Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler turatie cooler

th3-razor

Postări Recomandate

Salut am un procesor amd sempron 3000+ sta ok in idle iar in full nu trece de 40 grade..Problema e ca coolerul de pe procesor face un zgomot destul de mare.Merge in 3400 rpm si ma cam deranjeaza.Ma poate ajuta cineva cu o schema de controler? un potentiometru ? mai multe rezistente pe un buton ceva care sa mai taie din rpm... ceva mai simplu pe care il pot face si eu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• th3-razor

2

• The Stressmaker

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Cel mai simplu este sa inseriezi cu firul de plus mai multe diode 1N4007 de exemplu pana ajungi la turatia la care consideri ca este acceptabil zgomotul (caderea de tensiune pe o dioda este de 0,6-0,7V asa ca la 10 diode ai 6-7 volti cadere de tensiune). In paralel pe sirul de diode pui un buton pentru alimentare normala. Mai simplu de atat nu poate fi. In locul diodelor mai poti pune becuri miniatura de 12V la 1-3W. Varianta cu diode iti lasa un avantaj la faptul ca poti folosi un comutator cu mai multe pozitii prin care poti alege cate diode din sir introduci in circuit. Ultima varianta este sa pui in locul diodelor un zenner de 5V la 1W de exemplu, reducand tensiunea la 7 volti. Trebuie sa experimentezi pe ventilatorul pe care il ai care este tensiunea optima. Astea sunt cele mai simple variante care nu implica tranzistoare. Dezavantajul este ca ai turatie fixa scazuta ceea ce determina cresterea temperaturii procesorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări