Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La ce curent rezista un cablu de 1.5 cupru?

Vizitator bobo1979

Postări Recomandate

Instalatia din apartamentul meu este facuta din Al cu diametrul de 2mm(am masurat personal).Nul de protectie(din Cu cu diametrul tot de 2mm) am doar la priza din bucatarie si la priza care e fixata pe peretele baii,pentru masina de spalat.Blocul este din anul '81.Mi s-a parut cam mica sectiunea conductorilor si drept urmare am tras un cablu cu trei fire direct din tabloul de sigurante la o priza fixata in apropierea prizei montata de constructor,ca sa previn eventualele surprize.Se vede treaba ca nici inainte de '89 nu se facea intotdeauna lucru de calitate.

Link spre comentariu

Instalatia din apartamentul meu este facuta din Al cu diametrul de 2mm(am masurat personal).Nul de protectie(din Cu cu diametrul tot de 2mm) am doar la priza din bucatarie si la priza care e fixata pe peretele baii,pentru masina de spalat.Blocul este din anul '81.Mi s-a parut cam mica sectiunea conductorilor si drept urmare am tras un cablu cu trei fire direct din tabloul de sigurante la o priza fixata in apropierea prizei montata de constructor,ca sa previn eventualele surprize.Se vede treaba ca nici inainte de '89 nu se facea intotdeauna lucru de calitate.

inainte de 89...majoritatea instaltiilor de bloc erau facute pe aluminiu !(in ultimul timp se punea cablul direct in placa de ciment prefabricata ...)

se folosea aluminiu productie proprie(saltina) ...cuprul era o raritate (in acele vremuri) in intalatiile electrice casnice!

asta e era palitica atunci...totul sa se faca in tara !nimic de import! 

acum ne mai putem lauda cu asta?  acum ....e invers!!

Editat de elmar
Link spre comentariu

inainte de 89...majoritatea instaltiilor de bloc erau facute pe aluminiu !(in ultimul timp se punea cablul direct in placa de ciment prefabricata ...)

se folosea aluminiu productie proprie(saltina) ...cuprul era o raritate (in acele vremuri) in intalatiile electrice casnice!

asta e era palitica atunci...totul sa se faca in tara !nimic de import! 

acum ne mai putem lauda cu asta?  acum ....e invers!!

Intradevar conductorii folositi erau din aluminiul ala pe care daca-l indoiai de doua ori se rupea.Chiar a fost o bataie de joc.Si mai sint cite unii care-i "proslavesc"pe constructorii din acele vremuri.Cel putin acum,daca ai bani, poti face lucrari de calitate,cu conditia sa ai meseriasi seriosi.Daca te pricopsesti cu meseriasi care fac lucru de mintuiala si te mai si "luxeaza"la materiale,n-ai facut nimic.Cel mai bine e sa-ti faci de lucru cu o firma mica la care patronul sa fie cu "ochii pe ei" ca pe butelie.

Link spre comentariu

Ar mai trebui să luaţi în considerare şi faptul că normativele s-au modificat cu timpul, prin anii 60 şi pînă prin 70 nu erau consumatori casnici mari, doar un tv şi un radio cu lămpi (maxim 200VA), un ventilator de masă, o maşină de spălat fără încălzitor (maxim 400VA), un frigider Saratov sau Fram (maxim 200VA), poate un fier de călcat de 500VA şi lumina. Erau instalaţii şi cu aluminiu sau cupru de 1mm diametrul. Cînd a început construirea masivă de blocuri s-a trecut la 1,5 sau 2,5mm de aluminiu, iar la cablurile panglică cu trei fire, cel de împămîntare din mijloc era din cupru, de 1,5mm. Nu mai ştiu exact, dar parcă 2500VA era atunci maximul consumului calculat, azi avem 5000 la dispoziţie, cu aceleaşi fire în pereţi.

Firul de aluminiu se rupea dacă tot zmulgeai priza din perete sau îl decăleai cu reşoul din BCA în mijlocul sufrageriei. Să nu uităm de cuiul sau snopul de fire pe post de siguranţe. 

Cînd românul încalcă regulile, mereu alţii sînt de vină.  :rade:

Editat de zal
Link spre comentariu

...............................................................................................................................................................................................

Firul de aluminiu se rupea dacă tot zmulgeai priza din perete sau îl decăleai cu reşoul din BCA în mijlocul sufrageriei. Să nu uităm de cuiul sau snopul de fire pe post de siguranţe. 

Cînd românul încalcă regulile, mereu alţii sînt de vină.  :rade:

Pai la noi niciodata nu s-a facut nimic cum trebuia.Apropo de smulgerea prizelor din pereti.Poate stii ca in loc de doze (cel putin la blocurile din prefabricate) se montau tuburi din PVC.Oricit incercai sa stringi ghearele de fixare a prizei(intrerupatorului),nu reuseai pentru simplul motiv ca, PVC-ul este foarte dur si totodata lucios la suprafata,luciu obtinut in urma extrudarii.Ca sa fixez prizele si intrerupatoarele eu am facut niste adincituri in "doza" din PVC cu o "scula"din fier beton, in forma de L, inrosita la aragaz.Asta nu insemna neaparat ca daca vroiai sa smulgi priza din perete nu reuseai.Vorba ceea, "Daca vrei, poti".

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

de multe ori nu dozele erau problema ...ci prizele si intrerupatoarele ...care erau facute prost si nu aveau un sistem de prindere bun..

daca incercai sa le strangi mai tare se crapa plasticul din care era facute...sau suruburile de strangere erau facute in asa fel incat nu le puteai strange prea mult...

dovada, ca in aceleasi doze ...am pus alte prize (moderne) si astea sunt fixe ...nu se mai smulg!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Eu folosesc doze din alea patrate rosii din Dedeman la 4 lei bucata ce au 2 suruburi in corpul dozei de fixare a prizei. Astea nu mai au moarte, chiar daca sunt putin mai scumpe.

Link spre comentariu

Eu folosesc doze din alea patrate rosii din Dedeman la 4 lei bucata ce au 2 suruburi in corpul dozei de fixare a prizei. Astea nu mai au moarte, chiar daca sunt putin mai scumpe.

Acum ,da, se gasesc de toate si de calitate si accesibile la pret.La sfirsitul anilor 70 si inceputul anilor 80 foloseai ce gaseai,neavind alte optiuni.In plus apartamentul care i-ti era repartizat era cu instalatia electrica gata facuta.Ce trebuia sa faci era sa-ti cumperi o lustre pentru camere(daca vroiai),corpuri de iluminat pentru bucatarie,hol,baie,camara.Nu mai vorbesc de timplaria care era de toata jena si care trebuia ajustata de un timplar priceput si cite si mai cite altele.

Link spre comentariu

Măcar de ar mai fabrica şi azi cineva prize cu contacte mobile presate cu arc elicoidal, cum erau cele vechi, singurul deficient era că nu aveau aspect elegant şi erau ptr ştechere cu pini de 4mm, nu şi ptr cele Shuko, că alea erau moartea lor. Cele de azi arată frumos la exterior şi rămîn clemele crăcănate la prima dezvirginare. Abia la cele de 20 lei bucata în sus am găsit o construcţie satisfăcătoare. Şi apropos, doar turcii mai fac ceramice, în UE nimeni. Cică rezistă plasticul la 16A, cu firele strînse doar pe o parte de şuruburi (locaşele nu permit ochi). Am făcut combinaţii de ceramică turcească cu mască de fiţe.

Link spre comentariu

Măcar de ar mai fabrica şi azi cineva prize cu contacte mobile presate cu arc elicoidal, cum erau cele vechi, singurul deficient era că nu aveau aspect elegant şi erau ptr ştechere cu pini de 4mm, nu şi ptr cele Shuko, că alea erau moartea lor. Cele de azi arată frumos la exterior şi rămîn clemele crăcănate la prima dezvirginare. Abia la cele de 20 lei bucata în sus am găsit o construcţie satisfăcătoare. Şi apropos, doar turcii mai fac ceramice, în UE nimeni. Cică rezistă plasticul la 16A, cu firele strînse doar pe o parte de şuruburi (locaşele nu permit ochi). Am făcut combinaţii de ceramică turcească cu mască de fiţe.

Ceramica  la  prizele  turcesti  sunt  o  gluma  buna  ,  de  cele  mai  multe  ori  ceramica  este  deja  crapata  din fabrica  daca  te  uiti  cu  atentie  ,  cat  despre  rezistat  mai  bine  decat  un  plastic   nici  poveste  !  Eu   incerc  sa  renunt    si  sa  inlocuiesc  toate  stecherele  si  prizele  E..I (cele  turcesti  )  cu  marca  LE...ND (cele  frantuzesti)  care  am  vazut  ca sunt  mai  de  calitate insa  sunt  cam  scumpe   !  Componentele   electrice   turcesti  sunt  cele  mai  folosite  deoarece  sunt  cele  mai  ieftine   in  rest  sunt  de  slaba  calitate  !    

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări