zbodeoc Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 M-am gindit sa urc si eu un subiect, numai al meu, ca decit sa parazitez subiectele altora (unde si-asa nu ma baga nimeni in seama) mai bine deschid unul nou (multumesc pe “aceasta cale” celor care m-au sfatuit in consecinta). Mai am un motiv, care tine de aritmetica, si-anume ca ma apropii vertiginous de norma de 100 de mesaje pe care am de gind s-o desfasor aici, ca ce-i prea mult strica si ne abate atentia de la lucrurile cu adevarat importante. Subiectul meu este despre ce-au facut altii, ca eu unul n-am apucat inca sa fac mai nimic, nu sint electronist de meserie, la mine asta-i doar un hobby - amplificarea cu tuburi si compunerea de boxe, la tranzistoare am renuntat c-au devenit prea ieftine. De acest gen de amplificare ma leaga cele mai strasnice amintiri din copilarie, cind probabil ca auzeam mult mai bine si urechea avea o alta dinamica. Pe vremurile raposatului am facut parte din “staff”-ul discotecii Observator din Cluj si dupa aia am avut la rindul meu o discoteca, citiva ani buni (asa era moda atunci, cu discoteci), ocazii cu care am exploatat diverse SDV-uri in “regim de razboi”. Mi-a trecut intre timp, am devenit mai serios si-am ramas cu lampile, sa-mi aduca aminte de vremurile trecute. Amplificarea cu lampi e vasta si poti sa cutreieri incoace-incolo la nesfirst, ba dupa o vreme uiti ce-ai stiut la un moment dat si trebuie sa reinveti. Incercarile pe care le-am facut de-a lungul timpului le-am facut cu truda si inversunare si nu gasesc nimic placut sau reprezentativ in a face poze si a pune pe net diverse incercari disparate (si disperate – ma gindesc acuma la cutia in care tin bobinele rebutate). Nici nu vreau sa ma tiganesc cu nimeni pe o valoare de rezistenta sau pe mai stiu eu ce topologie. De aceea m-am gindit sa ader, sau de ce nu sa-mi creez, o filosofie, un fel de autocenzura care sa ma ajute sa nu bat cimpii la propriu si la figurat, din moment ce-i doar un hobby si timpul e tare limitat. Daca as fi avut timp, filosofia la care am ajuns in ultimii 3-4 ani, care mira-m-as sa se mai schimbe, m-ar fi imboldit sa termin si eu in sfirsit un proiect de acest gen: http://www.chimeralabs.com/images/axiom.sch.jpg http://www.chimeralabs.com/chimera_labs ... e_amp.html Am zis! - dau liber la off-topic si aceia care o sa raspunda la obiect si la intrebarea precedenta au din partea mea vot de blam, ce atita disciplina dom’le?!, creativitatea se naste din haos! Viva Che Guevara! Acuma pe bune, as deschide subiectul asta la “bodega” dar daca printre HI-FI-stii de aici sint si pocaiti, ce sa caute ei saracii la bodega?! Oare moderatorii stiu ca aici se face discriminare pe criterii religioase, care-i interzisa in Romania?! :-) Comentarii, va rog! Link spre comentariu
blue Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Foarte mult CuEm si Fe in aceasta schema dar foarte ...originala, fara rezistente si condensatoare pe calea de semnal cu generatoare de curent constant drept diode TV si niste performante ametitoare daca sint reale, ar trebui testat un asemenea etaj cu drossel in anod si dioda in catod... Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Am mai vazut o asemenea schema. Ideea am considerat-o ciudata si interesanta. Un asemenea amplificator merita construit pentu o persoana cara doreste scule deosebite, foarte scumpe si foarte grele. Ar trebui si o carcasa deosebita si normal, foarte scumpa. As putea zie ca e o scula exclusivista. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 5, 2011 Autor Partajează Postat Martie 5, 2011 Contrar a ceea ce ar putea crede unii n-am pus proiectul asta aici doar ca sa ma aflu in treaba. Nici initiatorul sau, sa-i spunem pe numele scurt de Dr. Bob, nu s-a apucat de treaba asta daca nu l-ar fi apucat lehamitea de atitea concertine, LTP-uri si SRPP-uri, rezistente anodice si condensatoare cu pene de broasca. Dr. Bob a avut o cariera in industria de sound recording si apoi ca proiectant de motoare pentru NASCAR. Intoarcerea lui la concepte atit de simple nu cred ca e intimplatoare sau epatanta. De altfel inovatiile introduse in industria circuitelor de curse de masini se regasesc mai devreme sau mai tirziu in cele mai modeste modele de serie, acesta fiind unul din rolurile industriei curselor de masini, sa promoveze si sa testeze in conditii extrem de severe concepte si idei. La ce interval de timp se regasesc aceste inovatii in modelele de serie mare - luni, ani - tine de aspecte economice, de utilitate si de performanta. La tuburi nu cred ca putem lua serios in calcul aspectele economice ca atunci n-am mai lucra deloc cu ele. Mai putem observa ca inovatiile in amplificarea cu tuburi se impun dupa ani si decade, (pe alocuri se "uita" si se mai reinventeaza din cind in cind) spre deosebire de auto unde rar mai e "drum de intors". Fireste ca vorbim de un mecanism cerere-oferta care nu se poate compara... Numa' zic, nu dau cu parul... Link spre comentariu
blue Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Eu privesc foarte serios acest concept , dupa finalizarea a mai multor amplificatoare si aparate de masura, ma gindesc la niste teste, este foarte bine ca ai deschis acest topic, te felicit pt idee ! Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 5, 2011 Autor Partajează Postat Martie 5, 2011 Atunci observa te rog ca diodele TV damper sint mai mult stabilizatoare de tensiune, de curent se ocupa droselele, mama lor de fier si cupru!Mie mi-ar place sa fie comunitatea romaneasca de lampari macar la nivelul celei poloneze sau unguresti, or mai fi si altele prin zona noastra folclorica dar pe astea le stiu eu ca puternice. Scopul meu, pe care il declar acuma, e sa-mi gasesc citeva contacte cu care sa pot mentine un dialog in viitor, ca prea vorbeam de unul singur :-) Link spre comentariu
blue Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Si totusi diodele din anod si catod ar trebui discutate fiindca rolul lor este ambiguu , stabilizarea de tensiune implica tuburi de tip stabilitron, nicidecum tuburi redresoare iar daca in catod acestea se pot comporta ca generatoare de curent constant, in circuitul anodic inseriat cu transformatorul de sarcina o dioda redresoare este nepotrivita, ceva nu este la locul lui... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 5, 2011 Autor Partajează Postat Martie 5, 2011 Si totusi diodele din anod si catod ar trebui discutate fiindca rolul lor este ambiguu , stabilizarea de tensiune implica tuburi de tip stabilitron, nicidecum tuburi redresoare iar daca in catod acestea se pot comporta ca generatoare de curent constant, in circuitul anodic inseriat cu transformatorul de sarcina o dioda redresoare este nepotrivita, ceva nu este la locul lui...Vezi ce nu se potriveste in afirmatia de mai jos:"Stabilizarea de tensiune implica diode Zenner, nicidecum diode redresoare" Cam aici ar trebui sa se opreasca analogiile cu ce stim din "solid state" si din cele 90% din cum se proiecteaza acuma etajele cu tuburi Link spre comentariu
blue Postat Martie 6, 2011 Partajează Postat Martie 6, 2011 Bine,tensiunea de deschidere a diodelor cu semiconductoare se pastreza aproximativ constant in conductie iar la tuburi redresoare vorbim de o rezistenta dinamica, cred ca am inteles ideea... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum