SirRoger Postat Februarie 27, 2011 Partajează Postat Februarie 27, 2011 Ma refeream strict la ordonanta mai sus mentionata unde nu se specifica in vreun fel ca trebuie acordul vecinilor. Totul trebuie sa se faca in limita bunului simt ca altfel se poate ajunge la procese foarte usor. Asta nu e greu...dar mai conteaza si cine are castig de cauza, nu? Sigur ca nimeni nu are interesul sa se ajunga la proces. Nu cred ca vecinul de la 4 imi deschide proces ca am pus antenele pe terasa blocului, in schimb imi va deschide proces daca deteriorez izolatia terasei, ii intra apa in casa si nu vreau sa remediez situatia. E o diferenta. A se vedea si celalat topic in care radioamatorul din Deva, numai pe baza ordonantei respective a fost ajutat de politie sa rezolve situatia conflictuala aparuta. Terasa e proprietate comuna, deci toti locatarii au dreptul sa-si instaleze antene Link spre comentariu
maxxim33 Postat Februarie 27, 2011 Partajează Postat Februarie 27, 2011 Fiind vecin cu mine cunosc foarte bine situatia ...era de fapt in Hunedoara exceptia . Sa nu uitam....coproprietari au atat drepturi cit si obligatii... legea 230 / 2007, in care se specifica: - proprietarii sunt obligati sa contribuie si la intretinerea bunurilor comune. Deci drepturi si obligatii. Vecinii lui YO2LXW au renuntat fiind pensionari si nu si-au permis un proces. Cam asta ar fii realitatea cu antena amplasata de la Hunedoara. Singura metoda legala este ieisirea din indiviziune si atunci ai bucatica ta pe bloc. Poti sa pui ce vrei atat timp cit nu se interpune ,,dreptul tau" peste cel al al coproprietarilor. Acuma cum spuneam depinde de ce vrei sa sui pe bloc, fiindca sirmele nu cred ca deranjeaza , dar un brat de macara e totusi ceva mai ,,serios" Eu tin in special sa subliniez faptul ca in ord.1995/1160 nu este o norma imperativa ci vine sa sustina destul de subtirel radioamatorii. Art.29 lit A 11. sprijină în mod special membrii Reţelei Naţionale de Urgenţă a Federaţiei Române de Radioamatorism în obţinerea aprobărilor legale pentru montarea antenelor de unde scurte şi unde ultrascurte, pe clădiri publice sau blocuri de locuinţe. Si cind spune ca sprijina nu e cam la fel cu ..... In numele legii decide: Deci oarecum subtire textul dar se poate interpreta ca fiind ok. Ma intreb ce aprobarii sa poata favoriza? Da v-ati prins ..aici la cladirile publice se refera. Si dupa mine e mult mai sigur sa amplasezi o antena pe o astfel de cladire..fiind acoperit de lege si organele locale. Totusi nu se impaca cu dreptul de proprietate ...fiindca 999 de oameni din blocul de garsoniere sint lezati in dreptul lor. Acesta ordonanta nu decide iesirea din indiviziune si nici nu aloca vreun cm de teren...doar ,,sustine" Mergem mai departe si admitem ca si ce 999 coproprietari sint radioamatori (e o gluma), toti in reteaua de urgenta ce ne facem cu restul... unde i-si pun antenele? Poate ca vor acelasi loc toti? De aceea va trebuii sa se imparta acoperisul la numarul de proprietari. Ca sa intaresc ideea vin si spun ca vecinul meu de la 10 a dat in judecata si a ajuns la intelegere cu reteaua de telefonie mobila. Interesul lui a fost sa ia banii de pe ei, dar sa ajuns la situatia in care... dau totul jos sau platesc. Poate ca nu l-au deranjat dolarii primiti de la ei Adevarul este ca omul nu a semnat tabelul pentru montarea antenei ..nu era in bloc. Deci era fara acceptul lui iar antena era chiar pe camera mica a lui. Asa ca si-a facut un apartament necherman ) Sa revenim; La cladiri publice sint de acord ca pot favoriza instalarea de antene, dar blocuri de locuinte? Nu prea cred ca pot sa sprijine fara aprobarea adunarii asociatilor. Orice se intreprinde intr-un bloc trebuie adus in sedinta de catre consiliul director si votat de membrii cu drepturi depine. Pentru un raspuns favorabil trebuie sustinerea a 50+1 din membri. Daca ordonanta trece peste dreptul fundamental de posesie, atunci cred ca doar prin expropriere poate sa faca in asa fel incat sa monteze deasupra vecinului de la 10 un pilon fara voia lui. Exproprierea consta in trecerea fortata a unui bun imobil aflat in proprietatea privata a unor persoane fizice sau juridice in proprietatea publica a statutului. Exproprierea poate fi facuta numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarare judecatoreasca. Nu cred ca se poate asa ceva chiar daca reteaua de urgenta este de utilitate publica. Ar fii multe de zis si chiar daca sint pentru facilitarea radioamatorilor in montarea de echipamente si antene pe bloc cred ca aceasta ordonanta vine si sutine ,,oarecum" acesta activitate. Pentru unii antenele de radioamatori pot insemna si asa ceva http://www.radioamator.ro/articole/img/260/260_32.jpg Poate ar trebuii sa delimiteze exact ce inseamna antena pentru traficul de urgenta ca nu cumva sa devina antena ...o urgenta 73! Ps; Ordonanta se afla in atach. Link spre comentariu
SirRoger Postat Februarie 28, 2011 Partajează Postat Februarie 28, 2011 Pentru unii antenele de radioamatori pot insemna si asa ceva http://www.radioamator.ro/articole/img/260/260_32.jpgE din YO radioamatorul respectiv?Nu sunt convins ca pilonii respectivi sunt amplasati pe terasa blocului (pot fi foarte bine amplasati si in spatele cladirii respective)....... hi hi Concluzionând, sunt convins ca pentru instalatii de antena de mici dimensiuni si antene filare, treaba se rezolva cu ,,niste beri Tuborg" si vorbe bune. Nu e rau sa aveti pregatit si un dosărel cu actele expuse de mine mai sus pentru orice eventualitate. O parere personală: nu stiu daca e bine sa discutăm in amanunt , pe acest forum, legalitatea amplasarii antenelor noastre. ,,Duşmanul ascultă"...... Şi radioamatorii nu au putini ,,duşmani"....... Repet: părere personală! Link spre comentariu
maxxim33 Postat Martie 1, 2011 Partajează Postat Martie 1, 2011 Intradevar e important pentru mine sa stiu cit de legala e o ordonanta si ce sfera de aplicabilitate are. E de preferabil sa construiesc un pilon si apoi sa il dau jos? Sau sa o fac ca la carte si nimic sa nu poata sa ma contreze. Asteptam in continuare si pareri sustinute de lege, pe aceasta tema. 73! Ps: SirRoger ce antena vrei sa amplasezi ? Link spre comentariu
SirRoger Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Pai daca nu ne mai putem increde nici in ordonanţe date de guvern.......In România nu cred ca ai să poţi face ,,ca la carte" şi să nu te poata ,,contra" nimeni. Totul e relativ....hi hiEu am deja instalat un pilon de 7m inăltime pe un bloc cu 4+1 etaje. Menţionez că pilonul e realizat din mai multe undiţe din fibră de sticlă. Pe acesta il folosesc pentru a susţine o antena IN-VEE pentru banda de 80m si un delta-loop pentru 14Mhz. Mai am si alţi piloni din aluminiu, mai mici, pentru antene VHF/UHF. Pâna acum nu m-a întrebat nimeni de sănătate si nici nu a cerut nimeni explicaţii la asociaţia de proprietari unde am depus dosarul cu actele menţionate mai sus......Până la urmă totul ţine de bun simţ.......P.S. Tu ce antenă vrei să instalezi de îţi faci atâtea probleme? Link spre comentariu
radu25 Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Acum ceva timp am purtat o discutie cu niste vecini de etaj ( 8 din 8) despre posibilitatea montarii unei antene de UUS pe pilonul de pe casa liftului. El (sotul) desi nu intelegea prea bine de ce, nu a avut nimic impotriva. Ea, sotia, a replicat apodictic: "nu, ca am auzit ca afecteaza". Nu a putut preciza in ce fel afecteaza si nicio explicatie pertinenta nu a convins-o de contrariu.Asa ca, la lipsa de bun simt, s-ar putea adauga si lipsa educatiei. Asa am ramas eu fara antena de UUS, iar pentru scurte am o sarma agatata de balcon...hi. Link spre comentariu
SirRoger Postat Martie 4, 2011 Partajează Postat Martie 4, 2011 Acum ceva timp am purtat o discutie cu niste vecini de etaj ( 8 din 8) despre posibilitatea montarii unei antene de UUS pe pilonul de pe casa liftului. El (sotul) desi nu intelegea prea bine de ce, nu a avut nimic impotriva. Ea, sotia, a replicat apodictic: "nu, ca am auzit ca afecteaza". Nu a putut preciza in ce fel afecteaza si nicio explicatie pertinenta nu a convins-o de contrariu. Asa ca, la lipsa de bun simt, s-ar putea adauga si lipsa educatiei. Asa am ramas eu fara antena de UUS, iar pentru scurte am o sarma agatata de balcon...hi. Aici poti rezolva foarte simplu situatia cum a rezolvat-o vecinul lui maxxim33: la poliţie cu ordonanţa respectivă, autorizatia...etc. O să-i explice nenea miliţianul că nu ,,afectează", dacă pe tine nu te-a crezut....hi hi. Link spre comentariu
Flor Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Subiectul adormise, dar cum am citit ceva deosebit, ma grabesc sa pun linkul. http://radioamator.ro/articole/view.php?id=749 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Toate aceste solutii "la mica intelegere" pot sa mearga sau pot sa nu mearga. Eu astept ziua cand FRR va face un demers oficial categoric pentru elaborarea unei legi a dreptului la antena pentru radioamatori, asa cum este cazul majoritatii tarilor civilizate. Franta are de exemplu aceasta lege de prin 1970. Noi inca si in 2011 functionam pe principiul "sa facem sa fie bine"... Nu e normal. Link spre comentariu
Vizitator romeomanciu Postat Decembrie 3, 2011 Partajează Postat Decembrie 3, 2011 Trebuie sa ai foarte mare grija sa nu prejudiciezi pe altcineva in nici un fel. Altfel....că vrei tu asa (adica nu iti place de ochii mei ca am pus pilon pe bloc) nu vei obtine ordin judecatoresc in veci si-n pururi....... Legea 50/1991 Spune legea asa: „Acordul vecinilor, conform prevederilor legale in vigoare, exprimat in forma autentica, pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor existente sau in imediata lor vecinatate - si numai daca sunt necesare masuri de interventie pentru protejarea acestora -, pentru lucrari de constructii necesare in vederea schimbarii destinatiei in cladiri existente, precum si in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate. “Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune. Art. 41. - Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectati si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberate in conditiile legii. Deci in concluzie, fara acordul tuturor vecinilor de la ultimul etaj amplasarea ori caror suporti piloni etc .... nu e posibila. Orice intrebuintare decit cea prevazuta de Codul Civil si in termeni legali devine un fapt...o fapta care poate fii chemata in instanta. La fel este si casa scarii proprietate comuna...astfel ca poti baga o teava in ciment in mijlocul scarii fiindca poti, chestia e ca nu e legal. Mai sunt si alte aspecte legale dar ma voi opri la cele de baza. Ps: Asta facem la Drept Civil Pai art 39 nu sta in picioare ca nu poti fi si membru al asociatiei de propietari si tert in acelasi timp iar daca ai pilon de antena colectiva te poti folosii de el pentru ca in normtiv este trecut pilon pentru antene si gata. Ia sa vedem interpretare acuma la ce am zis eu caci cred ca cam am dreptate Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum