Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect LED-uri

Vizitator MRR

Postări Recomandate

Salut, trebuie sa fac un proiect pentru scoala conform cu schema atasata. Sunt nou in domeniu si nu ma prea pricep. Am nevoie de urmatoarele informatii- ce reprezinta acest circuit (banuiesc ca este un montaj pentru un "joc de lumini") si cum functioneaza- ce tip de condensatoare am nevoie pentru realizarea practica (electrolitic sau ceramic?)- care este rolul fiecarui potentiometru (banuiesc ca RV1 stabileste frecventa impulsurilor/oscilatiilor, dar nu sunt sigur care este rolul lui RV2 si RV3)- care este rolul AO LM358 si a tranzistorului Q1- trebuie sa fac si o schema formata din blocuri functionale (m-am gandit asa: un bloc pentru oscilatorul NE555, un bloc pentru numaratorul CD4017+LED-uri si inca unul pentru potentiometrele RV2 si RV3 impreuna cu U3:A si U3:B. Este corect asa?)Multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuli09

2

• Spitfire

1

• gica70

1

Top autori în acest subiect

Este un montaj de lumina dinamica, avand in plus caracteristica de a face "trecerea progresiva" a luminii de la un LED la celalalt, simuland cumva inertia unor becuri cu incandescenta, RV3 regleaza amplitudinea variatiei de curent prin LED-uri, iar RV2 regleaza nivelul decalajului intre nivelul jos si sus al iluminarii. Circuitul operational transforma semnalul dreptunghiular in tensiune de la pinul 15 al IC555 in semnal triunghiular in curent cu care ataca baza tranzistorului.

Link spre comentariu

Eu ma gandeam ca IC555 activeaza/dezactiveaza IC4017, si ca circuitul operational se comporta ca un oscilator (iar acesta este conectat la pinul 14 al IC4017 - ceva de genul acesta zicea profu cand mi-a dat schema).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări