rostul la pad-urile componentelor through hole, ce rost mai are pad-ul through hole daca ii faci tenting ...). Se face cum este descris in link-ul acesta: Citez: "To tent your vias, open the DRC rules on your current design (Tools->DRC menu). DRC Rules - Masks tab Then increase the limit value to larger than the vias you are using. For instance, if the vias on your board are the default 0.023mil, then change the limit to 25mil and all drill hits under 25mil (0.025) will be covered in soldermask. Be careful! Don’t set this number too high or you will cover important holes, like those meant to solder on connectors. The DRC setting is set to 25mil in the SparkFun DRC file." Editat Decembrie 1, 2015 de mars01 Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 1, 2015 Partajează Postat Decembrie 1, 2015 (editat) Pai poate nici padul dupa stratul bottom nu ma intereseaza deci vreau sa fie exclus si ala de la solder mask E treaba complicata ca trebuie sa fiu atent la toate pad-urile care-mi trebuie sa sa le verific sa nu treaca masca peste daca ii fac operatiunea asta cu tenting, eventual trebuie marite pad-urile componentelor si ca sa le iei pe toate la mana te apuca nebunia Mai bine las vias-urile si pad-urile asa cum sunt Nu inteleg de ce au ingreunat programu asta asa de mult, e prea complicat, sprint-u e floare la ureche ! Multumesc @mars01 pentru raspuns Editat Decembrie 1, 2015 de maxente Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 1, 2015 Partajează Postat Decembrie 1, 2015 Am si eu o intrebare.... Stie careva cum pot convinge o versiune mai veche de Eagle (5.6.xxx) sa accepte librarii de la versiuni mai noi. Librariile noi trebuie cr....ite cumva ca sa mearga...dar cum? Deci sa inteleg ca nu prezinta nici un interes intrebarea mea...... Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Nu merg. De la versiunea 6 s-a schimbat formatul în XML. Link spre comentariu
mars01 Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 (editat) @maxente, eu personal nu vad beneficiul ca sa creezi un pad pentru o componenta through hole, adica o componenta care se lipeste pe bottom layer, sa ii faci tenting ca apoi sa stai cu cutter-ul sa dai la o parte masca ca sa poti lipi componenta. De cand fac electronica nu am intalnit cazul acesta. A, daca e vorba de vias-uri atunci da. Poate vrei ca silkscreen-ul sa se vada bine fara portiuni lipsa cand trece peste o trecere, via, mai ales in cazuri de design-uri cu densitate mare. Atunci sigur, este util tenting-ul vias-urilor. Ar mai fi un caz special (care nici pe acesta nu il vad ca fiind realist, dar in fine) cand nu vrei sa ai tenting la vias-uri la nivel global, dar vrei sa faci tenting doar la un anumit numar de vias-uri. In acel caz vias-urile generale sa zicem ca le faci cu diametrul 0.45mm iar acele vias-uri mai speciale le faci cu diametrul de 0.4mm. In acest fel daca pui limita ca mai sus la 044mm si toate vias-urile cu diametrul de 0.4mm, vias-urile tale speciale care le vrei acoperite de soldermask, vor fi acoperite. In orice caz, chiar si acele vias-uri care le vrei sa fie mai mari din considerente de curent si acoperite de soldermask (trasee de forta, desi pe acelea mai bine nu le treci de pe-o parte pe alta ci le rutezi primele si rutezi pe restul in functie de ele) nu trebuie sa folosesti diametre mai mari (care ar incurca chestia cu limita) ci faci mai multe vias-uri pe acelasi capat de traseu, cu diametrul standard. Impreuna vor acoperi necesarul de curent. In acest fel este mai bine si pentru producator. Cu cat sunt mai putine diametre de gauri in design cu atat mai bine. Vezi tu, toate aceste limitari pot fi evitate cu un design inteligent. Ce-i drept te solicita putin dpdv al creativitatii dar aceasta este un lucru bun pe termen lung. @sesebe Nu stiu de ce vrei sa faci un lucru dificil ca acest retrofit cand poti: 1. sa upgradezi la versiunea urmatoare de Eagle, nu cred ca sa fie costurile prea mari. De altfel Eagle este gratis in anumite limite, pt activitati tip hobby, iar daca faci design-uri comerciale atunci cred ca iti permiti sa faci upgrade-ul 2. nu este foarte greu sa iti faci propriile footprint-uri. Majoritatea componentelor au acelasi footprint de ceva vreme. Daca chiar vrei sa continui lucrul cu Eagle 5.6 atunci cu siguranta vei intalni din cand in cand cate o situatie in care trebuie sa iti faci propria componenta (simbol/footprint), lucru care mie nu mi se pare o tragedie, in 15minute termini si cu cele mai dificile. Personal am dat de ceva conectori custom cu un pitch extrem de mic dar cred ca pe aia nu ii gaseam nici in librarii mai noi. In rest nu au fost probleme cu componentele, eu mi-am facut o librarie personala pe care o tin in Dropbox (in caz ca nea Murphy isi baga ciocul) Asa ca ... spor! Editat Decembrie 2, 2015 de mars01 Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Nu domnu, m-am saturat sa tot fac singur footprinturi cind ele deja exista in versiunile mai noi. Problema mare nu este upgradarea versiunii, ci faptul ca NU VREAU sa fac acel upgrade pt ca nu-mi place cum arata si cum se misca. Am eu asa o pasarica. Deci nu se poate, sau ca sa fim mai exacti, nimeni nu stie exact cum se poate face asta. Link spre comentariu
mars01 Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Pai atunci treci la Altium si foloseste-te de librariile CERN. E un pas inainte. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 (editat) Pai atunci treci la Altium si foloseste-te de librariile CERN. E un pas inainte. Din punctul meu de vedere, nu, este un pas inapoi. Trebuie sa o iau de la capat cu invatatul programului, sa-mi convertesc cele citeva zeci (poate sute) de proiecte facute pina acum in Eagle, si sa rezolv cumva (stiti voi cum) problema cu licenta. La Eagle nu am nici una din problemele astea. Macar Altium stie sa simuleze comportamentul cablajului la semnale de inalta frecventa? Stie sa calculeze impedantele liniilor de transmisie realizate pt semnalele analogice si digitale? Deci nimeni nu stie cum pot rezolva cu librariile dar in acelasi timp primesc sfaturi de genul sa trec la alt program. Eu nu vreau sa trec la versiunea mai noua a Eagle-ului si voi imi spuneti sa schimb complet programul....?!?!?! Editat Decembrie 2, 2015 de sesebe Link spre comentariu
mars01 Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) Sunt solutii. Nimeni nu te obliga sa le accepti, mai devreme erai deranjat ca nimeni nu spune nimic. E adevarat, Altium este putin peste ce are nevoie un hobbyst si nu toata lumea are acces la servici, la licenta. Ca o paranteza, Altium au scos si ei varianta free, Circuit Maker. Proiecte vechi in Eagle si eu am si raman in Eagle, devreme ce acele proiecte sunt complete. Si am proiecte si in Altium. Este o chestie de flexibilitate la care eu sunt dispus. Fiecare are insa standardele lui ... Iar in ceea ce priveste lucrul offline si librariile Altium, eu cred ca nu ai vazut librariile CERN care se gasesc pentru download. Sunt imense. Sincer, Altium are chestii care ma depasesc complet. Inclusiv partea de simulare si lucrul cu FPGA-uri. Nici macar nu m-am atins de aceste aspecte asa ca nu te pot sfatui aici. Dar in Altium se poate face: http://www.altium.com/solutions/by-technology/high-speed-design. Legat de routarea cu impedanta controlata, vezi aici: http://techdocs.altium.com/display/ADOH/Impedance-Controlled+Routing Dar o intrebare. Afirmatia ta cumva sugereaza ca Eagle poate face simulari pentru comportamentul PCB-ului in RF? Daca da poti sa oferi ceva detalii pentru ca e pentru prima oara cand aud asa ceva ... E o intrebare cinstita. In orice caz, solutiile oferite sunt singura modalitate facila. Cum spunea @ratza de la versiunea 6 a Eagle au schimbat formatul librariilor. Nu este imposibil sa faci conversia dar daca esti un programator bun, probabil ca va trebui sa studiezi foarte bine modul cum sunt organizate ambele tipuri de librarii, sa le intelegi la fel cum le inteleg producatorii soft-ului, iar apoi sa faci in ULP un script pentru conversie. Editat Decembrie 3, 2015 de mars01 Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Sincer, Altium are chestii care ma depasesc complet. Inclusiv partea de simulare si lucrul cu FPGA-uri. Nici macar nu m-am atins de aceste aspecte asa ca nu te pot sfatui aici. Dar in Altium se poate face: http://www.altium.com/solutions/by-technology/high-speed-design. Legat de routarea cu impedanta controlata, vezi aici: http://techdocs.altium.com/display/ADOH/Impedance-Controlled+Routing Dar o intrebare. Afirmatia ta cumva sugereaza ca Eagle poate face simulari pentru comportamentul PCB-ului in RF? Daca da poti sa oferi ceva detalii pentru ca e pentru prima oara cand aud asa ceva ... E o intrebare cinstita. Eu nu stiu sa poata asa ceva dar ar fi fost un plus pt a ma determina sa incerc si eu Altium. Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 @mars01 mersi inca o data de informatii Nu mai imi bat capu, le las asa descoperite. Era o chestie mai mult de aspectul cablajului si eram curios cum se face treaba asta in eagle Link spre comentariu
spark Postat Decembrie 8, 2015 Partajează Postat Decembrie 8, 2015 cum se poate adauga alte fonturi de text in Eagle ????? am vazut pe youtube acum citiva ani multumiri cu anticipatie Link spre comentariu
pacha Postat Decembrie 11, 2015 Partajează Postat Decembrie 11, 2015 (editat) seara buna sa va fie, multe am citit si am lamurit cu Eagle-ul acesta. vrau sa invat ceva si eu si nu ma dumiresc care este dimensunea maxima board care ma lasa sa o folosesc versiunea 6.5 la programul" free " bineinteles. ca tot mut piese si ma tot faulteaza si deja ma scoate din sarite ca nu reusesc sa ma intorc la dimensiunea " permisa a placii am citit mai in fata de 100x80mm dar nu pare a mai corespunde multumesc Editat Decembrie 11, 2015 de pacha Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum