Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Fantasticul" 6H30

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

14

• Guest1

9

• zal

8

• hpavictor

5

Top autori în acest subiect

Tibi, lampile care le-ai vazut sunt fabricate acum, nu sunt din stocuri vechi. Poza la care faceam referire e varianta originala. Cele fabricate acum nu sunt sigur ca au aceleasi performante cu cele vechi din simplul motiv ca scopul fabricarii lor nu e un proiect secret militar ci doar comercial, pentru aplicatii exclusiv in audio. Ca exemplu pot sa-ti spun ca am lucrat cu ECC83 nos si cu ECC83 fabricat acuma. Crede-ma exista diferente chiar daca ambele variante sunt destinate exclusiv audio. Nici nu vreau sa ma gindesc cit de mari ar putea fi diferentele intre o lampa construita pe vremuri pentru a lucra in impulsuri in proiecte militare si aceeasi lampa, ma rog, cu aceeasi denumire, construita azi pentru audio...Cine mai testeaza aceasta lampa in schemele pentru care a fost podusa initial?In loc de 6n30 fabricat acuma, mai bine 6n6 nos.

Link spre comentariu

Stiu ca exista diferente mari intre cele NOS si cele noi, atat sonic dar mai ales la pret.Am simtit asta atat cu urechile mele, dar mai ales cu buzunarul. :-)Pe de alta parte, de curand am comparat doua Sovtek ECC83 tratate criogenic cu doua netratate, toate productie noua.Daca nu auzem nu credeam ca poate fi o diferenta atat de mare !Tibi

Link spre comentariu

Chiar există diferenţă la sunet?

Exista dar se inscrie in cel 10...5 % mai bun , se aude daca ai urechea antrenata sa detectezi chestii destul de subtile .Totusi in cazul lampilor mentionate de tibi , acelea fiind inainte de criogenare niste lampi deja selectionate si masurate iti dai seama de ce si cum .
Link spre comentariu

Chiar există diferenţă la sunet?

Exista dar se inscrie in cel 10...5 % mai bun , se aude daca ai urechea antrenata sa detectezi chestii destul de subtile .Totusi in cazul lampilor mentionate de tibi , acelea fiind inainte de criogenare niste lampi deja selectionate si masurate iti dai seama de ce si cum .
Corect, numai cele selectionate se trateaza.Tibi
Link spre comentariu

Chestia cu criogenia cred ca e o prostie. Am comparat si eu tratate criogenic, ale altcuiva cu nos-uri de-a mele. Chestia cu criogenia e o mare duma comerciala.Diferentele majore consatate de mine intre cele noi si cele nos (constatate in urma unor reparatii) au fost in general, la cele noi: viata mai scurta, o rata mai mare de suduri interne proaste, sensibilitate mai mare la vibratii mecanice (microfonie), in plus comentariile chitaristilor la care le-am montat in amplificatoare. Teste electrice nu am facut pentru ca inca nu am facut lucrari numai cu nos-uri. Lampi noi am cumparat numai pentru a inlocui in amplificatoarele care erau initial echipate cu lampi noi. (doar nu-s fraier sa-mi vind stocul de nos-uri la oricine vine cu o scula la reparat)

Link spre comentariu

Bănuiesc că stocurile de lămpi sovietice din Siberia erau criogenate oricum natural. Dacă lampa funcţionează la 250*C, ce rost mai are s-o congelezi înainte? Poate apar fisuri. Sau e o influenţă plecată de la supraconductibilitatea materialelor la temperaturi joase?

Link spre comentariu

Daca nu m-am facut inteles : nici eu nu cred in criogenare .Diferentele vin DOAR din selectia unei lampi NOS perfecte dintre mai multe de acelasi tip !Criogenarea e doar impozit pe prostie , selectia e cea care face diferenta .

Link spre comentariu

În lampă e vid, deci teoretic temperatura externă nu ar ajunge la elementele interne, în realitate schimbul de căldură se face prin picioare şi conexiunile interne. După un timp îndelungat, e posibil să scadă şi temperatura elementelor interne aproape de cea exterioară. Totuşi, cum se dilată/contractă picioarele metalice faţă de balonul de sticlă?

Link spre comentariu

În lampă e vid, deci teoretic temperatura externă nu ar ajunge la elementele interne, în realitate schimbul de căldură se face prin picioare şi conexiunile interne. După un timp îndelungat, e posibil să scadă şi temperatura elementelor interne aproape de cea exterioară. Totuşi, cum se dilată/contractă picioarele metalice faţă de balonul de sticlă?

Cata vreme criogenarea se produce cu un gradient termic mic per ora nu sunt probleme .O raceste in circa 10.. 20 de zile pana aproape de 0 Kelvin si apoi dupa ce sta acolo cateva zile o aduce la fel de incet la temperatura normala !
Link spre comentariu

Daca nu m-am facut inteles : nici eu nu cred in criogenare .Diferentele vin DOAR din selectia unei lampi NOS perfecte dintre mai multe de acelasi tip !Criogenarea e doar impozit pe prostie , selectia e cea care face diferenta .

Hai sa nu dam verdicte definitive.Daca-ar fi numai ¨impozit pe prostie¨ nu cred ca s-ar fi dezvoltat o adevarata industrie pe baza acestui proces.http://en.wikipedia.org/wiki/Cryogenic_treatmenthttp://www.cryogenicsinternational.com/http://www.metal-wear.com...si google mai departeTibi
Link spre comentariu

6H30 s_ar mai preta si la configuratia/topologia circlotron (avind in vedere ce poate "furniza" pe catod !, desigur putere mica undeva 4W-6W in sarcina un singur tub final) ,sau un circlotron-hibrid (in cazul circlotron-hibrid desigur "merge" bine mersi si 6H6 sau ECC88 etc). ,chiar si in cazul circlotron-hibrid ar merita lucrat cu trafo-out (pentru a fi foarte aproape de "sunetul tub" mai ales in aceasta situatie hibrid trafo-out devine usor de realizat-performante extreme usor de "prins").Oricum 6H30 merita folosit in configuratii "exotice".Poate pentru ca tot sa vorbit de curent inpuls la catod mare ar mai trebui spus ca si orice tub final linii(destinatia de odinioara) poate furniza curent mare in impuls atit la catod cit si la anod.

Link spre comentariu

Ba sunt diferente audibile , si nu chiar subtile . Dar smecheria este ca lampile revin la normal dupa 2-10 ore de functionare , deoarece gazele ( impuritatile ) care altereaza vidul ies din combinatia moleculara ( sub actiunea caldurii filamentului ) cu electrozii gen catodul sau orice altceva cu care se combina numai in conditii de frig extrem , si din acest motiv se considera teapa , deoarece nu este o transformare ireversibila . Situatia este diferita cand vorbim ce cabluri de semnal sau conductori pentru bobinaj trafo out din argint sau cupru care la trefilare sufera dpdv al structurii cristaline , si prin criogenarea acestor conductori se produce efectul de decruisare , efect benefic care se mentine in timp .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări