Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AMPLIFICATOARE CU TUBURI

Rang3r

Postări Recomandate

• 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gandila

1

• FIXVID

1

• Rang3r

1

• dalu

1

Top autori în acest subiect

Este vorba de un etej final care in loc de binecunoscutul tub elctronic (EL34, EL84 etc.) foloseste tub neon.Tubul neon neavin grila de comanda , aceasta este ilocuit cu bobinele L1 -L2 care controleaza electroni care strabat tubul.De fapt tuburile neon lucreaza in contratimp clasa "B" si in functie de comanda tuburile se aprind (orga de lumini).Banda de trecere a etajului final este de 70 - 16000 Hz suficient pentru ghitara daca luam in calcul armonica a saptea (sunet metalic) a ghitarei care are o valoare de ~14000 Hz.Pe desen se vede ca intrarea necesita 80~ V in antifaza pentru puterea de 100 w.Pentru a micsora inductanta de scapari si capacitatea parazita a transformatorului de iesire, bobinajul este bobinat in straturi.E o inventie noua din SUA 2004 /4569824. :rock:

Link spre comentariu

WOW!!! Super interesanta ideea cu tuburile fluorescente... Si ciudat si modul de comandare al acestora... Sincer nu am mai vazut asa ceva si sunt taaaare curios cum suna si daca exista diferente de "sound" intre tubul fluorescent si lampile clasice. Oricum ideea mi se pare cel putin traznita... :supz:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Mircel

Orga de lumini cu tuburi fluorescente, poate ar functiona...Dar schema ca AAF seamana foarte mult cu glumele de 1 aprilie din revistele Tehnium ale anilor 80-85...Se numeau Scheme PD1A...(Pacaleala de 1 Aprilie....)Cei mai in varsta isi amintesc probabil despre antena TV ce se ajusta ptr. fiecare canal prin intinderea sau relaxarea elasticului din care erau confectionate sau despre Sesizorul antiradar ce avea ca element de atentionare un LED comandat (aprins) printr-un Condensator electrolitic de 10 micro la 12 V.Spuneti-mi va rog, toti ce au verificat practic functionarea, ce rezultate ati obtinut...Curiozitatea nu ma va lasa sa dorm la noapte...

Link spre comentariu

Am facut stroboscop cu tub de ,,neon,, de 40W si am experimentet si o varianta de orga de lumini (doar un canal) cu asemenea tuburi, si am obtinut rezultate relativ bune, dar sa le folosesti in amplificatoare,mi se pare o gluma cel putin la fel de reusita ca si montajele PD1A. Cum sa controlezi fascicolul de electroni din exterior cu o bobina in asa fel incat sa se produca un efect analog amplificarii din trioda ?? :smt017 :smt017 :smt102 :smt102 . Ceva asemanator se produce la tubul kinescop prin intermediul bobinelor de deflexie, dar acolo nu poate fii vorba de amplificare. :dark1: :smt102

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări