MifTy Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 "în fine, mi se pare amuzant cum vă miraţi că numai prizele din baie şi bucătărie erau şuci! :)" Mie mi se pare normal sa fie "shuko" numai prizele de la bucatarie si hol-baie. păi tocmai, că aşa e normal. despre înălţimea la care se pozează "şucile" alea văd că n-a comentat nimeni... ori nu ştiu de ce, ori ştiu foarte bine, şi nu consideră că merită să amintească motivul! Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 La mine pe hol priza este la cca. 1,50 - 1,60 cm, iar in bucatarie cred ca la fel, nu am masurat. Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 Salut, Priza de pamant trebuie sa aiba sub 4 ohmi rezistenta de dispersie. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 Şuci ........... Mai nou, văd se montează oriunde e nevoie, la orice înălţime, de exemplu la 2,2m deasupra uşii de la balcon ptr aerul condiţionat, sau la 25cm pe pereţii camerelor. .......... Eu le-am pus pe toate Shuko în 2013 cînd mi-am renovat apartamentul vechi. Panglicile firelor din pereţi aveau trei fire, dar nu era folosit cel de împămîntare ptr prize. Am mai băgat şi eu alte trasee de forţă, noroc cu cărămida. Acum am 13 prize Shuko doar în sufragerie, individuale sau compuse la care mai trebuie să adaug 3 prize normale mici, cînd mi-o veni hărnicia. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 Mamaaa !!! Ce faci cu 13 prize in sufragerie ? Eu am 3 prize normale in sufragerie si 2 in dormitor. Aerul conditionat este alimentat dintr-o priza "normala", am pereti de beton si ca sa sparg...desi mergea, tot in 2013 am renovat si eu apartamentul. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 Şuci ........... Mai nou, văd se montează oriunde e nevoie, la orice înălţime, de exemplu la 2,2m deasupra uşii de la balcon ptr aerul condiţionat, sau la 25cm pe pereţii camerelor. .......... Eu le-am pus pe toate Shuko în 2013 cînd mi-am renovat apartamentul vechi. Panglicile firelor din pereţi aveau trei fire, dar nu era folosit cel de împămîntare ptr prize. Am mai băgat şi eu alte trasee de forţă, noroc cu cărămida. Acum am 13 prize Shuko doar în sufragerie, individuale sau compuse la care mai trebuie să adaug 3 prize normale mici, cînd mi-o veni hărnicia. şuci, nene, să priceapă tot creştinu'! (mai ţin şi acum minte cum, la primul atelier de electrotehnică din liceu, maistrul a scris citeţ pe tablă, lângă simbolul prizei "priză şucă şi largă", şucă, nu "schuko" şi ne-a pus să scriem exact la fel în "caietul de atelier". n-a întrebat nimeni dacă o fi existând şi "şucă şi strâmtă"... nici măcar eu! ) )conform normativelor, înălţimea minimă de montare a prizelor în camerele "cu risc de inundaţie" e de 1 metru de la podea.sau aşa ţin eu minte de pe când făceam asta: 75-100 cm.nu ştiu de unde-au scos-o, dar cred că e ok.înălţime maximă nu există, poţi să pozezi priză şi pe tavan dacă ai chef, normativul nu se opune... doar bunul-simţ, şi cine e prostu' care se mai ia după el azi? :)"Panglicile firelor din pereţi aveau trei fire" să ghicesc: avea izolaţie gri sau "fostă verde" ori albastră, toată panglica, nu fiecare fir cu altă culoare, şi era "pozat" direct pe "roşu" cu 2-3 gogoloaie de ipsos cam pe la 1 metru unul de altul?dacă e aşa, ăla era intencul de care vorbeam cu nişte comentarii mai sus.am mai dat, cu ocazia unor renovări, peste intenc şi în "tubermane" semiîngropate sau îngropate, plus clasicele prefabricate.doar o dată era din cupru, într-o clădire de prin 68 sau 69, în rest, numai aluminiu chior. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 (editat) ...................................................................conform normativelor, înălţimea minimă de montare a prizelor în camerele "cu risc de inundaţie" e de 1 metru de la podea.sau aşa ţin eu minte de pe când făceam asta: 75-100 cm.................................................................................................... Probabil noile normative prevad ca inaltimea de montare a prizelor sa fie de 1m de la podea. In blocurile facute inainte '89(din prefabricate) dozele de conexiuni sint aproape la nivelul pardoselei.Degeaba prizele din bucatarie erau montate la cel putin 1m fata de pardoseala,daca dozele erau montate unde erau.Firele din doze erau izolate cu banda izolatoare,aia neagra, care dupa ceva timp se deslipea.In caz de inundatie,pericolul de electrocutare era extrem de mare, Spun asta, pentru ca in apartamentul pe care-l am, asa stau lucrurile. Editat Ianuarie 6, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 ... mda, aia era înălţimea minimă pentru prizele schuko din baie şi bucătărie.în restul camerelor, se foloseau prize "fără împământare", iar înălţimea nu era precizată. din câte ştiu, nici acum. Link spre comentariu
rasputin Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 Lgat de prescripţiile vechi ale lui I7, de dinainte de lovitura de stat din 1989, el spunea cam aşa: Înălţimea de montaj minimă, faţă de pardoseala încăperii, pentru întrerupătoare şi comutatoare: - rotative sau cu buton 1,5m - tip cumpănă 0,6-1m Pentru prize, tot faţă de pardoseală: - în creşe, cămine, spitale, grădiniţe 1,5m - în şcoli (clase şcolare) 2,0m - în încăperi uscate 0,1m - în încăperi umede, acolo cînd era permis (adică bucătării din locuinţe, nu şi băi şi evident cu contact de protecţie) 1,2m Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 (editat) Ce fac cu 13 prize Shuko în sufragerie? Două Shuko ceramice româneşti NOS pe perete ptr frigider şi maşina de spălat, cu traseu direct din tablou şi cu întrerupător tot românesc doar pe cea a frigiderului ptr dezgheţare, de 10 ani nu am scos nici un ştecher din ele. Alte două Shuko româneşti ceramice NOS pe un perete aparent, tot cu traseu direct din tablou ptr electrocasnice ca fier de călcat sau aspirator. Trei module a cîte 3 prize Shuko şi cîte una simplă, toate Vimar ptr lanţul audio şi tv. Şi tot trebuie să folosesc două prelungitoare cu cîte trei prize Shuko, am prea multe de alimentat. Editat Ianuarie 6, 2015 de zal Link spre comentariu
klaxxon Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 (editat) Editat Ianuarie 6, 2015 de klaxxon Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 7, 2015 Partajează Postat Ianuarie 7, 2015 (editat) Off topic, cu scuzele de rigoare: in copilarie ,"tuberman", asa spuneau constantenii la teava de PVC folosita si in scopul tragerii cu cornete de hartie. On: prizele din apartamentul meu (sufra si dormi) sunt plasate la cca. 25 - 30 cm de la podea. In iarna anului 1996, dupa ce zugravisem apartamentul, din cauza flotorului de la baie, am inundat, iar apa in dormitor ajunsese la cca. 5 cm intr-un colt. Daca nu era "panta" spre dormitor riscam sa ne electrocutam atat vecinii care au ajuns primii, cat si noi: doza de lagatura din hol - baie este sub 5 cm de la pardoseala. Eu am congelatorul bagat intr-o priza din sufragerie fara nul de protectie, si nu s-a intamplat nimic pana acum, l-am testat cu antebratul umed. La un frigider mai vechi, desi era in priza schuko, cund puneam antebratul - fara a fi umed - pe marginea superioara, simteam o usoara furnicatura. Editat Ianuarie 7, 2015 de albasete Link spre comentariu
klaxxon Postat Ianuarie 7, 2015 Partajează Postat Ianuarie 7, 2015 [...]prizele din apartamentul meu (sufra si dormi) sunt plasate la cca. 25 - 30 cm de la podea. In iarna anului 1996, dupa ce zugravisem apartamentul, din cauza flotorului de la baie, am inundat, iar apa in dormitor ajunsese la cca. 5 cm intr-un colt. Daca nu era "panta" spre dormitor riscam sa ne electrocutam atat vecinii care au ajuns primii, cat si noi: doza de lagatura din hol - baie este sub 5 cm de la pardoseala.[...] Un motiv în plus pentru a ne monta siguranţe diferenţiale. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Scurtcircuitul s-ar fi format între fază şi nul, doar dacă se întrerupe siguranţa de pe nul şi rămîne faza e posibilă o curentare a persoanelor neatente. Prima grijă e întreruperea tensiunii în astfel de cazuri şi folosirea de mijloace de protecţie, măcar cizme de cauciuc. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Ai dreptate Zal, dar pe moment nu m-am gandit la o posibila electrocutare, decat in momentul cand am vazut cata apa era in dormitor. Adevarul este ca aveam niste sigurante...de sarea siguranta de pe casa scarii si cele din casa nu aveau nimic. In final am cumparat unele calibrate, apoi am inlocuit tabloul de sigurante si sigurantele cu unele automate si de calitate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum