Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La ce curent rezista un cablu de 1.5 cupru?

Vizitator bobo1979

Postări Recomandate

Relee Medias produce prize ceramice cu lamelele presate de o singura spira de arc . Dupa 2 ani de folosire pt.alimentarea masini de spalat pot spune ca sunt bune.Doar varianta cu ambalaj rosu ; cele cu ambalaj verde sunt identice dar nu au acea spira de arc la lamelele de contact.

Link spre comentariu

La multi ani!

Gasiti toate datele in "Normativ pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor”,editia 2011,publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din 14.11.2011.

Il gasiti in format PDF,undeva la peste 22M..........referitor la ceramica din prize..........ea da doar o falsa impresie de durabilitate,nimic mai mult.Materialele folosite in zilele noastre la fabricarea materialelor pt. instalatii electrice sunt ingifuge,dar............si aici e un mare dar..........eu am invatat de ceva vreme o treaba.Daca vreau materiale electrice,ma duc la magazinul de electrice............aia nu-si permit sa vanda porcarii,mai ales ca marea majoritate sunt dealeri ai unor marci de renume...............plus ca veti putea alege un singur brand pt. toata instalatia.Si la fel de important............de la o anumita valoare in sus,primiti si un discount

Link spre comentariu

Si eu sunt anti ceramica. Exista prize si nu numai din plastic compozit cu caracteristici asemanatoare ceramicii

(ca rezistenta la temperatura) dar cu duritate mult mai mare decat ceramica. Doar ca sunt ceva mai scumpe.

Cat despre Legrand seriile care se gasesc la noi sunt de toata jena comparativ cu Legrandul disponibil "prin alte parti"

. Pentru cine isi permite recomand intotdeauna Master, Vimar sau Gewiss (noua gama Chorus) arata chiar bine.

Pentru aparatura clasica merg pe Relee Medias. Au produse relativ OK.

@alex.cselenyi da si nu prea. Si ei au "ieftineli" gen Elbi, Zirve, Office etc.In rest ai dreptate. Plus ca de obicei

vanzatorii lor au idee despre ceea ce cauti. Ca am intrebat la un hipermarket cu materiale de constructii de

cablu CYYF si se uita saracul la mine de parca l-as fi injurat de mama.

Link spre comentariu

Legrand a scos chiar anul trecut o gama de aparataj terminal casnic low cost.Gama NILOE.Sunt ok ca si constructie,doar ca finisaje lasa de dorit............dar fiind o gama low cost............cel mai bun raport pret/calitate o are gama VALENA,iar gama de top este AXOLUTE,care chiar e super-faina,doar ca ornamentele te rup la pret.............

Link spre comentariu

Schneider nimeni? Pentru consumatorii mari eu am pus Schneider normale, iar consumatorii mai mici am folosit Schneider, dar din gama Anya (daca nu ma insel e cea mai ieftina la ei). Intrerupatoarele sunt tot Anya. Pana acum toate rezista cu brio, iar priza pentru masina de spalat mai vede si masina si aspiratorul in functiune simultan uneori.

Link spre comentariu

Sînt cîţiva producători şi în Turcia, am ales prizele cu ceramica cea mai reuşită şi care s-au potrivit cu măştile ''germane''. Probabil voi scrieţi de prizele turceşti de 3...5 lei bucata din pieţe, vedeţi cele peste 10 lei bucata, se găsesc dacă căutaţi. Au şi arc la cleme.

Link spre comentariu

eu unul am cum a zis si lavynyu legrand , dar si elbi rezista cu bine de aproape 5 ani de zile toate , nu le burschez sa trag de stecher fara sa tin de priza(cu toate ca suntprinse bine in doze) plus ca am baga pinii la toate conexiunile , adevarul ca nici mari consumatori nu am , totusi rezista si aerul conditionat intr-o elbi

Link spre comentariu

Dar  despre  prelungitoarele  care  sunt  de  cumparat   in  comert   ce  parere  aveti   ????  Eu  unul  nu  mai  cumpar  prelungitoare  ci le  confectionez  eu    ,  asa  aleg  eu  componente  de  calitate  mai  ales  conductorul   care  este  esential  ca  dimensionare corecta  in  functie  de  consumatori   !  

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Firmele serioase care produc prelungitoare scriu pe cablu sectiunea de ex. 3x1,5mmp. Cat despre confectionat, mai greu cu fixarea celor trei fire de lamele, lipirea cu fludor nu e cea mai fericita alegere, iar variantele cu prindere pe surub sunt pericol curat, la ora actuala exista si chinezariicu firele sudate de lamele. Legrand, Schneider, APC, Bachmann, Hama, sunt foarte bune, depinde acum si care e necesitatea, si pretul care uneori e cam marisor. Mai nasol e ca majoritatea prelungitoarelor sunt de culoare alba, putine negre, uneori nu da bine la ochi albul.

Link spre comentariu

Am avut 20 de ani prize romanesti in tot apartamentul si intrerupatoare la fel. Acum doi ani am zugravit apartamentul si tot produse romanesti am folosit (prize, intrerupatoare). Prelungitoare tot romanesti folosesc. Sunt multumit de ele. 

Link spre comentariu

Firmele serioase care produc prelungitoare scriu pe cablu sectiunea de ex. 3x1,5mmp. Cat despre confectionat, mai greu cu fixarea celor trei fire de lamele, lipirea cu fludor nu e cea mai fericita alegere, iar variantele cu prindere pe surub sunt pericol curat, la ora actuala exista si chinezariicu firele sudate de lamele. Legrand, Schneider, APC, Bachmann, Hama, sunt foarte bune, depinde acum si care e necesitatea, si pretul care uneori e cam marisor. Mai nasol e ca majoritatea prelungitoarelor sunt de culoare alba, putine negre, uneori nu da bine la ochi albul.

In  principiu  aveti  dreptate  ,  nu  sunt  deacord  cu  faptul  ca  clemele   de  prindere  cu  surub  ar  fi  un  real  pericol  !  Am  vazut  bransamente  facute  la  fata  locului  de  cei  de  la  electrica  cu  surube  ,  saibe  si  piulite    si  nu  a  fost  problema  !   Da  acest  lucru  trebuie  facut  cu  grija   si  aplicat  pe  lita  o  clema  de  strangere   si  pe  urma  introdus  in  clema  cu  surub  !   Realul  pericol  din punctul  meu  de vedere    este  la  gunoaiele  de  prelungitoare    care  au  doar  cateva  lite  (le  poti  numara  pe  degete  )   ,  in  pricipiu  sectiune  necorespunzatoare  cu  consumul  .  Sa  vedeti  cum  pot  sa  ia  foc  daca  bagati  un  consumator  mai  serios  :  masina  de  spalat  ,  cuptor  cu  microunde  , calorifer  electric  etc.    Eu  prefer  dupa  cum  am  mentionat  mai  sus  sa  imi  fac  singur  prelungitoarele  deoarece  nu  mai  am  incredere   in  ce  se  fabrica  ,  asa  fac  o  dimensionare  corecta    la  conductor    ,  pun  un  stecher  bun  ,  o  priza  buna    etc.  

Am avut 20 de ani prize romanesti in tot apartamentul si intrerupatoare la fel. Acum doi ani am zugravit apartamentul si tot produse romanesti am folosit (prize, intrerupatoare). Prelungitoare tot romanesti folosesc. Sunt multumit de ele. 

:limb:   Da  asa  este  ,  am  avut  si  eu    si  erau  din  plastic      si   au  fost  foarte  bune  ,  inca  mai  am  2  intrerupatoare  dar  fac  figuri  si  urmeaza  sa  le  inlocuiesc  !

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

mdoh, pe vremea lui Ceaşcă aveai inspecţii tehnice de calitatea lucrărilor periodice pe şantier, başca, "ascunsele" care se făceau numai cu inspectorii de faţă, şi contrasemnau toate procesele-verbale, şi ăia nu glumeau cu "mânărelile", pentru că ştiau foarte bine că dacă te acoperă pe tine, o încasează ei, şi zdravăn!cel mai cretin cablu "de priză" cu care am avut de-a face era cel numit, standard, "intenc"!era crimă să-l scoţi (după aia sigur era nevoie să refaci tot peretele că dacă-l cârpeai se vedea, oricum te-ai fi chinuit "să-i scoţi faţă"), dacă puşca pe undeva nici n-aveai ce face decât să "sapi" şanţuri în beton, că se folosea aproape exclusiv la blocurile din prefabricate. asta, sau puneai aparent, dar 99% din "proprietari" nu voiau instalaţie aparentă. şi nici n-aveai de unde să-l cumperi.în fine, mi se pare amuzant cum vă miraţi că numai prizele din baie şi bucătărie erau şuci! :)sau voi aveţi cumva cadă în sufragerie şi chiuvetă în dormitor??? :rade:

Link spre comentariu

"în fine, mi se pare amuzant cum vă miraţi că numai prizele din baie şi bucătărie erau şuci!  :)"

Mie mi se pare normal sa fie "shuko" numai prizele de la bucatarie si hol-baie.    

Link spre comentariu

Dar despre legatura dintre platbanda de impamantare si impamantarea propriu zisa (eu am o teava galvanizata diametru de 10cm , 3mm in carne, lunga de 1,5m batuta la baros pana a intrat toata in pamant, apoi am facut un pic de groapa sa fac legatura cu platbanda de impamantare) si am folosit pentru legatura surub+piulita (tot galvanizate). La un moment dat am avut o discutie mai aprinsa cu cineva care sustinea ca-i mai buna sudura (contactul mai bun). Teava de impantare este intr-o zona cu umezeala mare (sa preia mai bine) si m-am gandit ca acolo unde este sudura rugineste mai repede, legatura fiind complet sub pamant, nu o vede nimeni cand si cat a ruginit. I-am facut proba la vremea respectiva cu un bec de 100W pus un fir pe faza de la priza si celalalt fir pe impamantare, l-am lasat vreo ora si nu s-a stins...am auzit si eu pe la altii.... Daca becul se stinge dupa 5-10 minute inseamna ca impamantarea nu preia bine...N-am facut proba cu consumatori mai mari. Zilele astea o sa-i fac proba din nou, ca deja are vreo 7 ani de cand e facuta...sa nu fi aparut vreo problema. De la prize am plecat cu conductor de cupru de 2,5mm pana pe un hol si apoi platbanda de impamantare cu directia numai in jos sau orizontal.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări