Vizitator inugoliath91 Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Buna ziua, am si eu o problema...as dori daca puteti sa-mi spuneti unde pot gasi o schema electrica pt un numarator in inel(asa cum am scris in titlu) Schema bloc e formata din oscilator - numarator johnson si cele 8 leduri.Nu stiu dac am postat in categoria care trebuia, de aceea va rog frumos sa ma scuzati!Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Din seria C-MOS (CD4000, MC14000): CD4022 (numarator Johnson decodificat cu 8 iesiri), sau puteti utiliza si un CD4017, care are 10 iesiri, insa poate fi "degenerat" la 8 iesiri legand iesirea a 9-a la reset. Aveti nevoie de un astabil (realizabil cu 2 inversoare simple (cd4069, cd4001 sau cd 4011 cu intrarile legate impreuna) sau chiar un singur inversor cu trigger Schmitt (un circuit foarte utilizat e cd 4093)(sau puteti folosi si 555 daca sunteti mai familiarizat cu el).Iesirile din cd 4022 pot da doar vreo 3 ma; poate ar fi cazul sa va ganditi la cate un mic amplificator pentru fiecare (un BC107-171 etc. + 2 rezistoare, sau chiar cate o poarta din cd 4049-4050; in acest caz e neaparat necesar si rezistor de limitare a curentului prin LED, mai ales daca folositi alimentare peste 5 volti.Cititi cu atentie specificatiile din catalog (daca nu aveti catalog pe hartie, gasiti si cu Google datasheet-uri destul de detaliate!)Spor! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum