Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La ce curent rezista un cablu de 1.5 cupru?

Vizitator bobo1979

Postări Recomandate

Ai vrut sa zici Amperi . La o densitate de curent de aproximativ 3A/mmpatrat , calculeaza si tu aria sectiunii conductorului in mm patrati si inmultesti cu 3.

Densitatea de 3A/mmp se foloseste de regula la bobinarea transformatoarelor (unde, dpmdv, densitatea este in functie de pozitia bobinei pe carcasa si timpul de incarcare trafo la putere maxima) . Avand in vedere ca aici e vorba de un cablu, presupun ca este vorba de alimentarea unui consumator sau de instalatia electrica a unei case. In acest caz regulile sunt cu totul altele si sunt mai multe variabile care intra in discutie. Dar daca este vorba numai de alimentarea unui consumator cu un cablu de 1.5mmp, atunci se poate merge la o densitate de curent de 10-12A/mmp pt conductor litat si 8-10A/mmp pt conductor masiv.Pt a primi un raspuns cat mai corect si intrebarea trebuie sa contina cat mai multe detalii.Stima
Link spre comentariu

mai e un subiect cu aceiasi problema , s-a explicat acolo ce si cum 1,5 e bun pt apartament, pe impamantare nu ai consum , ce naiba doar nu alimentezi prin impamantaree pentru protectie

Link spre comentariu

nu mai stresati copilul din cate vad eu .... multumesc adicontakt de dedscoperire ... colegutul nostru este defapt "Toma necredinciosu" care imi spune mie ca ma duc la pomu laudat cu sacii .... dar de fapt el este sarac cu duhu ... pun pariu ca nici macar nu s-a obosit sa dea o cautare pe gooagle .. gugle ... care este ... gasea acolo mult mai multe despre cati ohmi (amperi ) rezista un fir de cupru .... dar ce s-a gandit ... lasa ca deschid un topic pe elforum si imi da fraieri mura in gura ...... si dupa aia ii iau si peste picior ...

linkuri utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cablu_electric

http://ro.wikipedia.org/wiki/Rezistivitate

apropo .... spor la calcule ....

Link spre comentariu

mai e un subiect cu aceiasi problema , s-a explicat acolo ce si cum 1,5 e bun pt apartament, pe impamantare nu ai consum , ce naiba doar nu alimentezi prin impamantaree pentru protectie

Tocmai ca e pt protectie,se dimensioneaza la aceeasi sectiune sau mai mare decat circuitul de lucru,in ipoteza punerii fazei la o carcasa legata la impamantare,si a unei sigurante fuzibile sau automate defecte sau pus de careva un cui in loc de fuzibil,circuitul de protectie nu trebuie sa cedeze primul...poate gresesc,dar parca ar trebui sa fie stipulate chestiile astea in normative...doar ca trebuie citite,altfel,judecand dupa logica ta,putem realiza circuitul de protectie si din sarma de 0,5 ca doar nu e consum pe el :rade:
Link spre comentariu

in curand o sa postez o poza cu un breaker automat trifazat de la un generator de 690v navalalimentare cat si plecarea de la el catre consumator se face cu 6 cabluri de 125 mm2 pe fiecare fazaimpamantarea este facuta conform normelor navale internationale (DNV) cu cablu de 75 mm2dupa spusele tale cam de ce sectiune ar trebui impamantarea facuta (6x3x125 mm2) ?mai stiu eu meseriasi care trag cablu la prize cu 6mm2 si cand ajung la priza constata ca nu intra cablu in borna de conectare a prizei si atunci il inadesc cu cablu de 2,5 . nu confundati protectia impotriva electrocutarii (impamnatarea de apartament ) cu protectia la scurt (la scurt creste curentul brusc si intradevar cablu ar trebui sa fie mai gros dar nu apuca sa se topeasca ca da siguranta afara , siguranta e mult mai rapida)inca un exemplu , uitati-va la sectiunea cablului de impamantare din aparatele de AC , boilere , centrale termice (cablu de impamantare din interior puse din fabrica nu cele care pleaca) , majoritatea sunt de 1,5 mm2cine pune cui in loc de siguranta sa fie sanatos , numai tine de aparat si de instalatia construita

Link spre comentariu

Conductorul de 1,5 mm cupru il inlocuieste cu suces pe cel de 2,5 mm aluminiu si se incarca pentru a nu avea probleme cu maxim 12A iar cel de 2.5mm se incarca cu maxim 20A. Tu cred ca pe circuitul de prize ai sigurante de 16A care este cam standard pentru apartament. Pentru protectia la scurtcircuit nu ai de ce sa-ti faci probleme pentru ca am intalnit in foatre multe instalatii facute da asa numiti mesteri aceiasi configuratie pe care ai descris-o tu si instalatiile functionau fara repros. Normal este sa ai la impamantare conductor cu aceiasi sectiune pentru nul faza si protectie.Apropo legat de sectiulnea pe care o spune adicontact aceea nu este pentru impamantare este nulul de lucru si se gaseste la cablurile mari trifazate si reprezinta 50% din diametrul celor trei cable folosite pentru fazele RST.

Link spre comentariu

nu confundati protectia impotriva electrocutarii (impamnatarea de apartament ) cu protectia la scurt (la scurt creste curentul brusc si intradevar cablu ar trebui sa fie mai gros dar nu apuca sa se topeasca ca da siguranta afara , siguranta e mult mai rapida)cine pune cui in loc de siguranta sa fie sanatos , numai tine de aparat si de instalatia construita

Ok,nu intru in polemica,pana la urma fiecare face cum il taie capul,si consecintele le suporta...un ghinionist,la multe apartamente,instalatiile originale sunt din Al dar circuitul de protectie e de aceeasi sectiune,numai ca din Cu,cu toata economia care se facea in acea perioada,acest aspect nu si-au permis sa-l neglijeze.In rest sanatate si spor la treaba.PS-siguranta se arde mai repede doar in cazul cand e calibrata sau cea automata nu are contactele sudate,dar desigur asta e un amanunt mai putin important.
Link spre comentariu

asta ma chinuii sa explic in aceste doua topicuri instalatia merge si cu 1,5 fara problemesi cand te gandeste ca mai mult de jumatate din cei care stau la casa nu au nici macar impamantare trasa de la stalpdoru macar atata au facut bun pe timpul comunismului au respectat norma de securitate sa puna cupru pe impamtanrea , economie oricum se facea , dupa cum vezi doar pe hol si in bucatarie trageau impamantare , restul casei nu avea

Link spre comentariu

asta ma chinuii sa explic in aceste doua topicuri instalatia merge si cu 1,5 fara problemesi cand te gandeste ca mai mult de jumatate din cei care stau la casa nu au nici macar impamantare trasa de la stalpdoru macar atata au facut bun pe timpul comunismului au respectat norma de securitate sa puna cupru pe impamtanrea , economie oricum se facea , dupa cum vezi doar pe hol si in bucatarie trageau impamantare , restul casei nu avea

pe hol numai in apropierea bai ... era priza pentru masina de spalat ....iti dai si ti seama ca daca a schimbat instalatia din casa a schimbat si tabloul de sigurante (presupun ) si daca a facut asa mare investitia , se merita sa puna pe general o siguranta diferentiala ( ce e drept cam scumpa ) dar isi face meseria cu brio .... in cazul asta poate pune si fir de 0.75 pe impamantare ....dupa cate stiu eu sunt necesari 30 mA mai exact. Cam atit sunt puse diferentialele respective. Ele sunt puse de catre compania de electricitate ca sa previna furturile de energie electrica. Nu cumva utilizatorul sa inchida curentul prin pamint si nu prin circuitele contorizate. Daca are o greseala in tablou pe un circuit si curentul se inchide pe nulul de protectie sare imediat. La fel cu anumiti consumatori care au curenti de fuga catre impamintari.
Link spre comentariu

La acea vreme era destul de greu de inchipuit ca cineva isi va monta in sufragerie un frigider sau o masina de spalat...de altfel,nici echipamentele electrice din ziua de azi nu prea reclama circuit de protectie....mai toate au carcasele din plastic,cu grad corespunzator de izolatie,deci intr-un condomeniu se monteaza circuit de protectie doar acolo unde se preconizeaza a fi de folos,de asta se realizeaza un proiect,pe baza caruia se executa instalatia,acum mai nou,se monteaza peste tot circuit de protectie,desi de multe ori m-am intrebat daca nu e doar o cheltuiala in plus la materiale,manopera...dar vorba bancului...daca-i musai,cu placere :rade: La case e drept ca nu au fir separat de la stalp,dupa cum si la bloc e valabila aceeasi treaba,doar ca din nulul care vine la panou,se formeaza prin siguranta, nul de lucru, iar direct,nulul de protectie(dar bransamentul monofazat are tot 2 fire)Normativele care ar trebui citite fac referire in mod distinct la instalatii industriale,sau casnice...asta vis a vis de exemplul dat mai inainte,nu e bine sa le amestecam.Am mers atatia ani dupa refrenul "las-o ba ca merge-asa"incat acum e greu sa revenim la normalitate,si nu contest,sunt oameni bine pregatiti care fac asemenea instalatii,dupa cum sunt si din cei care intreaba cati ohmi duce un fir de cupru,care se apuca sa-si traga sarme prin casa,si dupa aia ii vedem la stirile de la ora 17 :rade: Sa ne auzim sanatosi.

Link spre comentariu
Vizitator bobo1979

va multumesc pentru raspunsuri.si nu cred ca este cineva prost doar se pricepe la alte lucruri.,vroiam sa aflu niste lucruri de la profesionisti, ca pe gooooagle...........posteaza care si cum vor indiferent ca mat este bun sau nu.daca nu vrei sa explici cuiva ceva nu te mai baga in seama si nu il face prost ca stii cum este "hotii striga hotii"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări