Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator HVPP (Compatibil STK500)

fubiansky

Postări Recomandate

Salut,

Spuneti-mi va rog in doua, trei cuvinte ce stie sa faca programatorul asta.

Am toate componentele inafara de microcontroller si nu stiu ce sa fac....

Sa cumpar Atmega8535 pentru programatorul asta sau un Atmega8 pentru USBasp.

Din cate am inteles programatorul asta imi da posibilitatea sa dezactivez pinul de reset.

Ce altceva mai stie sa faca?

http://www.scienceprog.com/avr-serial-a ... rogrammer/

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fubiansky

6

• nico_2010

4

• srdjan

3

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

salut!pentru lamuriri cu privire la functionarea acelui programator iti recomand sa citesti cu atentie site-ul.Cu toate acestea te sfatuiesc sa-ti construiesti USBasp, iar programarea ATMEGA8 sa o faci cu programatorul serial de la Olimex.Iti anexez fisierele pentru programatorul USB, cu mentiunea ca eu l-am construit de circa 3 ani si nu mi-a dat rateuri pana acum.Softul pentru lucrul cu programatorul este ProgISP (oricare din variante).Iti recomand, de asemenea, sa setezi fusebits pentru oscilator extern cu quartz (HS) cu frecventa > 8MHz.

Link spre comentariu

eu in schimb ti-as recomanda HVProg... spun asta pentru ca eu am un USBasp si un STK500... evident ca STK-ul il folosesc si-l prefer. Eadevarat ca USBasp-ul nu a dat nici un rateu (evident nici STK-ul)... in schimb am dat eu rateuri (la fusebits sau lockbits) :) avand STK-ul am putut sa recuperez MCU-urile in cauza.

Link spre comentariu

Cred ca renunt la USBasp si raman la HVprog.E mai mult de munca la el dar cred ca merita.Aveti idee daca functioneaza in Bascom-AVR?Multumesc

zice ca e compatibil cu protocolul stk500 deci ar trebui sa functioneze cu toate programele care suporta acest programator.
Link spre comentariu

Am observat si eu lucrul astaAcuma sper sa nu-l fac degeaba si sa raman cu el (programatorul)Citisem prin alte locuri ca ar merge cu adaptoare USB -> Serial.Ma gandeam sa pun un FT232 si sa fac un convertor boost pentru tensiunea de 12V.Asa as scapa de alimentarea externa si l-as putea alimenta direct din USB.Dati-va si voi cu parereaOrice sugestie e binevenita, buna sau reaMultumesc

Link spre comentariu

Si daca ai un scurt pe bara de 12 V sau pe cea de 5V ai ars USB-ul.Poti incerca AVR dopper

doar daca e facut de un chinez idiot, am facut zeci de scurturi pe USB-ul de la desktop si nu a patit nimic.
Link spre comentariu

Scurtcircuitul este ultima mea grija.Problema este ca din USB pot trage 500mA si trebuie sa ma incadrez in astia 500mA.Am sa fac zilele astea un montaj de test pentru ridicatorul de tensiune si am sa masor consumul.Cam cat ar consuma programatorul pe partea de 12V sa stiu sa simulez un consum de X mA, ca sa pot masura curentul la intrare.

Link spre comentariu

Salut fubiansky!

Sunt curios cate proiecte cu uC ATMEL ai facut sau ai in intentie sa faci si care sa impuna utilizarea pinului de RESET ca pin I/O si astfel sa justifice realizarea unui programator compatibil STK 500?

Cred ca putine!

Efortul depus pentru realizarea unui programator de genul celui vizat de tine s-ar putea justifica numai in cazul unora care sunt prea putin preocupati sa citeasca o foaie de catalog atunci cand programeaza un microcontroller sau sa insuficient de atenti la ceea ce presupune o astfel de operatie, ca dovada sta faptul ca forumul abunda de afirmatii de genul "am ars..." sau "am blocat..." un controller si apeleaza la solutia "miraculoasa" a avr fuse doctor HVPP!!!

Nu sunt adeptul promovarii prostiei la rang de virtute siu nu te indemn sa produci scurturi pe indiferent care port al calculatorului personal ci doar sa manifesti atentie la setarile de programare si NU VEI AVEA NEVOIOE DE SOLUTII MIRACULOASE!!!!

Link spre comentariu

Salut fubiansky!

Sunt curios cate proiecte cu uC ATMEL ai facut sau ai in intentie sa faci si care sa impuna utilizarea pinului de RESET ca pin I/O si astfel sa justifice realizarea unui programator compatibil STK 500?

Cred ca putine!

Efortul depus pentru realizarea unui programator de genul celui vizat de tine s-ar putea justifica numai in cazul unora care sunt prea putin preocupati sa citeasca o foaie de catalog atunci cand programeaza un microcontroller sau sa insuficient de atenti la ceea ce presupune o astfel de operatie, ca dovada sta faptul ca forumul abunda de afirmatii de genul "am ars..." sau "am blocat..." un controller si apeleaza la solutia "miraculoasa" a avr fuse doctor HVPP!!!

Nu sunt adeptul promovarii prostiei la rang de virtute siu nu te indemn sa produci scurturi pe indiferent care port al calculatorului personal ci doar sa manifesti atentie la setarile de programare si NU VEI AVEA NEVOIOE DE SOLUTII MIRACULOASE!!!!

:ras: mi se pare mie sau tocmai am fost facuti prosti toti cei care si-au blocat cel putin o data vreun MCU? @nico_2010 cred ca esti singurul care n-a patit asta vreodata... si ca tot veni vorba... doar cel ce nu incearca nu greseste.
Link spre comentariu

Salut fubiansky!

Cred ca putine!

:ras: mi se pare mie sau tocmai am fost facuti prosti toti cei care si-au blocat cel putin o data vreun MCU? @nico_2010 cred ca esti singurul care n-a patit asta vreodata... si ca tot veni vorba... doar cel ce nu incearca nu greseste.
Interpretarea de mai sus iti apartine in exclusivitate, insa nu ma pot abtine sa nu constat ca superficialitatea/neglijenta face multe victime.

In ceea ce priveste textul inrosit, nu mor de curiozitate sa vad cum se blocheaza un microcontroller, iar din 2002 am facut destule proiecte

Link spre comentariu

Salut,Asta cu tipul de programator ales...fiecare cu pasaricile lui.Nu putem impune nimanui ce si cum sa-si faca doar sa ne exprimam punctul de vedere.Am folosit pana acum USBasp dar am ramas fara el (soc mecanic) si intentionand sa-l refac am gasit programatorul din linkul atasat.Da, am nevoie de pinul de reset ca si pin I/OAm o aplicatie facuta de ceva timp la care ulterior am facut un update si am nevoie si de pinul de reset.Microcontrolerul este un Attiny25 si cum stim toti nu este foarte generos in privinta pinilor si pana acum apelam la prieteni pentru programare.Momentan nu se merita investitia dar nu este un efort financiar enorm care sa duca la abandonarea constructiei.Mie nu-mi este rusine sa recunosc ca mi-am blocat controlere, de ce mi-ar fi?Un singur lucru vreau:sa fie un topic "colorat" fara tot felul de insulte sau mai stiu eu ce.Astept in continuare sfaturi in privinta constructie programatoruluiMultumesc

Link spre comentariu

HVProg emuleaza Partea de programare de la STK500. Avantajul utilizarii acestui tip de programator este interfata de lucru sub AVRStudio in care este aproape imposibil sa gresesti la programarea fusebiti-lor. Un alt avantaj este ca majoritatea programelor recunosc acest tip de programator. Viteza de programare este setabila(viteza ISP). Si poate cel mai important , admite upgrade la softul intern. Acesta vine in pachetul de la AVRStudio, in tools, STK500.ebn.(si se poate continua)Pentru varianta USB, se inlocuieste (corespunzator) MAX232 cu un montaj cu FT232.Problema ridicata, cu tensiunea de 12V, utila numai in cazul in care faci programare paralela, se poate realiza simplu cu un tranzistor, si un mic traf cu miez de ferita. (de ex: BD137+ traf inel ferita d= 16mm/4, primar10sp-0,2mm/, sec36sp/0,2mm +1n4148+10uF+lm7812+cond decuplare 10uF+0,1uF)Semnalul de comanda a tranzistorului se poate lua de pe PORTD.7, a lui ATMEGA8535. Acolo este semnalul PCLK de la STK500, a carui frecventa este programabila in intervalul 0 -3,68MHz. Programarea frecventei se face sub AVRStudion - STK500 in tabul HW settings. Se tatoneaza frecventa pana cand se obtine randament maxim a montajului de mai sus (este pe undeva pe la 18-20KHz).Cand se programeaza in mod ISP, se programeaza PCLK stop si nu se consuma din USB. Cand se doreste High voltage prog, se reprogrameaza PCLK cu valoarea determinata anterior.Succes.

Link spre comentariu

Momentan lucrez la ridicator cu MC34063 si ca inductor folosesc un mic toroidal de pe o placa de baza pe care l-am rebobinat.Daca nu da rezultate incerc si metoda ta.Cand va arata montajul mai decent am sa pun si poze sa se vada mai bine.Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări