Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

releu de semnalizare directie si avarie- tranzistor ars,pusc


7apte

Postări Recomandate

Salutare ,am desfacut un releu dupa ce l-am conectat la baterie , nu mai tacane, am vazut ca este un tranzistor,o piesa cu trei picioruse,impuscata, iar locul ei era negrit de fum,am scos-o si as vrea sa o inlocuiesc , va rog sa-mi spuneti ce valuare are piesa,ce denumire ca sa stiu s-o caut prin placile de electronice care le am, m-am uitat cu lupa scrie BC 327 iar mai jos are un indice 25ce inseamna acel indice si vreau sa stiu cum lipesc inapoi piciorusele daca il gasesc,va multumesc.Am gasit un bc338 e bun in locul lu ala?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • remus68

    5

  • 7apte

    4

  • miron1947

    2

  • sinescu marius

    1

Top autori în acest subiect

BC327-25: tranzistor PNP, UCE=45V, IC=1A, Pd=625mW; 25 reprezinta factorul de amplificare, in acest caz hFE=160...400. Iti recomand sa-l inlocuiesti cu BD140 care sa aibe sufixul M, N, -16, sau -25. Cauta datasheetul componentelor si ai grija la dispunerea terminalelor. Verifica contactele releului sa nu fie lipite sau sa prezinte neregularitati - se poate curata cu ajutorul unei hirtii abrazive foarte fine.

Link spre comentariu

BC327-25: tranzistor PNP, UCE=45V, IC=1A, Pd=625mW; 25 reprezinta factorul de amplificare, in acest caz hFE=160...400. Iti recomand sa-l inlocuiesti cu BD140 care sa aibe sufixul M, N, -16, sau -25. Cauta datasheetul componentelor si ai grija la dispunerea terminalelor. Verifica contactele releului sa nu fie lipite sau sa prezinte neregularitati - se poate curata cu ajutorul unei hirtii abrazive foarte fine.

Multumesc mult ,o sa-l caut, am vazut ca piciorusele ,locul unde se baga sunt notate cu B Cred ca inseamna baza este intre picioruse,iar in dreapta are E,iar in stinga C.Am mai gasit un bc 338B! Mai caut.
Link spre comentariu

Este posibil sa nu functioneze, sau sa functioneze prost cu BD, acesta are nevoie de curent mai mare in baza.Daca era impuscat cum scrieti, a cedat la tensiune nu la curent.Verificati daca nu are un zener pe alimentare care a "decedat".

Link spre comentariu

Este posibil sa nu functioneze, sau sa functioneze prost cu BD, acesta are nevoie de curent mai mare in baza

:rade: Conteaza factorul de amplificare... Un BD cu hFE=200, pentru a actiona o sarccina care consuma curentul I (in cazul acesta bobina releului) va avea nevoie de un curent de baza identic cu al unui BC cu hFE=200.

INLOCUIESTE-L cu BD! Zeci de mii de relee fabricate de EP Sacele sint realizate cu BD-uri si functioneaza fara probleme inca din anii '70 de cind a iesit pe piata releul Tip4250...

Link spre comentariu

Daca era impuscat cum scrieti, a cedat la tensiune nu la curent

Exclus sa cedeze din cauza tensiunii prea mari, mai ales ca avea UCE=45V si montajul era alimentat de la un acumulator de 12V (maxim 15V) - chiar daca se decupleaza acumulatorul de la un autoturism cu instalatia electrica de 12V (cu motorul in functiune), tensiunea debitata de alternator in circuit nu va creste la mai mult de 25...30V.De ce se ard tranzistoarele alea?Am fost curios si eu, cu foarte multi ani in urma; la toate tipurile de relee de semnalizare (exclus cele cu integrate specializate, eventual cu TBA315) tensiunea de comanda a bazei tranzistorului care comanda releul nu face ca acesta sa fie saturat si functioneaza cu UCE mult diferit de zero (2...5V - am intilnit relee de semnalizare de 24V a caror tranzistor functiona cu UCE=7V !). Releele electromagnetice de 12V au un curent de anclansare mult mai mare ca cele de 24V, in general de 120...250mA. In acest caz, tranzistorul care comanda releul functioneaza cu Pd destul de mare si se incalzeste; limita puterii disipate la acel BC este de nici macar 1W, dar la BD este de 12W. In majoritatea releelor de semnalizare defecte am gasit tranzistorii de comanda explodati (niciodata la cele cu BD-uri), mai ales in modelele din ultimii ani unde BD-ul a fost inlocuit cu un BC, 2SA/2SB sau LN (modelele cu BD au alte cauze de defectare decit distrugerea tranzistorului de comanda al releului). Defectarea releului se produce mai ales atunci cind se stationeaza cu luminile de avarie aprinse si releul de semnalizare functioneaza mai mult timp.Prin inlocuirea BC-ului cu un BD (cu factorul de amplificare cit mai mare) se va rezolva problema functionarii releului pe durate mai mari de timp, cu toate ca tranzistorul va lucra tot cald.
Link spre comentariu

Cred ca am lipit un BC117 pentru ca e greu de vazut ce scrie pe el, am facut proba dar in loc sa licare becu,el sta aprins!Ala recomandat de tine nu am gasit ,singurele care le am e un BC 338P si un BF422Am trei relee ,unu e bun, unu cu tranzistoru asta de mai sus explodat la un piciorus,si inca unu era pe spate la cositoreli, plin de rugina si ca un fel de zapada depusa,un fel de praf, l-am curatat cu un ac si acum merge ca ala bun, dar spune-mi si mie asta defectu acum se aprinde cind pun un bec la minus si pe C.cIND pun pe R nu se intimpla nimic la niciunul,deci alea doua sunt in regula ?Ca am instalatia electrica la masina vraiste, acum caut sa invat si eu strictu necesar.Deci tranzistorul face semnalul sa fie intermitent!

Link spre comentariu

am lipit un BC117

:rade: Unde l-ai gasit, ca nu se mai fabrica din 1976 !!!Oricum nu era bun: este un NPN si are Pd=300mW iar IC=30mA.Te complici inutil... ori montezi ce trebuie, ori te lasi pagubas... Cu incercarile tale, poate mai arzi si alte componente!
Link spre comentariu

Ai dreptate ,sunt de prin componente de radio sau tv vechi, oricum am doua bune acuma relee ,asa ca ma las pagubas dar macar am inteles care-i treaba, daca mai imi spui si ce inseamna npn si pnp esti si mai mult un baiat de treaba !Multumesc mult ,dar ma bucur enorm de incercarea mea , e primul tranzistor care-l lipesc ,si daca -l gaseam pe cel bun cred ca ar fi functionat ,oricum al doilea e salvat ca mi-ai zis sa curat oxidarile alea, chiar ma miram de el ca odata tacanea altadata nu, dar acu merge.Am gasit un transformator la cineva dintr-un aparat dala vechi lung si masiv m-am uitat pe el scria la 110v 3A ,iar la 220v 2A. Ar fi bun de redresor?Ca am inteles ca trebuie cel putin unu care scoate 6A.De fapt vreau sa stiu cum se poate micsora amperajul la un aparat de sudura ca sa fie bun de redresor, el normal cel mai mic amperaj e de 50A, dar aparatul merge cuplat si la 380 v si la 220 ,iar daca il pun in priza de 220v dar comutatorul este pe 380v scoate mai putin atit voltaj cit si amperaj ,dar fiindca nu am ampermetru nu stiu cit ar putea sa bage intr-o baterie si deci este riscant, desi eu am masurat cu multimeteru repede ca sa nu-l ard arata 8A, tensiunea era de 14 v,in gol tensiunea la 220 pe secundar e cam 17v dar pe 380v scade la 14v, s-ar putea ca peste actuala infasurare din secundar sa pun niste spire ca sa scot un amperaj mai mic , probabil ca sectiunea firului ar trebui sa fie mult mai mica decit cea actuala .

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

sallll as vrea sa fac un releu de semnalizare cu bc-uri si bd-uri sau numai cu bc-uri sau cu bd nu conteaza nu vreau cu integrati ca nam daia :cry: intrebarea mea ar fi: merge cu bc sau bd ??? daca da va rog sami dati si mie o schema cu toate componentele necesare daca aveti !! :jytuiyu multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări