Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statii meteo de apartament

dragon82

Postări Recomandate

Salutare tuturor.De curand am cumparat din Kaufland 2 statii meteo de apartament cu senzor exterior,ambele,aceeasi marca,dar modele diferite.Probleama a aparut in momentul in care am remarcat diferente mari intre citirile atat interioare cat si exterioare.Astfel:una arata temperaturi prea scazute afara fata iar cealalta arata prea mult in casa.Ca termometru martor afara folosesc un termometru exterior cu alcool.Ca termometru martor in casa folosesc un ceas cu termometru E-Boda.Statia care indica temperaturi prea scazute afara,arata aproape identic in interior cu ceasul E-Boda.Statia cere indica temperaturi prea mari in casa,arata aproape identic la exterior cu termometrul de exterior cu alcool.Statia care indica prea mult in casa arata umiditate mai mica in casa,fata de cea care arata temperaturi prea mici afara.Intre timp am bagat in casa termometrul cu alcool sa vad cat indica acesta in interior(acum astept rezultatul).Remarc faptul ca ambii senzori exteriori si termometrul exterior erau unul langa altul,iar in casa ambele statii si ceasul sunt unul langa altul.Treaba e cam incurcata ca nu stiu care arata bine;cea care aparent arata bine in casa,arata rau afara,iar cea care arata rau in casa,arata bine afara!!! :nas: :nebunrau: Acum nu mai stiu care e buna si care e rea;sau cum le pot regla,seta,calibra etc pt a corespunde cu realitatea?Culmea e ca ambele dau aceeasi prognoza meteo pentru urmatoarele 24h...Zau ca am luat-o si eu razna si mi-a crescut temperatura de la nervi.Ce sa fac?In magazin le-am verificat in cutii fiecare model in parte si modelul 1 arata aceleasi valori la toate cutiile,iar la modelul 2 aceeasi chestie,toate arata la fel.Chestia e ca statiile le-am cumparat la diferenta de cateva zile si sunt expuse in colturi opuse in magazin ca sa ma prind de faza ca modelul 1 si 2 nu corespund.Diferenta la interior e de 2-+ grade,iar la exterior de 5-+ grade :nebunrau: Chestia e ca pentru exterior senzorii sunt de vina,unul arata rau,iar la interior una din statii indica rau(senzorul din ea).Cum rezolv?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• YO2LFF

2

• blazeu

2

• dragon82

2

• Depanatorul

1

Top autori în acest subiect

.

O rezolvare mai sigura este sa-ti cumperi alta noua de la un magazin de specialitate, sau cel putin sa eviti a mai cumpara de la magazine de genul Kaufland sau similar.

Astfel de chinezarii au un mic cip la care este calibrat senzorul din fabricatie si nu are buton/semireglabil. Negustorii din Romanii cumpara lucruri ieftine sa aiba profit maxim. Si uite asa "dragon82" si-a cumparat o statie meteo de 2 lei si se vrea sa fie scula profesionala. :ras:

PS: vezi la Velleman prin conex-electronic.

Link spre comentariu

"Cine are un singur ceas, stie intotdeauna care este ora exacta. Cel care are doua ceasuri, niciodata nu-i sigur..."Acuma serios: aceste "statii meteo" sunt niste jucarii care mai degraba se pot numi bibelouri decat aparate. Trateaza-le ca atare, nu are sens sa te enervezi, oricum n-ai nicio sansa de calibrare, sunt de amuzament, ceva ce "ia ochii".In final, un sfat: niciodata sa nu cumperi aparate, scule, masini unelte, etc. de la supermarket! Cauta in magazine specializate. Cu stima.

Link spre comentariu

Da sunt de acord;stiam ca sunt un fel de gageturi ieftine,dar macar era o chestie daca nu era discrepanta asta mare intre indicii aratati.Amuzant e ca una indica bine in interior iar cealalta indica bine la exterior... :nas:

Link spre comentariu

eu am un termometru duracell primit cadou cand am cumparat cateva baterii duracell. bine-inteles ca este o porcarie care arata cu vre-o 2-3 grade. intr-o seara l-am desfacut si am inseriat cu senzorul un semireglabil si am reglat rezistenta totala pana a inceput sa arate o temperatura normala. l-am comparat cu un termometru cu alcool si pare sa mearga bine. asa ca a trecut de la categoria "de aruncat" la categoria "bun pentru casa omului"Multumesc!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ca sa continui ce a spus YO2LFF: pastreaza una iar pe cealalta fa-o cadou!Oare nu apar probleme si de la eventuale interferente intre ce transmit senzorii de exterior (de fapt nu ati precizat daca senzorii de exterior sunt pe cablu sau pe radio; chestia cu interferenta e pentru radio).Termometrele digitale folosesc adesea termistoare a caror caracteristica neliniara e compensata de cipul care efectueaza conversia analog-numerica. Acei termistori nu sunt doar foarte ieftini, ci si instabili si cu dispersie mare!Pana la urma, TRADUCTORUL ramane partea cea mai scumpa si care da "masura" performantei oricarui aparat (de masurare)!Cel mai sigur si stabil ramane termometrul cu coloana (mercur, alcool).Spor!

Link spre comentariu

Salut. Am si eu o statie meteo model RS8707P3 pe care am luat-o acum un an si jumatate de la K*ufland si pot spune ca in proportie de 60...70% sint multumit de ea. Am masurat temperatura prin comparatie cu un termometru cu sonda si nu am gasit niciodata diferente mai mari de cca 1..1.5 grC si nici abateri foarte mari la presiune comparativ cu statia meteo locala. Prognoza este aproximativa, mai sint erori, dar in principiu este satisfacatoare. Ce nu-mi place la ea este ca istoricul presiunilor pe ultimele 12 ore, care defapt iti arata tendinta presiunii, nu este unul chiar real si care se modifica dupa o regula neinteleasa de mine. Nu are rasaritul si apusul soarelui ptr Romania, dar am setat-o pe Bologna. Senzorii de temperatura datorita faptului ca sint inchisi, prezinta inertie termica, de unde vine si eroarea fata de masuratori. Per ansamblu este o jucarie interesanta si utila.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cand am facut eu oarece scoala, am avut un curs de genul "Aparate si metode de masura". Mosu' care preda cursul (cred ca-i oale si ulcele!) mi-a starnit interesul, in sensul ca se putea sta de vorba cu el (gasca practicienilor se ciocnise de problema masurarii); el ne-a atras atentia ca pe scheme (pe vremea aia aparatele se livrau cu scheme!!!) era specificata, alaturi de valoare, si o toleranta (adesea in procente). Atunci am aflat si eu ca "cine are un ceas stie exact cat e ora, cine are 2 nu e sigur niciodata". Si tot atunci am inceput sa consider indicatia oricarui "masuroscop" cu circumspecta adaugire " cu ce precizie" sau "cu ce toleranta". Si adesea era trecut pe acele scheme +/-20%... Chiar e asa de importanta precizia acelei temperaturi?Pe automobilul unei cunostinte exista termometru de exterior; pentru temperaturi intre -3 si +3 grade, apare mesajul "Atentie, risc de polei" , in parte si deoarece poleiul se formeaza pe drum iar senzorul e plasat la o anumita distanta. Sau, azi dimineata, la 2-3 grade plus, am stropit parbrizul sa curat praful care imi afecta vizibilitatea; masina fiind in mers, resturile de lichid au inghetat! Si era un lichid de iarna, cu temperatura de inghet sub zero! Sper ca ati prins mesajul! Toate cele bune!

Link spre comentariu

Chiar e asa de importanta precizia acelei temperaturi?

Sunt convins ca pentru majoritatea dintre noi (oameni care nu studiem meteorologia), este suficient sa aflam daca afara este frig, cald sau temperaturi extreme.Pentru asta hai sa deschidem fereastra sau sa iesim putin afara.Asa vom sti si daca ploua, ninge, bate vantul, e senin, etc.Cat despre "la ce ora rasare sau apune soarele in Romania?", chiar nu stiu la ce mi-ar folosi...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări