Vizitator MRR Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Salut, trebuie sa fac un proiect pentru scoala conform cu schema atasata. Sunt nou in domeniu si nu ma prea pricep. Am nevoie de urmatoarele informatii- ce reprezinta acest circuit (banuiesc ca este un montaj pentru un "joc de lumini") si cum functioneaza- ce tip de condensatoare am nevoie pentru realizarea practica (electrolitic sau ceramic?)- care este rolul fiecarui potentiometru (banuiesc ca RV1 stabileste frecventa impulsurilor/oscilatiilor, dar nu sunt sigur care este rolul lui RV2 si RV3)- care este rolul AO LM358 si a tranzistorului Q1- trebuie sa fac si o schema formata din blocuri functionale (m-am gandit asa: un bloc pentru oscilatorul NE555, un bloc pentru numaratorul CD4017+LED-uri si inca unul pentru potentiometrele RV2 si RV3 impreuna cu U3:A si U3:B. Este corect asa?)Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Este un montaj de lumina dinamica, avand in plus caracteristica de a face "trecerea progresiva" a luminii de la un LED la celalalt, simuland cumva inertia unor becuri cu incandescenta, RV3 regleaza amplitudinea variatiei de curent prin LED-uri, iar RV2 regleaza nivelul decalajului intre nivelul jos si sus al iluminarii. Circuitul operational transforma semnalul dreptunghiular in tensiune de la pinul 15 al IC555 in semnal triunghiular in curent cu care ataca baza tranzistorului. Link spre comentariu
Vizitator MRR Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Salut Spitfire, Multumesc pentru explicatie. Am o nelamurire: IC555 nu are pinul 15.Te rog descurca-ma. Mersi. Link spre comentariu
iuli09 Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Pinul 15 este borna de reset al integratului 4017 . eu as avea alta nelamurire : este functionala schema ? pinul 3 de la 555 nu trebuie conectat la pinul 14 al lui 4017 ? Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Da, acolo-i clock-ul (dupa schema asta). Link spre comentariu
Vizitator MRR Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Eu ma gandeam ca IC555 activeaza/dezactiveaza IC4017, si ca circuitul operational se comporta ca un oscilator (iar acesta este conectat la pinul 14 al IC4017 - ceva de genul acesta zicea profu cand mi-a dat schema). Link spre comentariu
iuli09 Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 in ceea ce priveste 4017 ai aici : http://www.niqro.3x.ro/4017/4017.htm cateva aplicatii , explicatii si simulari pentru intelege cum functioneaza; Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum