aTaelectronics Postat Noiembrie 4, 2005 Partajează Postat Noiembrie 4, 2005 Sal!Am şi io o întrebare - are cineva o schemă sau cunoaşte vumetrul de la deckul de casete mayak 203 ? E cu tub nixie şi aş dori să-l folosesc undeva, numai că nu le ştiu legăturile electrice Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Noiembrie 5, 2005 Partajează Postat Noiembrie 5, 2005 Cred ca Maiak-ul avea VU-metre clasice... Poate la Kashtan VU-metrul este cu tub VFD (Vacuum Fluorescent Displays) si nu tub Nixie.Despre afisoarele de tip VFD detalii aici:http://www.noritake-elec.com/vfd_technology.htmUite si ceva explicatii date pe alt forum: Tuburile VFD (Vacuum Fluorescent Displays) sunt tuburi cu descărcare în gaz, dar ele cu un catod comun şi - corespunzător fiecărui digit - un număr de anozi cu care se poate reprezenta un anumit caracter, acestia sunt dispuşi în acelaşi plan cu catodul. Diferenţa de potenţial între catod şi anozii activi este de 15-32 V.Spre deosebire de tuburile nixie la care descărcarea se produce exclusiv datorită diferenţei de potenţial între catod şi anod, la tuburile digitron ea este favorizată şi de o emisie termoelectronică obţinută prin încălzirea catodului de către un filament alimentat la 1.5 - 4 V. In principiu trebuie sa masori si sa descoperi care sunt terminalale corespunzatoare filamentului cu un ohmmetru, sa-l alimentezi la o sursa de tensiune mica, exemplu la 5V si sa-i limitezi curentul cu o rezistenta la 50-100mA, (practic trebuie ca filamentul sa fie la limita de incandescenta si acest lucru se poate vedea intr-o incapere cu lumina stinsa...)Mai ai nevoie de o sursa de tensiune de 30V si prin incercari se aplica tensiunea pe terminalele tubului printr-o rezistenta de 15-25K pentru a determina care sunt anozii si care este catodul...Catodul este electrodul amplasat in fata depunerilor ''fosforescente'' si se aseamana cu o ''sita''...O fotografie ne poate ajuta sa-ti dam indicatii in plus daca nu te descurci singur... :smt003 Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Noiembrie 5, 2005 Partajează Postat Noiembrie 5, 2005 Am gasit si o schema de Majak 233 care are VU-metre cu VFD-uri... Cred ca informatia este multiplexata si exista mai multi catozi, corespunzator diverselor zone de afisaj... Existenta unor informatii suplimentare relative la tubul respectiv pot sa lamureasca anumite probleme... :smt001 Link spre comentariu
mapostu Postat Noiembrie 5, 2005 Partajează Postat Noiembrie 5, 2005 In talcioc, eu personal am cumparat 3 bucati functionale; daca dorti scheme de comanda clasice cu tranzistori am eu. Una chair aici http://www.diagram.com.ua/list/ind-mos.shtml Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Noiembrie 6, 2005 Partajează Postat Noiembrie 6, 2005 Se mai pot folosi ca bargraf cu linii afisoarele VFD cu 8 sau 10 digitifolosite la casele de marcat :yawinkle: Se utilizeaza de la ele doar segmentele de sus si jos de la fiecare cifra.Sau dupa imaginatie :partyman: Link spre comentariu
pid Postat Noiembrie 7, 2005 Partajează Postat Noiembrie 7, 2005 Se mai pot folosi ca bargraf cu linii afisoarele VFD cu 8 sau 10 digitifolosite la casele de marcat :yawinkle: Se utilizeaza de la ele doar segmentele de sus si jos de la fiecare cifra.Sau dupa imaginatie :partyman:la asta m-am gandit si eu numai ca nu e asha de frumosla tuburile dedicate ai acolo si niste notatii shi o scara care se aprind in permanentza Link spre comentariu
Vizitator NETCAETERA Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 uite ce afisor am eu...nu prea seamana la schema cu ce ati postat voi pe-aici, desi vfd-ul pare a fi acelasi... are cineva schema de la el? sau macar ce pin si pentru ce e la iesirea de pe modul.. Link spre comentariu
niq_ro Postat Decembrie 13, 2005 Partajează Postat Decembrie 13, 2005 e tot un VU-metru dintr-o "scula" ruseasca.. seamana schemele... incearca sa identifici ce e coomun la schema prezentata pe forum cu ce ai tu practic... Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Decembrie 14, 2005 Partajează Postat Decembrie 14, 2005 Dupa forma afisajului cred ca este de la Kastan, varianta a 2-a, primaseria era cu VU-metre analogice.Din pacate nu am schemele dar nu cred ca sunt asa greu de gasit, iardin poza reiese ca 2 integrate DA2 si DA3 sunt cele folosite in schemapostata. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Decembrie 15, 2005 Partajează Postat Decembrie 15, 2005 Daca ai timp cauta printre schemele de magnetofoane de aici poate gasesti o schema cu aceste circuite: http://www.cqham.ru/sch2.htm :yawinkle: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum