Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator in inel pe 8 biti cu registre din seria 4000

Vizitator inugoliath91

Postări Recomandate

Vizitator inugoliath91

Buna ziua, am si eu o problema...as dori daca puteti sa-mi spuneti unde pot gasi o schema electrica pt un numarator in inel(asa cum am scris in titlu) Schema bloc e formata din oscilator - numarator johnson si cele 8 leduri.Nu stiu dac am postat in categoria care trebuia, de aceea va rog frumos sa ma scuzati!Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blazeu

1

Top autori în acest subiect

Din seria C-MOS (CD4000, MC14000): CD4022 (numarator Johnson decodificat cu 8 iesiri), sau puteti utiliza si un CD4017, care are 10 iesiri, insa poate fi "degenerat" la 8 iesiri legand iesirea a 9-a la reset. Aveti nevoie de un astabil (realizabil cu 2 inversoare simple (cd4069, cd4001 sau cd 4011 cu intrarile legate impreuna) sau chiar un singur inversor cu trigger Schmitt (un circuit foarte utilizat e cd 4093)(sau puteti folosi si 555 daca sunteti mai familiarizat cu el).Iesirile din cd 4022 pot da doar vreo 3 ma; poate ar fi cazul sa va ganditi la cate un mic amplificator pentru fiecare (un BC107-171 etc. + 2 rezistoare, sau chiar cate o poarta din cd 4049-4050; in acest caz e neaparat necesar si rezistor de limitare a curentului prin LED, mai ales daca folositi alimentare peste 5 volti.Cititi cu atentie specificatiile din catalog (daca nu aveti catalog pe hartie, gasiti si cu Google datasheet-uri destul de detaliate!)Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări