Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dioda semiconductoare cu tensiunea de strapungere 1V


nickxyzt

Postări Recomandate

Salut,Am mostenit de curand un calculator HC-91 produs la ICE Felix Bucuresti.Semnalele de la taste sunt organizate in 8 seturi de conectori, iar pe fiecare set exista cate o dioda semiconductoare, toate arata identic, insa au tensiuni de strapungere diferite (masurate de mine):0.37V1.02V0.33V0.6V0.37V0.34V0.32V0.33VDin ce stiu, cele facute din Germaniu au tensiunea de strapungere 0,2-0,4V, iar cele din Siliciu au tensiunea de strapungere 0,4-0,8V.Un bloc de taste, care se afla pe acelasi conector, nu functioneaza. De asemenea, unele combinatii de taste nu functioneaza.1. Sa inteleg ca dioda de 1.02V este defecta?2. Oare este defecta si cea de 0.6V?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nickxyzt

    5

  • cristian_draghiescu

    3

  • bogdan_

    1

  • Relav

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ce ai masurat tu nu este tensiunea de strapungere ci tensiunea de deschidere.Daca sant chiar identice ca aspect si nu au nici un marcaj ar trebui sa aiba aproximativ aceeasi tensiune de deschidere. Dezlipeste cate un terminal de la fiecare dioda si masoara-le asa.( S-ar putea ca pe placa sa mai ai si alte componente care sa influienteze masuratoarea.) Hai cu valorile masurate.

Link spre comentariu

Ar trebui sa fie toate la fel, rostul lor fiind sa obtina ceva separari pentru a multiplexa tastele pe cat mai putine fire. Ai putea incerca sa le inlocuiesti pe cele masurate la mai mult de 0.3xV cu ceva Shotky, de exemplu 1n5819 (sau 8 sau 7 in coada) pt ca se gasesc relativ usor.

Link spre comentariu

Acele diode ar trebui sa fie de comutatie cu siliciu, de tipul 1N4148.Este putin probabil ca ele sa fie cauza nefunctionarii tastaturii.O matrice 8x5 formeaza tastatura. Fiecare tasta este legata la intersectiaunei linii cu o coloana. Atat liniile cat si coloanele sunt conectate la magistralade adrese prin cate un etaj separator format de regula cu circuitul 74LS373.Verificati deci atat traseele corespunzatoare, cat si componentele aferenteacestora, inclusiv existenta tensiunii de alimentare de +5 V pe pinul 11.Este posibil ca aceasta tensiune sa fie aplicata printr-o rezistenta de sute de ohm... 1 Kohm.

Link spre comentariu

Daca scot din circuit dioda de 1V, atunci tastele care nu mergeau acum merg bine.Nu mai functioneaza alte taste insa (ceea ce ar parea normal).Am identificat circuitul 74LS373 aflat langa ele, dar nu stiu cum sa verific traseele (adica ce presupune asta).Am observat, dupa ce am pus totul la loc cum era, ca tastele 6,7,8,9,0 cand sunt apasate, apar caracterele corespunzatoare altor taste (b, n, m, shift, spatiu).

Link spre comentariu

Am verifica traseele (m-am descurcat in cele din urma). Sunt bine toate.Cum pot sa verific tensiunea pe circuitul 74LS373 pe pinul 11? Cum pun bornele voltmetrului? (Este sectiune de incepatori...) Intreb ca sa nu stric ceva.

Link spre comentariu

Tastele 6, 7, 8, 9, 0 functioneaza eronat (in locul lor se transmit codurile pentru B, N, M, SS, Space).De asemenea, tastele B, N, M nu merg in combinatie cu SS (probabil datorita erorii de mai sus).Voi incerca sa masor tensiunea pe pinul 11. Sper sa nu mi se mai arda iarasi siguranta (s-au ars ambele sigurante din sursa in interval de 1 ora), ca nu mai am nici una de rezerva.De asemenea, am observat ca mai exista inca un IC 74373 (dispus insa undeva in partea dreapta sus). Banuiesc ca nu are legatura cu controlarea semnalelor tastelor, nu?

Link spre comentariu

Etajele separatoare pentru linii si coloane sunt realizate fiecare cu cate un 74373.Faptul ca vi se arde des siguranta pe alimentare indica un supraconsum.Organoleptic, aveti componente excesiv de fiebinti pe placa sau in sursa ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări