Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 220v/ca---12-15Vcc/ 300 A !

Postări Recomandate

Vreau sa fac un experiment cu 8 celule Peltier . Acestea se alimenteaza la 12-15 v/cc si 32A/ buc. Deaceea as avea nevoie de o sursa 220V/ca--12-15V/cc /300A . Problema este curentul f. mare absorbit . Daca cineva are vre-o schema cat mai simpla ..va rog.Astept pareri /intrebari / comentarii .Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Prizele ar trebui sa reziste . este instalatie noua pe Cu de 2,5 si toate imbinarire sant cositorite. In plus nu ajung chiar la 5 Kw si stau cu orele ;era un experiment .Este adevarat ca electronica nu-i chiar floare la ureche si unii nu vor sa creada :nebunrau: doar ca 2 dintre pregatirile mele sant electrica auto si depanator radio/tv ca atare eu te cred :)) Ideea este ca o sursa "normala " mai am si io`habar sa fac si de nu stiam gaseam de cumparat dar mi-a venit si mie o idee de-un experiment care necesita 300A!! la 12-15 V . Acum mergand pe principiul ,corect zic io,`ca oricat ai fi de destept intotdeauna gasesti altii mai destepti ca tine ,am indraznit sa intreb pe un forum de electronisti despre respectiva idee ...si nu am postat nici la "Sectiunea Ïncepatori"In fine...mai astept si alte pareri.

Link spre comentariu

Intr-adevar pe prospectul unor aparate de incalzire a apei instant se recomanda cabluri de 2,5mm sectiune,dar regimul de lucru e totusi intermitent. + Ca priza nu tine 20A la propiu!In varianta cu inserierea,ar putea merge un traf de sudura + puntea aferenta,filtrarea ai putea s-o faci cu acumulatori auto inseriati.Dar la traful de sudura,tensiunea scade rapid cu cresterea curentului,lucru care desavantajeaza aplicatia de fata

Link spre comentariu

M-am gandit si la varianta asta doar ca daca cedeaza o celula...moare tot. Stiu ca erau niste invertoare de sudura ce scoteau undeva pe la 14 V si aveau un curent maxim de 220-250 A ... cred ca sant si alte modele mai puternice. Am sa studiez un pic si posibilitatea asta desii la puterea asta au niste preturi...!!!

Link spre comentariu

Probabil ca randamentul e....!? Nu stiu pana nu vad . In fine cred ca experimentez ceva mai usor de facut ,mai ales la bani! Celule Peltier se pot folosi in multe feluri :sa racesti cu ele , sa incalzesti cu ele sau prin efect invers aplicand temperaturi corespunzatoare pe cele 2 fete ...sa produci curent. Cele mai mari celule pe care le pot lua de pe ebay sant cele de 500W (32A) (asa zic ei dar eu nu cred) si de aici in jos exista mai multe modele. Eu am o singura celula la un racitor auto de 48W deci cam 4A , dar am sa mai iau cateva mai mari .Ce vreau sa fac pana la urma cu ele..??! Pai exact e cam greu sa spun ca nu stiu nici eu ce-o sa iasa.... Grup de 6-8 celule, radiatoare pe fiecare parte ;aici e de vazut radiatoare si ventilatoare sau cu apa ...Teoretic se poate folosi in ambele feluri ;iarna pe incalzire cu partea de racire gen pompa de caldura ;adica partea rece trebuie ""ürcata"temp. cat mai sus ca sa-ti faca partea calda cat mai ...fierbinte.Vara se poate "intoarce"si folosi ca si aer conditionat ,la fel folosind ca si pompa de caldura de data aceasta pe partea fierbinte pt. a o raci cat mai mult .In concluzie as experimenta un fel de pompa de caldura apa/aer . Deasemeni ,asa cum am mai spus intru-un alt topic se mai pot folosi si pt. a produce curent .Am trimis mailuri la producator, vanzatori pt. date complete pe acest efect Seebeck dar nu au habar...

Link spre comentariu

Iti dau si eu un sfat: incepi intai la scara mai mica. Daca nu prea te-ai jucat inca cu module peltier, cumpara 1-2 de putere mai mica si incearca.

Apoi, fiecare modul e compus din multe jonctiuni in serie, zeci, sute poate. Sa spui ca daca ai multe in serie si poti sa ai probleme este cam irelevant....

Vad ca esti pus pe ganduri mari, dar nu prea stii cifrele. Sa iti dau eu un exemplu.

Un frigider sau aer conditionat are o eficienta de 3 si un pic. Adica, frigiderul consuma 100W si trage caldura de 300 de w din interior si degaja in exterior 300+100 = 400W.

Un aer conditionat face cam la fel, la o alta scara: consuma 1KW, trage din interior 3KW si scoate afara 4KW.

Un modul peltier are o eficienta mai mica, subunitara, sa zic pe la un 0.3. Adica iti consuma 100W, trage caldura de 30W de pe partea rece si degaja 130W de pe partea calda. Dar, poate face asta doar la o diferenta destul de mica de temperatura comparativ cu un ... frigider de exemplu unde ai -20 de grade in congelator si 50 de grade pe radiatorul de afara, adica o diferenta de 70 de grade. La 70 de grade diferenta un peltier are randament tare mic.

Sa luam exmplu concret: http://www.tme.eu/dok/a05/pm-40x40-89.pdf

pagina 2, graficul din dreapta jos iti spune ca pentru fata calda tinuta la 50 de grade, la o diferenta de temperatura de 10 grade si curent de 10A transporti vreo 90W. Daca diferenta de temperatura creste la 50 de grade(sa zicem ca vrei sa duci ceva aproape la inghet) caldura transportata scade la sub 40W. Te duci pe graficul de deasupra si vezi ca pentru situatia asta(10A, 50 grade fata calda, 50 de grade diferenta) modulul necesita 10A si vreo 17V, adica 170W. Eficienta de doar 23%.

Mai e si partea de seebeck, efectul invers peltier. Problema e ca modulele peltier sunt proaste la asta, iti trebuie altfel de module specializate pentru conversia inversa. Din nou, sunt scumpe si putin eficiente. Aplicatiile curente includ chestii de gen mici senzori alimentati din asa ceva. Eu imi aduc aminte ca cineva incercase cu o lumanare si un modul peltier(asu seebeck, nu retin) sa obtina energie, si scotea ceva de genul jumatate de W, in conditiile in care flacara unei lumanari are vreo 80W(vezi pe wiki).

Revenind la sursa, ce zici de ideea de a modifica niste surse de ATX pentru a scoate tensiune de 12-20V, cred ca se poate direct din infasurarea de 12V? Vei avea nevoie de multe.... dar na.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări