robert1000 Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Am un amplificator stereo cu 2 x bdx33a si 2 x bdx34a care e nefunctional. Chestia e ca, in secunda in care-l alimentez scoate semnal audio (ii pun semnal audio de la un radio) si apoi moare. Daca-l scot din priza si apoi il alimentez din nou, iar se aude 1 sec sunetul apoi moare.Ce sa fie de vina? La fel facea si amplificatorul cu TDA2009 cand IC-ul era ars, asa ca banuiesc finalii BDX. Am dreptate?Spuneti-mi va rog, cum pot sa verific tranzistorii de putere bdx. Am inteles ca exista o metoda cu un bec, o rezistenta si o baterie. Ma ajutati, va rog? Link spre comentariu
Relav Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Fara un instrument de masura e greu sa afli defectul. Link spre comentariu
robert1000 Postat Februarie 22, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2011 Nu stie nimeni metoda asta de verificare a tranzistorilor de putere fara aparat de masura? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 Este o metoda de mult abandonata, care nu ofera decat informatii cantitative, mai putin calitative.In colectorul tranzistorului legati un bec de lanterna 3,5 V/0,2 A, celalalt fir al becului la borna"+" a unei baterii de 4,5 V. Emitorul il conectati la borna "-" (valabil pentru tranzistoare NPN).Conectand o rezistenta intre baza si colector, daca tranzistorul este bun, becul se va aprinde.Intensitatea cu care lumineaza depinde de valoarea rezistentei si de factorul de amplificareal tranzistorului (invers proportionala cu prima si direct proportionala cu cea de-a doua).Incercati cu valori ale rezistentei de ordinul Kohm... zeci de Kohm.Daca becul lumineaza (chiar slab) cu rezistenta neconectata, tranzistorul este defect(scurtcircuit colector-emitor), daca nu se aprinde chiar cu valori mici ale rezistentei, esteintrerupta jonctiunea B-E sau B-C.Pentru tranzistoare PNP inversati bornele bateriei. Link spre comentariu
robert1000 Postat Februarie 22, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2011 Inca ceva : am incercat metoda asta si am o nelamurire. Am testat un PNP si, indiferent daca folosesc polarizarea corecta si daca o inversez, tot se aprinde. Si la fel reactioneaza la toti 4 tranzistori. Ce inseamna? Sunt defecti? Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 da, sunt defecti de se aprinde oricumdar ai respectat terminalele, i-ai conectat corect? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum