nickxyzt Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Salut,Am mostenit de curand un calculator HC-91 produs la ICE Felix Bucuresti.Semnalele de la taste sunt organizate in 8 seturi de conectori, iar pe fiecare set exista cate o dioda semiconductoare, toate arata identic, insa au tensiuni de strapungere diferite (masurate de mine):0.37V1.02V0.33V0.6V0.37V0.34V0.32V0.33VDin ce stiu, cele facute din Germaniu au tensiunea de strapungere 0,2-0,4V, iar cele din Siliciu au tensiunea de strapungere 0,4-0,8V.Un bloc de taste, care se afla pe acelasi conector, nu functioneaza. De asemenea, unele combinatii de taste nu functioneaza.1. Sa inteleg ca dioda de 1.02V este defecta?2. Oare este defecta si cea de 0.6V?Multumesc. Link spre comentariu
Relav Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Ce ai masurat tu nu este tensiunea de strapungere ci tensiunea de deschidere.Daca sant chiar identice ca aspect si nu au nici un marcaj ar trebui sa aiba aproximativ aceeasi tensiune de deschidere. Dezlipeste cate un terminal de la fiecare dioda si masoara-le asa.( S-ar putea ca pe placa sa mai ai si alte componente care sa influienteze masuratoarea.) Hai cu valorile masurate. Link spre comentariu
nickxyzt Postat Februarie 20, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2011 Le-am desprins, si tot asa: una se deschide la 0.6V, iar cealalta se deschide la 0.9V (nu mai e 1.02V ca inainte). Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Ar trebui sa fie toate la fel, rostul lor fiind sa obtina ceva separari pentru a multiplexa tastele pe cat mai putine fire. Ai putea incerca sa le inlocuiesti pe cele masurate la mai mult de 0.3xV cu ceva Shotky, de exemplu 1n5819 (sau 8 sau 7 in coada) pt ca se gasesc relativ usor. Link spre comentariu
mihaih Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 masoara ce tensiune circula printr-o dioda, cand actionezi o tasta corespunzatoareeventual inverseaza doua diode, vezi daca se modifica defectul Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Acele diode ar trebui sa fie de comutatie cu siliciu, de tipul 1N4148.Este putin probabil ca ele sa fie cauza nefunctionarii tastaturii.O matrice 8x5 formeaza tastatura. Fiecare tasta este legata la intersectiaunei linii cu o coloana. Atat liniile cat si coloanele sunt conectate la magistralade adrese prin cate un etaj separator format de regula cu circuitul 74LS373.Verificati deci atat traseele corespunzatoare, cat si componentele aferenteacestora, inclusiv existenta tensiunii de alimentare de +5 V pe pinul 11.Este posibil ca aceasta tensiune sa fie aplicata printr-o rezistenta de sute de ohm... 1 Kohm. Link spre comentariu
nickxyzt Postat Februarie 20, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2011 Daca scot din circuit dioda de 1V, atunci tastele care nu mergeau acum merg bine.Nu mai functioneaza alte taste insa (ceea ce ar parea normal).Am identificat circuitul 74LS373 aflat langa ele, dar nu stiu cum sa verific traseele (adica ce presupune asta).Am observat, dupa ce am pus totul la loc cum era, ca tastele 6,7,8,9,0 cand sunt apasate, apar caracterele corespunzatoare altor taste (b, n, m, shift, spatiu). Link spre comentariu
nickxyzt Postat Februarie 20, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2011 Am verifica traseele (m-am descurcat in cele din urma). Sunt bine toate.Cum pot sa verific tensiunea pe circuitul 74LS373 pe pinul 11? Cum pun bornele voltmetrului? (Este sectiune de incepatori...) Intreb ca sa nu stric ceva. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Concret, acum care taste nu functioneaza (sau functioneaza eronat) ?In poza aveti dispunerea pinilor la IC 74373. Pinul 10 este GND. Link spre comentariu
nickxyzt Postat Februarie 20, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2011 Tastele 6, 7, 8, 9, 0 functioneaza eronat (in locul lor se transmit codurile pentru B, N, M, SS, Space).De asemenea, tastele B, N, M nu merg in combinatie cu SS (probabil datorita erorii de mai sus).Voi incerca sa masor tensiunea pe pinul 11. Sper sa nu mi se mai arda iarasi siguranta (s-au ars ambele sigurante din sursa in interval de 1 ora), ca nu mai am nici una de rezerva.De asemenea, am observat ca mai exista inca un IC 74373 (dispus insa undeva in partea dreapta sus). Banuiesc ca nu are legatura cu controlarea semnalelor tastelor, nu? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Etajele separatoare pentru linii si coloane sunt realizate fiecare cu cate un 74373.Faptul ca vi se arde des siguranta pe alimentare indica un supraconsum.Organoleptic, aveti componente excesiv de fiebinti pe placa sau in sursa ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum