Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea temperaturii si achizii de date

Vizitator robertbendic

Postări Recomandate

Vizitator robertbendic

Salutare toturor,Am nevoie sa masor temperaturile in 8-10 puncte diferite la un aparat pe care o sa-l proiectez. Aparatul este destinat masurarii masurarii conductivitatii termice a materialului la care lucrez in cadrul doctoratului si se bazeaza pe metoda "Guarded-Hot-Plate".Ce tip de senzori de temperatura imi recomandati? Senzorii trebuie sa fie cat mai mici si sa imi permita masurarea in incremente de 0.5 grade C. Intervalul va fi de +10 : +80 grade C. Eu ma gandeam sa folosesc termorezistoare (RTDs).Daca ma hotarasc sa folosesc RTD-uri de ce placa de achizitii am nevoie si, mai am nevoie de altceva in afara de placa de achizitii?Merci!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitescu

1

• Ticu

1

Pentru ca sa se poata efectua masuratorile de temperatura in domeniul aratat(10-80) se pot utiliza senzori de temperatura de tipul DS18B20, care au rezolutie programabila astfel:

- 9 bit tempearture measurement resolution (0.5°C)

- 10 bit tempearture measurement resolution (0.25°C)

- 11 bit tempearture measurement resolution (0.125°C)

- 12 bit tempearture measurement resolution (0.0625°C)

Singura problema ar fi realizarea contactului termic intim cu elementul de masurat . Capsula traductorului este de tip TO-92.

DS18B20 sunt traductori digitali de temperatura , citirea facandu-se cu protocolul 1Wire. Prin urmare toti traductorii pot fi conectati pe aceeasi "sarma", linie de comunicatie

Implementarea masurarii cu acesti senzori presupune accesarea datelor furnizate de catre acestia prin intermediul unei singure linii IO. Se poate scrie un Soft ptr PC , care sa faca aceste citiri pe o linie IO a PC-ului de la LPT. O alta varianta ar fi ca citirile sa le efectueze in mod continuu un mic modul cu microcontroller, conectat la senzori, valorile citite fiind disponiblle pe linia de comunicatie seriala RS232 sau pe USB. Aceasta din urma solutie prezinta avantajul ca procesul de citire a temperaturilor devine "transparent" fata de PC.

In cazul in care solutia de mai sus nu statisface, se pot utiliza termorezistente conectate la o placa de achizitie(asa cum ai spus).

Ptr aceasta metoda uite aici cateva placi de achizitie :

http://www.epi.ro/produse/product.php?id_product=19

http://www.epi.ro/produse/product.php?id_product=20

http://www.sargon.ro/viewProduct.php?idProdus=107

Trebuie mentionat faptul ca la utilizarea termorezistentelor este necesar ca sa se asigure si alimentarea acestora. Asta presupune utilizarea a unor generatoare de curent constant, urmand ca rezultatul conversiei sa fie prelucrat asa incat sa se obtina valori reale. Prelucrarea poate fi facuta in doua moduri:

- prin utilizarea tabelelor obtinute din graficul termorezistentei pusa la dispozitie de catre producator

- prin cacul numeric in care se va scade offsetul , iar rezultatul va fi proportionat cu o constata obtinuta din datasheet-ul termorezistentei.

Acesta din urma metoda , se poate aplica pentru termorezistente a carei caracteristica nu are abateri de la liniaritate mai mari de 25% din rezolutia dorita.

Ar mai fi si posibilitatea utilizarii termocuplelor. In acest caz , in afara de placa de achizitie este nevoie si de amplificatorul de semnal. De principiu acesta poate fi achizitionat de la furnizorul traductorului, ele fiind imperecheate.

In mare cam astea sunt posibilitatile.

Daca doresti amanunte da un mesaj pe privat.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator florinraven

O varianta ar fi sa utilizezi senzori de temperatura te tipul termocuple sau termorezistente(RTD) http://www.digital-company.ro/termocuple-termorezistente.htm , pentru care sa folosesti adaptoare de semnal unificat cu iesire in curent 4-20mA de tipul http://www.digital-company.ro/convertoare-semnal.htm , prin utilizarea acestora creste performanta sistemului.

Aparatul va contine blocurile pentru citirea si afisarea temperaturii si un convertor curent -tensiune care nu pune mari probleme in cazul proiectarii sau achizitionarii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator adidetracia

RTD ul este de fapt un PT 100 care are puse la un capat a rezistentei cititor 2 cabluri de iesire in paralel. Se foloseste pentru a ajusta automat rezistenta generata de lungimea cablurilor și este super cind ai nevoie sa masori temperaturi la distante mari fata de panelul de automatizare. Pentru distante mici sunt ideale PT 100 . Acum sper ca nu vorbim de temperaturi de mi de grade. Nu ai spus nimic despre ce urmeaza sa se intimple in proiectul tau cu aceste mărimi[temperaturi], sint doar pentru vizualizare sau le folosesti ca element de control??Omron a scos o placa de plc ce are 8 intrari pentru RTD sau PT100, se poate folosi drept panel de vizualizare vechea NT2S-SF121B-E.Dar pe acest display nu poti citi temperaturile simultan. Dar avind 6 taste de functi poti programa un proces tip Mediu-mic fara probleme.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca procesul este dinamic (ai variatii relativ rapide in timp) esti obligat sa folosesti senzori mici, cu inertie termica mica (cel mai probabil termocupluri). La fel daca distantele intre punctele de masura sunt mici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări